Brandusa Grigorita

Consiliul Superior al Magistraturii anunță că peste 400 de candidați vor susține, la sfârșitul lunii mai, examenul de admitere la Școala Națională de Grefieri.

Săptămâna trecută, comisia de organizare a concursului din cadrul CSM a definitivat analiza dosarelor de înscriere și a stabilit că 415 candidați îndeplinesc condițiile de participare la verificare.

Examenul de admitere la SNG se va desfășura pe 25 mai, în București și vizează ocuparea a 70 de posturi de grefieri aferente instanțelor judecătorești, respectiv 70 de posturi pentru unitățile de parchet. Concursul constă într-o probă scrisă cu întrebări din disciplinele procedură penală, procedură civilă și organizare judiciară.

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, susține că România are nevoie de stabilitate democratică și nu de alianțe cu extrema dreaptă. Negrescu a transmis mesajul familiei social-democrate europene potrivit căruia zidul de protecție împotriva extremismului trebuie să reziste și în România.

„România are nevoie de stabilitate democratică, nu de alianțe cu extrema dreaptă. Un apel sincer care subliniază contribuția consistentă a Partidului Social Democrat la dezvoltarea României și la parcursul său european. În același timp, nemulțumirile multor români față de clasa politică sunt reale și trebuie ascultate. Social-democrația reprezintă soluția la multe din problemele lor”, a scris pe Facebook Victor Negrescu.

Vicepreședintele Parlamentului European consideră că trebuie înțeleasă frustrarea sinceră a multor social-democrați „care, ani la rând, au fost ținta unor atacuri nedrepte, judecați cu dublu standard și puși la zid chiar de cei care acum vor <unitate>.” Totuși, el militează pentru „o alegere responsabilă: între democrație și iliberalism, între construcție și haos”.

„Orice asociere cu extremismul e o linie roșie care nu trebuie trecută, pentru că ar anula tot ce am construit și toate speranțele pe care le mai putem avea. Am încredere că putem merge mai departe cu fruntea sus, fideli valorilor noastre social-democrate, și că putem construi, împreună, o Românie europeană, dreaptă și respectată”, a precizat Victor Negrescu.

Ministerul Dezvoltării a anunțat că va finanța acordă finanțare proiectul privind reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.

Astfel, se vor aloca în total 101.945.706,50 de lei pentru extinderea străzii 13 Decembrie (drum de categoria III) pe tronsonul de la intersecția cu strada Orizontului până la intersecția cu strada Vasile Goldiș, precum și pentru reabilitarea străzii Vasile Goldiș.

Ministrul Dezvoltării a subliniat că aceste obiective sunt importante din punct de vedere al unor exerciții militare, inclusiv NATO, la care vor participa militari din state aliate. Cseke Attila a adăugat că, la finalul lunii aprilie, a fost acordată finanțare și pentru reabilitarea altui drum de interes strategic din comuna Cârțișoara (județul Sibiu).

Obiectivele au fost propuse la finanțare de Ministerul Apărării Naționale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.6/2025 privind stabilirea unor măsuri pentru implementarea programelor naţionale din domeniul lucrărilor publice.

Fostul premier Marcel Ciolacu a prezentat bilanțul guvernării sale. Reprezintă un gest obligatoriu în ciuda zgomotului electoral, a spus Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu și-a explicat demersul pe Facebook.

„Acești ani în care PSD a fost la guvernare, iar eu am devenit premier al României, au reprezentat cea mai importantă perioadă a vieții mele. Consider că a fi premier nu este o meserie, ci o onoare supremă prin care îți poți servi țara și pe români. Sunt convins că, deși astăzi zgomotul electoral este mult prea mare, un succint bilanț al celor mai importante politici publice ale PSD la guvernare reprezintă un gest obligatoriu. Am ales să fac asta acum, știu că vor exista multe critici și mi le asum. Mie nu îmi este rușine cu ceea ce am făcut împreună cu echipa PSD la guvernare. Și cred că este important ca aceste fapte să fie publicate, pentru ca în viitor oricine să aibă termeni relevanți de comparație”, a transmis fostul premier.

