Consiliul Județean Galați a achiziționat noi echipamente performante pentru intervențiile chirurgicale. Este vorba despre trei sisteme moderne de sigilare vasculară.
Costel Fotea, președintele CJ Galați, a anunțat că la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ap. Andrei” au ajuns unele dintre cele mai performante echipamente destinate intervențiilor chirurgicale. Cele trei sisteme moderne de sigilare vasculară complet echipate – SPECTRUM sunt echipamente clinice utilizate pentru tăierea și sigilarea/etanșarea vasculară rapidă și eficientă în timpul operațiilor.
„Utilizarea acestor echipamente de înaltă precizie înseamnă, practic, o șansă în plus la viață pentru pacienți. Ne-am gândit în primul rând la pacienții cu afecțiuni oncologice. La Spitalul Județean vin pentru intervenții chirurgicale tot mai mulți pacienți bolnavi de cancer din Galați, dar și din zonele învecinate. La Blocul Operator Urgențe sunt efectuate zilnic numeroase intervenții chirurgicale pentru patologii de cancer în stadii avansate (metastaze). Esențiale în chirurgia oncologică, sistemele de sigilare vasculară oferă, prin tehnologiile medicale de ultimă generație, beneficii semnificative în controlul sângerării, reducerea timpului de operare și minimizarea complicațiilor postoperatorii”, a explicat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Cele trei sisteme de sigilare a vaselor vor deservi cele două săli de operație din Blocul Operator Urgențe și o sală de operație din Blocul Operator septic.
Echipamentele au fost achiziționate de Consiliul Județean Galați printr-un proiect cu fonduri europene finanțat prin Programul Sănătate.
„Din grijă pentru pacienți, continuăm investițiile pentru a avea, la Galați, cele mai bune servicii medicale posibile”, a precizat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
USR cere sancționarea deputatului AUR Mihail Neamțu și demiterea lui de la șefia Comisiei pentru cultură. USR consideră că declarațiile repetate ale lui Neamțu sunt inacceptabile și fac de rușine Parlamentul.
Potrivit unui comunicat de presă „în contextul apariției în spațiul public a mai multor dovezi privind limbajul total inadecvat cu funcția pe care o ocupă al deputatului AUR Mihail Neamțu, grupul deputaților USR solicită Biroului Permanent sancționarea acestuia conform Statutului și Codului de conduită ale parlamentarilor, precum și demiterea de urgență de la șefia Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaților.”
„Sunt total inacceptabile ieșirile acestui politician băgat de AUR în Parlament și pus și șef de comisie parlamentară, fie că vorbim de răspunsul pe care îl dă celor ce-l întreabă de banii pe care i-a primit pentru a-i face campanie lui Călin Georgescu, fie că ne referim la comentariile făcute public la adresa a trei lidere din politica europeană. Astfel de personaje fac de rușine Parlamentul și sper ca Biroul Permanent să ia măsuri, dacă AUR, partidul care promovează astfel de politicieni și astfel de comportamente agresive și triviale, nu îl schimbă imediat de la președinția comisiei”, declară Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR.
În solicitarea adresată Biroului Permanent al Camerei Deputaților, USR cere demiterea de urgență a lui Mihail Neamțu de la șefia Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă. De asemenea, USR cere sancționarea deputatului AUR potrivit prevederilor Statutului deputaților și senatorilor, respectiv Codului de conduită al deputaților și senatorilor.
Potrivit propriului Statut, parlamentarii sunt obligați, printre altele, „să se supună normelor de conduită civilizată, de curtoazie și de disciplină parlamentară și să nu aibă atitudini sau să folosească expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare sau discriminatorii”.
„Or, după cum s-a văzut în clipul video postat recent pe rețelele sociale, Mihail Neamțu reacționează violent la întrebările oamenilor privind legăturile și banii primiți de la finanțatorul candidatului prorus Călin Georgescu. Reamintim că Mihail Neamțu figurează pe lista procurorilor cu persoane care au primit bani de la Bogdan Peșchir, arestat pentru 30 de zile. De asemenea, deputatul AUR a dovedit un comportament inadecvat prin comentariul public făcut la adresa președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintei Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, și șefei politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas”, transmite USR.
„Un om care folosește un limbaj obscen nu are ce căuta la conducerea Comisiei pentru cultură din Parlament. Dacă la nivel de Comisie de cultură agresivitatea e prezentă la nivel de cuvânt, într-o altă configurație poate deveni orice. Depinde și de noi să nu permitem să se ajungă acolo. Domnul Neamţu trebuie să plece acolo unde atitudinea sa nu poate afecta instituțiile statului”, este concluzia deputatului USR George Gima, vicepreședinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că orice urs care pune în pericol viața omului femelă sau mascul, pui sau adult, trebuie împușcat. Declarația a fost făcută în contextul atacului de la Predeal în urma căruia șeful Salvamont a fost grav rănit.
Atacul de duminică s-a produs pe o stradă din Predeal. Un urs l-a atacat pe șeful Salvamont Predeal, iar victima a fost găsită în stare de inconștiență. Ministrul Mediului a fost întrebat ce măsuri trebuie să ia statul pentru a opri astfel de atacuri.
