Monica Dumitru

Federația Română de Fotbal a anunțat marți că a ajuns la o înțelegere cu Mircea Lucescu pentru preluarea de către acesta a postului de selecționer al echipei naționale de fotbal. Antrenorul român revine pe banca României după 38 de ani. „Continuăm această poveste minunată împreună”, a fost mesajul FRF.

Conferința de presă a avut loc marți la sediul FRF.
„E un moment foarte deosebit pentru tot sportul românesc, pentru fotbalul românesc. Ne aflăm azi aici pentru a-l prezenta pe noul selecționer, o persoană marcantă în fotbalul mondial și fără îndoială unul dintre cei mai mari antrenori din sportul nostru. Mircea Lucescu se întoarce la echipa națională după 38 de ani. Ne bucurăm foarte mult că Mircea Lucescu a acceptat să revină la cârma echipei naționale într-un moment atât de important, fiindcă la ceea ce trebuie să ne raportăm este că până acum ne-am aflat într-o etapă de reconstrucție edificată de Edi Iordănescu, prin cea mai mare performanță obținută în ultimii 24 de ani”, a declarat președintele FRF, Răzvan Burleanu.

Șeful FRF crede că a venit momentul ca România să treacă „într-o nouă etapă”.
„În această nouă etapă în care ne dorim să revenim în elita fotbalului mondial, la un campionat mondial, FRF consideră că e necesar să avem un antrenor cu o vastă experiență, capabil să ducă generația de suflet la un nivel superior. Mircea Lucescu e persoana potrivită pentru a realiza acest obiectiv. Domnia sa e un simbol al performanței și al profesionalismului”, a mai spus Burleanu.

Durata contractului este de doi ani, obiectivul principal fiind calificarea la campionatul mondial.
„M-a încerca un sentiment de nostalgie, când mi s-a propus să revin la echipa națională. Și ca jucător al echipei naționale și ca antrenor am avut parte de momente extraordinare. Plec totuși cu un handicap. În ultimii ani am lipsit din fotbalul românesc. De când m-am întors am încercat să văd la ce nivel suntem și ce se poate face. Nu m-am gândit niciun moment că vreau să devin antrenorul echipei naționale sau că mi se va propune acest lucru. De fapt, am făcut tot ce a fost posibil ca să nu vin la echipa națională. În sensul în care am vrut să dau posibilitatea antrenorilor tineri să meargă mai departe”, a spus Mircea Lucescu.

Mircea Lucescu va debuta oficial la începutul lunii septembrie, la primele meciuri din noua ediție a Ligii Națiunilor. Pe 6 și 9 septembrie, România va întâlni Kosovo și Lituania

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a participat la ceremonia de certificare a detașamentului finlandez pentru executarea misiunilor de Poliție Aeriană Întărită în România. El a declarat că „prezența militarilor finlandezi în România este dovada faptului că legăturile dintre aliați, în ceea ce privește eforturile de consolidare a flancului estic, nu au fost niciodată mai puternice."

Evenimentul a avut loc marți, 11 iunie, în Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu.
Ceremonia s-a desfășurat în prezența locțiitorului șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Dragoș Dumitru Iacob, a ambasadoarei Finlandei la Bucureşti, Leena Liukkonen, a șefului Statului Major al Forțelor Aeriene Române, generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi, și a locțiitorului comandantului Centrului NATO de Operații Aeriene Combinate (CAOC) Torrejon, generalul de brigadă Avraam Kazantzoglou.

În discursul său, ministrul Tîlvăr a mulțumit membrilor detașamentului finlandez pentru angajamentul asumat în vederea executării acestui tip de misiuni pe teritoriul național și aliat, pentru prima dată de la aderarea acestei țări la Alianță.