„10 realizări majore ale guvernării PSD

Nicio guvernare nu este perfectă. Este deci normal să vedem reproșuri la adresa PSD pentru guvernarea din ultimii ani. Unele sunt îndreptățite, altele, mai puțin îndreptățite. Dar există în mod cert câteva realizări majore ale PSD în această guvernare, pe care nu le pot contesta nici cei mai aprigi critici sau adversari ai noștri. Sunt rezultate concrete, care au îmbunătățit viața unor milioane de cetățeni români. Iar la final, după nenumărate dispute, controverse și atacuri politice, asta contează cel mai mult!

Cel mai mare număr de angajați din istorie (+178.000)

Am stimulat economia care a creat locuri de muncă, suntem azi la un efectiv de salariați de aproape 5.2 milioane de persoane. Este un record istoric post-decembrist.

Cele mai mari investiții publice din istorie (54 miliarde euro)

Am ținut România pe traseul creșterii economice și am evitat recesiunea printr-un model economic bazat pe investiții publice fără precedent. România este acum un șantier, iar la majoritatea acestor mari obiective de investiții lucrează firme românești însumând zeci de mii de angajați.

Cei mai mulți kilometri de autostradă construiți și dați în folosință (+382 km drumuri de mare viteză)

Construcția drumurilor de mare viteză, blocate practic înainte de intrarea PSD la guvernare, este cel mai puternic semnal de dezvoltare al țării. PSD reușit să demonstreze că putem ajungă la un ritm anual de finalizare a 200 de kilometri de șosele moderne.

Cea mai mare creștere a salariului mediu net (+47%)

Am majorat veniturile angajaților și ne-am îndeplinit promisiunea ca salariul mediu pe economie să depășească nivelul de 1000 de euro net. Este o majorare semnificativă care vine asociată și cu o creștere dublă a puterii de cumpărare, față de momentul preluării guvernării.

Cea mai mare creștere a salariului minim (+76%)

Creșterea salariului minim este o măsură ce oferă mai ales salariaților aflați la început de drum șansa unui venit decent. Am aliniat România la proiectul salariului minim european, printr-un mecanism care ține cont de creșterea economică și de competitivitate.
Cea mai consistentă creștere a pensiilor (+70%)

Creșterea pensiilor reprezintă pentru noi un act de dreptate făcut seniorilor noștri. Deși am fost și vom continua să fie criticați pentru asta, este o măsură pe care o considerăm necesară pentru a proteja veniturile părinților și bunicilor noștri.

Cea mai mare scădere a numărului de români în risc de sărăcie
Acesta este efectul măsurilor noastre de protejare a puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile. În fiecare an am venit cu pachete de sprijin (creșteri de venituri, vouchere de alimente, vouchere de energie, bani pentru rechizite și uniforme școlare) pentru milioane de români.
Cea mai mare creștere a avuției nete / locuitor (+24%)
Românii au, astăzi, mai mulți bani în bănci decât au avut oricând în perioada post-decembristă. Depozitele populației din bănci sunt acum de 382 miliarde lei, cu peste 100 de miliarde mai mult față de intrarea PSD la guvernare.

Cel mai mare număr de contracte de muncă cu peste 1.000 de euro net (+500 de mii)
Este cel mai important semn că firmele românești au crescut, s-au dezvoltat și pot oferi locuri de muncă mai bine plătite. În acest fel, companiile de construcții au convins români din diaspora să revină acasă și să lucreze pe șantierele de autostrăzi.
Creștere puternică a PIB (+112 miliarde euro)
România a ajuns o putere economică regională. Am egalat Polonia și suntem peste Ungaria, Slovacia, Croația, Grecia, Letonia si Bulgaria la cel mai relevant indicator economic, PIB pe locuitor raportat la paritatea puterii de cumpărare.”

Nicușor Dan, candidatul independent calificat în turul doi al alegerilor prezidențiale, a anunțat că va participa la dezbaterile electorale organizate de televiziuni. El a cerut ca acestea să fie organizate de profesioniști și a spus că este o veste bună faptul că și George Simion vrea să participe.