„Opinia mea este că orice urs care pune în pericol viața omului, orice urs care intră în localitate, indiferent dacă e femelă sau mascul, dacă e pui sau adult, mai mare sau mai mic, opinia mea este că toți acești urși trebuie împușcați. Metoda relocării nu dă rezultate, metoda alungării nu dă rezultate”, a declarat Mircea Fechet.
Statisticile oficiale arată că în 2024 au fost împușcați 381 de urși din cota de 426. Cifra ar putea fi modificată în funcție de evoluțiile de pe teren.
„Eu cred că trebuie să începem cu urșii problemă, trebuie să începem cu urșii agresivi, cu urșii gunoieri, cu urșii cerșetori, și abia la sfârșit, dacă mai rămân exemplare suficiente, să-i împușcăm și pe acei urși în creierii munților, care poate nu s-au întâlnit cu omul niciodată”, a precizat Mircea Fechet.
Costurile-standard pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță și școală au fost actualizate. Asta înseamnă o creștere a finanțării învățământului preuniversitar.
Decizia a fost luată în cadrul Guvernului.
„Actualizăm costurile-standard pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță și școală. Asigurăm astfel o creștere suplimentară a finanțării învățământului preuniversitar”, a declarat Marcel Ciolacu.
Potrivit premierului, decizia va reprezenta un plus atât la cheltuielile salariale și de formare profesională, cât și la cele pentru bunuri și servicii.
Europarlamentar român Victor Negrescu a militat în Parlamentul European pentru dezvoltarea locală. Nu putem construi o Uniune competitivă și echitabilă fără orașe și comunități locale puternice, a explicat europarlamentarul român.
„Dezvoltarea locală trebuie să fie o prioritate reală în Europa. Nu putem construi o Uniune competitivă și echitabilă fără orașe și comunități locale puternice. Ele sunt motorul economiei europene, locul unde politicile prind viață, unde cetățenii își trăiesc realitatea și caută soluții”, a explicat Victor Negrescu.
El a prezentat domeniile în care pot fi făcute investiții pentru a sprijini comunitățile locale.
„Educația, sănătatea, incluziunea socială, locuințe accesibile, digitalizarea — toate încep de jos în sus. Din comunitate. Din oraș. Din sat. Acolo unde administrațiile locale luptă zilnic cu birocrația, lipsa de resurse și cu provocările sociale. Este momentul ca Uniunea Europeană să trateze administrațiile locale ca parteneri strategici. Să direcționeze fonduri direct către nevoile reale ale comunităților. Să nu sacrifice obiectivele sociale”, a precizat Victor Negrescu.
Mesajul a fost transmis în deschiderea Cities Social Summit 2025, găzduit la Parlamentul European.
Ministerul Dezvoltării alocă 14.291.498,14 lei pentru consolidarea seismică a trei unități de învățământ. Două sunt din județul Teleorman și una din județul Sibiu, a transmis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Conform anunțului, Ministerul Dezvoltării alocă peste 4,8 milioane de lei pentru grădinița cu program normal din satul Lunca din județul Teleorman, iar 6,2 milioane de lei sunt repartizate pentru școala cu clasele I-VIII din satul Bujoreni din același județ.
Alte 3,1 milioane de lei sunt alocate pentru grădinița „Apos” din comuna Bârghiș (jud. Sibiu).
Toate cele trei obiective sunt finanțate în cadrul Programului național de investiții „Școli sigure și sănătoase”.
Constructorii care lucrează pe șantierul de la Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță” Galați au parcurs noi etape importante în ceea ce privește amenajările interioare și partea de instalații. Șantierul a fost vizitat de președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
De asemenea, prind contur lucrările de la Planetariul și terasa panoramică din zona superioară a muzeului, a anunțat Costel Fotea.
„Vizitatorii vor putea admira de aici tot Galațiul, dar decorul va fi completat și cu o terasă verde, practic un nou spațiu expozițional în care vom pune în valoare patrimoniul biologic al Grădinii Botanice”, a spus Costel Fotea.
Consiliul Județean Galați eficientizează energetic clădirea Complexului Muzeal de Științele Naturii pentru a reduce la jumătate consumul de energie.
Conform proiectului în interiorul clădirii se montează instalațiile electrice, instalațiile de termoficare și instalațiile de incendiu, se fac probe la instalația de climatizare, se toarnă pardoseala în mai multe straturi, utilizând rășină oxidică personalizată, se refac tavanele și finisajele la etaj, iar la subsol se fac probe la sistemul de ventilație.
La exteriorul clădirii se lucrează fațadă și la rețeaua de alimentare cu apă a sistemelor de stingere cu hidranți.
Reîncep cursele de agrement pe Dunăre, la Galați. Începând de duminică, 30 martie, Consiliul Județean Galați reia organizarea curselor cu nava de pasageri „Camelia”.
Acesta este al doilea sezon în care cei ce doresc să se bucure de o mini-croazieră pe Dunăre o pot face în condiții de confort, siguranță și la prețuri accesibile, cu nava deținută de Consiliul Județean.