„Prezența dumneavoastră în România este dovada faptului că legăturile dintre țările NATO în ceea ce privește eforturile de consolidare a flancului estic nu au fost niciodată mai puternice. Este și o dovadă incontestabilă a determinării ambelor țări, alături de întreaga alianță, de a coopera ca parteneri de încredere la niveluri pe care nu le-am fi putut imagina acum 30 de ani, dată fiind situația actuală de securitate de la granițele noastre”, a afirmat ministrul apărării.
Totodată, Angel Tîlvăr a transmis mulțumiri și membrilor detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, care se află de peste două luni în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită.
„Vă felicit pentru activitatea pe care o desfășurați alături de camarazii români și, începând de astăzi, și de cei finlandezi, la cele mai înalte standarde profesionale, pentru securizarea spațiului aerian al României și al NATO ”, a spus ministrul apărării naționale.
Cei aproximativ 90 de militari (piloți și personal tehnico-ingineresc) din cadrul Forțelor Aeriene Finlandeze, dislocați cu șapte aeronave F-18 Hornet, vor executa, împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române și ai Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru aproximativ două luni.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a semnat miercuri, la București, împreună cu ministrul pentru Europa și Afaceri Externe din Republica Albania, Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale între România și Republica Albania, document ce contribuie la consolidarea cadrului juridic de coordonare a securității sociale dintre cele două state.

Documentul contribuie la implementarea cadrului legislativ bilateral privind securitatea socială, care are ca obiective principale recunoașterea și agregarea perioadelor de asigurări sociale realizate pe teritoriul ambelor state, determinarea legislației de securitate socială aplicabilă lucrătorilormigrați, egalitatea de tratament, precum și acordarea beneficiilor într-una dintre cele două țări.
„România sprijină procesul de integrare al Albaniei în marea familie Europeană. Avem multe lucruri în comun, o istorie care ne leagă, o populație de aromâni destul de numeroasă în Albania, iar documentele bilaterale semnate astăzi întăresc și mai mult cooperarea noastră în domeniul muncii și protecției sociale pentru cetățenii din ambele țări”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Acordul și Aranjamentul său Administrativ încorporează principiile moderne ale securității sociale, utilizate inclusiv la nivelul Uniunii Europene, care asigură protecția și continuitatea drepturilor de securitate socială a asiguraților celor două state pe teritoriul celuilalt stat.

Guvernul suplimentează bugetul Ministerului Transporturilor pentru finanțarea unor proiecte majore de infrastructură. Este vorba despre autostrăzi importante și despre liniile de metrou de la Cluj-Napoca și București.

Guvernul alocă 1,85 de miliarde de lei pentru finanțarea proiectelor din domeniul transporturilor.
„Alocăm 1,85 miliarde lei în vederea finanțării proiectelor europene din domeniul transporturilor. Sunt toate proiectele majore incluse aici: Autostrada Sibiu - Pitești, Centura Capitalei, Drumul Expres Pitești-Craiova, Autostrada Transilvania, Autostrada Târgu Mureș - Iași”, a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu,

Prim-ministrul a mai spus că va fi suplimentat cu 840 de milioane de lei bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru liniile de metrou din București și Cluj-Napoca. Ambele sunt jaloane în PNRR.

România își promovează oferta turistică la ITB China, cea mai importantă expoziție comercială dedicată exclusiv profesioniștilor de profil, axată pe piața chineză de călătorii, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Evenimentul se desfășoară la Shanghai, în perioada 27-29 mai a.c., fiind o platformă ideală pentru expozanți de a se conecta cu agenții de turism, hoteluri, companii aeriene din întreaga lume, precum și cu alte entități care activează în acest sector, în scopul încheierii de parteneriate și relații de afaceri.
Standul național, organizat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, are o suprafață de 54 mp, și găzduiește următorii parteneri: Holiday to Romania, World Synergy Travel, Global Transilvania Medical Health, Exact Tour, Primăria orașului Borșa și Organizația de Management al Destinației Maramureș. Suplimentar, Consulatul General al României la Shanghai va organiza, într-un spațiu special dedicat, o serie de degustări cu produse românești. Pe întreaga durată a manifestării expoziționale, domnul Gabriel Costin Furtună va susține momente artistice, interpretând melodii autentice la nai.
Cu ocazia deschiderii oficiale a evenimentului, la standul național au fost prezenți și E.S. domnul Horia-Dan Maxim, Ambasadorul României în Republica Populară Chineză, E.S. domnul Radu Fodoreanu, Consulul General al României la Shanghai, și domnul Andrei Panait, consilier economic în cadrul Biroului de Promovare Comercial-Economică Shanghai. Oficialii români au exprimat apreciere pentru participarea României la ITB China, considerând această acțiune o reală oportunitate pentru creșterea vizibilității destinației noastre pe această piață importantă.