Candidatul independent a confirmat faptul că va participa la dezbateri electorale.
„Da, voi răspunde invitațiilor, este o veste bună că și George Simion vrea să accepte”, a răspuns Nicușor Dan unei întrebări a jurnaliștilor.

El a cerut ca dezbaterile să fie organizate de profesioniști.
„Eu cred că avem în față niște alegeri foarte serioase, iar dezbaterile trebuie organizate de profesioniști. Există o discuție între staffuri și așteptăm ofertele televiziunilor”, a precizat Nicușor Dan.
George Simion și Nicușor Dan s-au calificat în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu va participa, în perioada 7-8 mai 2025, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (Gymnich). Aceasta va fi găzduită la Varșovia de către Înaltul

Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Kaja Kallas, și de către ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Radosław Sikorski, în calitate de Președinție a Consiliului UE.

Discuțiile miniștrilor se vor concentra pe relațiile Uniunea Europeană-Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, cu participarea șefului diplomației britanice David Lammy, relațiile UE-SUA, respectiv pe agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Un tânăr a fost sancționat de polițiști pentru că a scandat lozinci în fața sediului USR. Incidentul a avut loc după aflarea rezultatelor exit-poll de la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Polițiștii au fost sesizați despre tânărul care scanda lozinci.

„La data de 4 mai 2025, în jurul orei 21.15, polițiști din cadrul Secției 1 Poliție, împreună cu jandarmii care se aflau în zona respectivă, conform măsurilor dispuse pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, având în vedere contextul electoral și atribuțiile legale ce revin structurilor de poliție în astfel de situații, au fost sesizați, cu privire la faptul că un tânăr scandează lozinci, tulburând astfel ordinea și liniștea publică”, au transmi polițiștii.

Ca urmare, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit prompt și l-au condus pe tânăr la sediul secției de poliție, pentru verificări și luarea măsurilor legale care se impun.
Astfel, tânărul, în vârstă de 18 ani, a fost sancționat contravențional, conform Legii 61/1991 R, a precizat Poliția.

România va cumpără noi trenuri electrice de metrou. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu. Este vorba despre 12 garnituri.

Achiziția va fi făcută cu fonduri europene.
„În transporturi, achiziționăm 12 noi trenuri electrice de metrou, proiect de peste 1 miliard de lei, finanțat cu bani europeni”, a declarat Marcel Ciolacu.

Trenurile vor fi introduse pe Magistrala 4 de metrou Gara de Nord-Străulești, iar apoi pe viitoarea magistrală 6, 1 Mai-Otopeni, a precizat Marcel Ciolacu.

Se simplifică modalitatea prin care se eliberează autorizațiile de construcție. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că timpul de eliberare a documentele menționate de către instituțiile publice se va înjumătăți.

Guvernul a aprobat miercuri o măsură care va duce la reducerea birocrației.

„Adoptăm azi o soluție prin care scădem la jumătate timpii de eliberare a autorizațiilor de construcție de către instituțiile publice. Reducem astfel birocrația, așteptare legitimă a tuturor cetățenilor și firmelor”, a declarat Marcel Ciolacu.
De asemenea, premierul a anunțat că Guvernul va accelera proiectele finanțate prin PNRR, care trebuie finalizate la jumătatea lui 2026.

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, anunță că a semnat 21 de noi contracte de finanțare, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, în valoare totală de 209.812.096,52 de lei.

Proiectele vizează modernizarea infrastructurii rutiere, înființarea sau extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a stațiilor de epurare, a rețelelor de canalizare menajeră și a sistemelor inteligente de distribuție a gazelor naturale.

”Până în prezent, prin acest program au fost semnate 4.273 de contracte de finanțare, în valoare totală de 50.646.880.422,91 de lei, care au ca obiectiv creșterea calității vieții cetățenilor, stimularea economică sustenabilă a comunităților locale și crearea de noi locuri de muncă”, a precizat ministrul Cseke Attila.