Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au analizat soluții care pot fi aplicate în cazul crizei de la Salina Praid. Ei au vorbit despre recondiționarea minei vechi și despre construirea unei noi exploatări.
Președintele României, Nicușor Dan, a condus ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării de la Palatul Cotroceni. Printre subiectele de pe ordinea de zi s-a numărat situația de la Salina Praid, afectată recent de inundații.
Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au prezentat informări cu privire la posibilele vulnerabilități care pun în pericol funcționarea instalațiilor, siguranța angajaților și respectarea normelor de mediu.
Membrii CSAT au analizat două scenarii pentru viitorul salinei: recondiționarea minei vechi sau construirea unei noi exploatări atât pentru producție, cât și pentru vizitare.
Membrii Consiliului au subliniat că menținerea funcționării în condiții de siguranță este vitală pentru protejarea comunității locale și conservarea resurselor naturale.
Limitarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare a intrat în vigoare de la 1 iulie. Decizia apare în Ordonanța de Urgență aprobată luni de Guvernul României. Măsura se va aplica până la finalul anului 2026.
Guvernul Bolojan a decis limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv.
De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru prestarea de munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori activitate în locuri de muncă în care există astfel de condiții, va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare.
„Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv”, a comunicat Guvernul.
Măsurile se vor aplica până la data de 31 decembrie 2026.
Membrii CSAT au stabilit că este necesară o abordare coordonată și fermă din partea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, pentru a identifica și elimina rețelele de evaziune și fraudă fiscală. Ședința a avut loc luni, la Palatul Cotroceni.
Întâlnirea a fost condusă de către preşedintele României, Nicușor Dan. Una dintre problemele dezbătute a fost impactul evaziunii fiscale asupra securității economice a României.
„Membrii Consiliului au subliniat că evaziunea fiscală rămâne o vulnerabilitate majoră, care afectează bugetul de stat, slăbește capacitatea instituțiilor de a furniza servicii publice de calitate și creează inechitate între contribuabili. CSAT a stabilit că este necesară o abordare coordonată și fermă din partea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, pentru a identifica și elimina rețelele de evaziune și fraudă fiscală”, a transmis Administrația Prezidențială.
Membrii CSAT au convenit că sunt imperative câteva direcții imediate: intensificarea controalelor, digitalizarea accelerată a sistemului fiscal și utilizarea tuturor instrumentelor legale pentru a recupera prejudiciile aduse statului român.
„De asemenea, premisa esențială a succesului în lupta cu evaziunea fiscală o constituie crearea unui cadru de reglementare și control articulat și coerent, cu mecanisme concrete de intervenție pentru instituțiile abilitate și norme de integritate profesională pentru angajați. În acest sens, Guvernul României, prin autoritățile publice cu competențe în domeniu, va lua măsurile necesare promovării acestui cadru normativ adecvat, inclusiv a unor prevederi pe componenta răspunderii penale, care să descurajeze atât comportamentul evazionist în sine, cât și activitatea de facilitare”, a precizat Administrația Prezidențială.
Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice a fost adoptat luni în şedinţă de guvern. Consiliul Economic și Social (CES) a dat aviz favorabil proiectului de ordonanță care plafonează la 300 de lei brut sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari și reduce numărului de zile de concediu de odihnă suplimentar.
„Executivul a decis, prin ordonanța de urgență aprobată în ședința de astăzi, limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv.
De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru prestarea de munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori activitate în locuri de muncă în care există astfel de condiții, va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare”, se arată în comunicatul guvernului.
Măsurile au fost luate „din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv. Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la data de 31 decembrie 2026”, mai precizează guvernul.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat o creștere a tarifelor de distribuție a gazelor naturale. Aceasta se va aplica de la 1 iulie. Tarifele vor fi majorate cu 0,005 lei/kWh față de nivelul aplicat în perioada iulie 2024 – iulie 2025.
Pentru consumatorii casnici, impactul din factura va fi minim.
„Aceste tarife sunt, în medie, cu doar 0,005 lei/kWh mai mari decât cele practicate pentru perioada iulie 2024 – iulie 2025. Decizia a fost luată în unanimitate, având ca obiectiv menţinerea echilibrului între nevoia de investiţii în reţea şi protejarea consumatorilor finali”, a transmis ANRE.
Decizia a fost luată după o analiză detaliată a cererilor transmise de operatorii de distribuție. Ca urmare, au fost eliminate costurile care nu respectau metodologia stabilită, ceea ce a permis o actualizare corectă a tarifelor pentru perioada următoare.
În plus, prețul facturat consumatorilor finali nu poate depăși nivelul plafonat stabilit de autorități.
„Consumatorii finali sunt în continuare protejaţi de plafonarea preţului final la gaze naturale până la data de 31 martie 2026, aceasta însemnând că, în practică, în nicio factură preţul facturat nu va depăşi preţul plafonat existent, chiar şi după aplicarea noilor tarife de distribuţie”, a precizat ANRE.
Noile tarife se vor aplica în perioada 1 iulie 2025 – 30 iunie 2026.
Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a anunțat că stadionul Dan Păltinișanu se face. Va avea 32.000 de locuri, exact așa cum a fost proiectat, a mai scris Simonis pe Facebook.