Pentru a maximiza prezența țării noastre la ITB China, ministerul va organiza și un eveniment special, intitulat „Romania: The Gateway to Eastern Europe – Networking & Business Opportunities”. În cadrul acestuia, invitații vor putea descoperi informații detaliate despre oferta turistică a destinației noastre, adaptată publicului țintă, și, totodată, vor avea oportunitatea de a realiza schimburi de idei și de know-how, cu scopul de a construi relații care pot duce la colaborări viitoare.

Referitor la specificul pieței, se remarcă o creștere semnificativă a turimului chinezesc în ultimele decenii, milioane de călători alegând să își petreacă vacanțele în afara granițelor țării. În acest sens, Organizația Mondială a Turismului a prezentat perspective optimiste, care previzionează faptul că aproximativ 100 de milioane de turiști chinezi sunt așteptați să își petreacă vacanțele în străinătate până în 2025. În lumina tendințelor recente, China este pe cale să atingă acest obiectiv mai devreme.
În clasamentul țărilor emițătoare de turiști pentru România, realizat pe baza stastisticilor puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică, China a ocupat în 2019 – an de referință pentru turismul românesc, locul 18, cu un număr de 41.873 de vizitatori. Astfel, ținând cont de potențialul existent, prin participarea la ITB China se dorește creșterea vizibilității țării noastre, precum și consolidarea poziției ca destinație turistică tot mai atractivă și ofertantă pentru turiștii chinezi.
Participarea României la această ediție a ITB China a fost propusă și aprobată în cadrul Consiliului Consultativ al Turismului, organism care reunește reprezentanți ai patronatelor și asociațiilor profesionale din turism. În continuare, precizăm că Shanghai are o importanță deosebită pentru țara noastră, aici fiind lansat, în urmă cu 14 ani, brandul turistic „Explorați grădina Carpaților”.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a participat la Reuniunea internațională cu tema „Violența Domestică – o vulnerabilitate pentru societatea actuală”. Este nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenței, mai ales cel al violenței domestice, a transmis Gorghiu.

Ministrul român a făcut apel la victimele violenței „să aibă curaj să sesizeze organele competente”.
„Sunt multe provocări în societatea românească și e bine să discutăm despre ele! Una dintre cele mai dureroase rămâne, evident, violența domestică, coșmarul de acasă. Locul care ar trebui să fie cel mai sigur pentru orice membru al familiei”, a transmis Alina Gorghiu.

Ministrul Gorghiu a mai arătat că statistica pe anul în curs privitoare la violența domestică arată că „situația rămâne gravă”.

„Sunt încă mulți copii, multe femei, chiar și bărbați victime ale violenței domestice care, de frică, de jenă, de rușine, din neștiință că avem legi care îi pot proteja, nu reclamă. De aceea, fac apel la fiecare victimă a violenței să aibă curaj, să aibă tăria să sesizeze organele competente, ONG-urile de profil, de lucrul care li se întâmplă. Nu ratați șansa de a ieși din cotidianul în care, acasă, domnește legea pumnului. Nu aceasta e normalitatea. Protejați-vă, vă rog, viitorul dumneavoastră, viitorul copiilor dumneavoastră. Pentru că, nimic nu garantează că victima nu poate ajunge ea, în timp, la comportamente violente. Am spus și o mai spun: e nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenței, mai ales cel al violenței domestice. Trebuie să înțelegem că e nevoie de o cooperare consolidată între autorități și societatea civilă pentru că așa apar rezultatele palpabile în combaterea violenței”, a precizat ministrul Justiției.

Reuniunea „Violența Domestică – o vulnerabilitate pentru societatea actuală?!” a fost organizată de Asociația D.A.R. (Dăruire, Apreciere, Responsabilitate).

Ministerul Economiei anunță că o nouă ediție a programului Start-up Nation este tot mai aproape de aprobare!. Proiectul ordonanței de urgență privind aprobarea și implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA“ ediția 2024 finanțat din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027 a fost pus în consultare publică.