„Dorim ca și în 2025 să continuăm să promovăm turismul local, să punem în valoare frumusețile regiunii noastre, să oferim gălățenilor și vizitatorilor Galațiului posibilitatea de a admira, într-o formă inedită, peisajele minunate de pe Dunăre. Ne gândim în special la copii, la bucuria pe care o astfel de plimbare le-o poate aduce lor și familiilor lor. De altfel, în afară de tarifele accesibile, pe care le păstrăm la același nivel ca anul trecut, păstrăm și un sistem de gratuități și reduceri la bilete adresate în mod special copiilor și personalului didactic însoțitor. Numărul mare de vizitatori din sezonul 2024 (1 mai – 1 decembrie), când au fost efectuate peste 170 de curse, cu un total de peste 3.400 de pasageri, inclusiv 400 de elevi care au beneficiat de plimbări gratuite pe Dunăre, confirmă succesul acestui proiect și sperăm că și în 2025 atractivitatea acestei forme de agrement va fi cel puțin la fel de mare”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Duminică, 30 martie 2025, vor fi organizate următoarele curse:
11:00-13:00 Cursa Palatul Navigației (ponton Schengen) – Pod peste Dunăre (dus-întors)
15.00-17:00 Cursa Palatul Navigației (ponton Schengen) – Pod peste Dunăre (dus-întors).
Săptămâna viitoare (31 martie – 6 aprilie), cu excepția zilelor de luni și marți, vor fi organizate zilnic curse de agrement pe Dunăre, după următorul program:
Miercuri – 2 aprilie 2025
15.00-17:00 Cursa Palatul Navigației (ponton Schengen) – Pod peste Dunăre (dus-întors)
Joi, vineri, sâmbătă, duminică (3 aprilie – 6 aprilie 2025):
11:00-13:00 Cursa Palatul Navigației (ponton Schengen) – Pod peste Dunăre (dus-întors)
15.00-17:00 Cursa Palatul Navigației (ponton Schengen) – Pod peste Dunăre (dus-întors).
Cursele se vor efectua dacă există cel puțin 10 pasageri doritori, numărul maxim de pasageri care pot urca pe navă fiind de 30.
Biletele se pot achiziționa online sau de la casa de bilete de pe pontonul Schengen (în fața Palatului Navigației, din locul de ancorare a navei), înainte de plecare în fiecare cursă, în numerar sau plata cu card la POS.
Copiii între 0 şi şase ani beneficiază de gratuitate, iar pentru restul pasagerilor tarifele sunt: copii 6-18 ani - 15 lei/persoană/oră (30 lei pentru o cursă de două ore); adulți 25 lei/persoană/oră (50 lei pentru o cursă de două ore).
De asemenea, facilitățile pentru elevi vor continua: grupurile de elevi din învățământul primar, gimnazial și special din județul Galați vor putea beneficia de curse GRATUITE în zilele de miercuri și joi, condiția fiind ca solicitările să vină din partea unității de învățământ.
Accesul pe navă se va face pe baza biletului de călătorie, la îmbarcarea pentru cursa respectivă. În caz de vizibilitate redusă (ploaie, ceață) sau vânt puternic, cursele nu se vor efectua.
Membrii CSAT au analizat și aprobat, în ședința de vineri, 29 martie 2025, dotarea Forțelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă ușoară.
Potrivit Consiliului, aceasta va fi capabilă să execute, în cel mai scurt timp, „o multitudine de misiuni, în vederea inițierii demersurilor necesare de către Ministerul Apărării Naționale pentru realizarea achiziției”.
„Dotarea cu o astfel de navă va avea un impact semnificativ asupra flotei existente, fiind parte a programelor de modernizare și înzestrare aflate în diferite faze de derulare. Armata României va continua să își concentreze eforturile strategice pentru consolidarea capacității de apărare la nivel național și aliat, în vederea descurajării și combaterii eficiente a tuturor tipurilor de amenințări clasice, asimetrice, hibride sau de altă natură”, a transmis CSAT.
Totodată, în CSAT au fost analizate și aprobate rapoartele privind activitatea desfășurată de instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale în anul 2024 și principalele obiective pentru anul 2025, precum și rapoartele privind execuția bugetară a cheltuielilor operative destinate realizării siguranței naționale de către aceste instituții.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susține că pe întreaga Autostradă A0 din jurul Capitalei se va putea circula de la sfârșitul anului viitor.
Potrivit lui Sorin Grindeanu, pe semicercul sudic, din trei loturi, două au fost deja date în circulație. Al treilea, care leagă A1, autostrada dinspre Pitești, și A2, autostrada care duce la Constanța, va fi finalizat la începutul acestei veri.
Pe semicercul nordic, sunt deja dați în circulație 20 de kilometri, care fac legătura de la DN1 la DN2. Lotul de la DN2 până la A2 va fi finalizat până la sfârșitul acestui an, iar ultimul lot care face legătura dintre A1 și DN1 va fi terminat anul viitor, a transmis Grindeanu.
Error: No articles to display