„Vreau să le dau o veste proastă politicienilor care au jubilat de-a dreptul la apariția zvonului că stadionul Dan Păltinișanu ar fi fost scos de pe lista de investiții a Guvernului: stadionul se face! Și nu oricum, ci cu 32.000 de locuri, exact cum a fost proiectat, licitat și atribuit. Am văzut declarațiile premierului Ilie Bolojan legate de criteriile pe care o astfel de investiție trebuie să le îndeplinească, am comunicat cu el în aceste zile și sunt de acord cu ceea ce a declarat. Mi se pare de bun simț, ca proprietar al arenei, Consiliul Județean Timiș să participe cu o cotă la finanțare și o vom face pentru că avem resursele necesare. Un alt criteriu amintit de prim-ministru a fost ca orașele care beneficiază de construirea unui stadion nou să aibă fotbal, iar noi avem un brand care nu are nevoie de nicio prezentare: Poli Timișoara. Chiar dacă azi alb-violeții evoluează în Liga a III-a, în paralel cu stadionul construim și o echipă pentru a ajunge în primul eșalon fotbalistic. Dar fără stadion, nu ai cum să joci în Liga I. Investim, așadar, în sport și până va fi gata stadionul, vom avea și o echipă puternică”, a spus Alfred Simonis.
Șeful Consiliului Județean Timiș a transmis mesaje premierului Ilie Bolojan și celor care nu sunt microbiști.
„I-aș sugera, însă, și un alt criteriu domnului Bolojan: nivelul de investiții guvernamentale de care un oraș sau un județ au beneficiat în ultimii 30 de ani. Iar aici, Timișul și Timișoara sunt mult în spatele unor județe precum Cluj sau Bihor, spre exemplu. Există județe în care s-au investit bani cu nemiluita de-a lungul anilor. Iar acum, când a venit și rândul Timișului fondurile se opresc? Nu vom accepta asta, fiind și județul care a contribuit cel mai mult la bugetul de stat în ultimii 35 de ani. O astfel de investiție nu trebuie să se rezume doar la fotbal. Un stadion nou înseamnă concerte, spectacole mari, festivaluri importante. Iar cel mai bun exemplu este Forza Zu, eveniment la care Consiliul Județean Timiș este partener și care se desfășoară la aeroport tocmai din cauza lipsei unei infrastructuri serioase. Așadar, voi continua dialogul cu Guvernul și în zilele următoare, vom pune la punct toate detaliile pentru că îndeplinim toate criteriile. Facem stadion la Timișoara”, a precizat președintele CJ Timiș, Alfred Simonis.
Lotul 3 al Autostrăzii A0 Sud se deschide circulației luni. Sectorul are o lungime de 18 kilometri. După inaugurare, șoferii vor putea circula neîntrerupt pe autostradă de la Constanța până la Curtea de Argeș, prin conexiunea A2 – A0 – A1.
Cristian Pistol, Director General al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA, a anunțat că Lotul 3 al Autostrăzii A0 Sud va fi inaugurat oficial luni, începând cu ora 17:00. Tronsonul are o lungime de 18 kilometri și reprezintă ultima secțiune necesară pentru asigurarea continuității între Autostrada Soarelui (A2) și Autostrada București–Pitești (A1).
Tronsonul este foarte important deoarece mașinile care vin dinspre Piteşti pe A1 nu vor mai intra în Bucureşti. Acestea vor ocoli Bucureştiul pe autostradă mergând spre Constanţa.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat suma de 117.620.510,62 de lei, în vederea decontării facturilor pentru 107 obiective finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Anunțul a fost făcut de ministrul Cseke Attila.
Astfel, pentru etapa I, a fost plătită suma de 3.585.738,16 lei pentru 12 obiective aflate în execuție, iar pentru etapa a II-a a programului, au fost decontate 114.034.772,46 de lei pentru 95 de proiecte.
Președintele României, Nicușor Dan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Întâlnirea va avea loc luni, de la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Prezidențială. Este prima ședință a CSAT din mandatul lui Dan de președinte. Pe ordinea de zi se vor afla situația din Ucraina, fenomenul evaziunii fiscale și situația de la Salina Praid.
Participanții vor analiza subiecte referitoare la stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse și implicaţii pentru România, forțele și mijloacele armate ale României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2026, o informare privind fenomenul evaziunii fiscale, ca amenințare și risc la adresa securității naționale, una privind situația creată ca urmare a inundării Salinei Praid. Implicații pentru comunitate și mediul înconjurător, dar și activitatea desfăşurată de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică în anul 2024 şi principalele obiective pentru anul 2025.
În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale, mai anunță Administrația Prezidențială.
Ultima ședință a CSAT a avut loc pe 30 aprilie, sub conducerea președintelui interimar Ilie Bolojan.
Premierul Ilie Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții mediului bancar din România. Întâlnirea a avut loc vineri.
Prim-ministrul Ilie Bolojan a avut mai multe întâlniri de lucru cu reprezentanți ai sectorului bancar, în cadrul consultărilor pe care Guvernul le desfășoară cu principalii actori economici. La discuții a participat și viceprim-ministrul Dragoș Anastasiu.
Premierul Ilie Bolojan s-a întâlnit vineri dimineață cu Asociația Română a Băncilor (ARB), reprezentată de președintele Bogdan Neacșu. Tot vineri, premierul a discutat cu Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), reprezentat de Mihaela Bîtu.
Întâlnirile s-au desfășurat în contextul pregătirii unui pachet de măsuri pentru consolidarea fiscală și au vizat schimbul de opinii cu privire la situația economică actuală, stabilitatea financiară și perspectivele generale de dezvoltare, anunță reprezentanții Guvernului.
Aceste discuții fac parte dintr-o serie mai amplă de consultări cu instituții și organizații din diverse domenii, prin care Guvernul urmărește să construiască un set de măsuri fiscale eficiente în vederea reducerii deficitului bugetar, au precizat reprezentanții Guvernului.
Error: No articles to display