Potrivit Ministerul Economiei, în cadrul acestui act se pot regăsi grupurile țintă propuse, condițiile de eligibilitate, bugetul alocat proiectului și defalcarea acestuia, precum și datele principale ale mecanismului de punere în aplicare.

Mai mult, ediția din acest an a Start-Up Nation vine cu o serie de noutăți. Astfel cursurile de pregătire antreprenorială ar putea să devină condiție de eligibilitate și vor fi desfășurate ca modul în cadrul schemei, iar valoarea alocației financiare nerambursabile ar putea ajunge la 250.000 lei/IMM, acoperind cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor ce urmează a fi depuse, cu obligația creării a minimum două locuri de muncă.

Start-up Nation este compus din două componente: Pilonul I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, care are ca grup țintă tineri cu vârsta sub 30 de ani și Pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă, respectiv tineri cu vârsta de peste 30 de ani, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane inactive, persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii.

Bugetul programului, asigurat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027, este de 446.185.295,00 euro, din care :
– Pilonul I are un buget alocat de de 295.750.000,00 euro, cu următoarea distribuție:
a) pentru regiunile mai puțin dezvoltate – 266.000.000,00 euro;
b) pentru regiunea mai dezvoltată – 29.750.000,00 euro.
– Pilonul II beneficiază de 150.435.295,00 euro și este alocat exclusiv regiunilor mai puțin dezvoltate.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, nu a participat luni la „Ora Guvernului”. Conducerea Camerei Deputaților a aprobat reprogramarea dezbaterii la care trebuia să participe ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Demnitarul se află în Statele Unite ale Americii.

„Având în vedere participarea, în prezent, a delegației Ministerului Finanțelor la reuniunea de primăvară din Statele Unite ale Americii a Grupului Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional, vă adresez rugămintea ca această dezbatere să fie reprogramată la o dată ulterioară”, a comunicat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Întâlnirea a fost organizată la solicitarea AUR. Dezbaterea politică are tema „România trăiește pe datorie. Datoria publică a atins un prag critic care reprezintă deja borna care consfințește traiul pe împrumut”.

A fost desemnată câștigătoarea licitației pentru construcția parcului industrial din Ștei, în urma evaluării celor 5 oferte depuse pentru realizarea acestei investiții, a anunțat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. 
 
Valoarea contractului este de 17,9 milioane lei, plus TVA. Pe cele aproape 14 ha ale parcului se vor realiza rețele de apă, canalizare și gaz, racordurile electrice, drumurile interioare și conectarea cu drumul național.
 
„Dacă nu vor fi contestații, la începutul lunii mai vom semna contractul de execuție. Având proiectul tehnic realizat, lucrările vor începe în câteva zile după semnarea contractului, în maxim 6 luni urmând să fie finalizate”,a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. 
 
În paralel cu derularea lucrărilor, din vara acestui an se vor concesiona parcele de teren pentru firmele care vor dori să investească în zonă. Parcul industrial din Ștei va fi o ancoră pentru atragerea de investiții.
 
„Având în vedere distanța mare a zonei față de Oradea, de peste 80 de km, naveta spre locurile de muncă din municipiu este dificilă. Acest proiect, alături de parcul din Beiuș, aduce locurile de muncă aproape de cei care locuiesc în zona celor două orașe și contribuie la revigorarea economică a zonei. Proiectul este rezultatul unui parteneriat cu Primăria Ștei. 60% din fonduri sunt contribuția Consiliului Județean Bihor, 40% fonduri europene, terenul fiind pus la dispoziție de orașul Ștei”, a precizat Ilie Bolojan. 

Legea pentru înființarea Registrului traficanților a fost promulgată luni de președintele Klaus Iohannis. Era necesară pentru a lupta cu flagelul drogurilor, a fost reacția ministrului Justiției, Alina Gorghiu.

„Legea inițiată împreună cu colegii parlamentari PNL era necesară pentru a lupta cu flagelul drogurilor. Registrul traficanților de droguri este un instrument cu rol în prevenirea și combaterea traficului de droguri. Poliția va avea posibilitatea să cunoască, supravegheze şi identifice operativ persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri, precum și a celor au efectuat fără drept operațiuni cu substanțe psihoactive sau pretinzând că dețin autorizație”, a declarat ministrul Alina Gorghiu.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.

Pagina 1 din 4