Codrut Ursu

În ziua de 15 aprilie 2024 se vor împlini 106 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România (15 aprilie 1918), Bojdeuca din Țicău, care l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872 până la moarte.

Cu această ocazie, vă invităm cu drag la Zilele celui mai iubit muzeu, un eveniment special dedicat Bojdeucii lui Ion Creangă, care va avea loc în acest weekend, pe 13 și 14 aprilie 2024.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași a pregătit o serie de evenimente pentru toate gusturile.

„Vă așteptăm cu drag la Bojdeuca lui Ion Creangă să petrecem împreună un weekend de neuitat în lumea poveștilor!” a anunțat Preşedintele Consiliului Județean, Costel Alexe

Complexul Muzeal Național Neamț, instituție finanțată de Consiliul Județean, organizează, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel“ Piatra-Neamț, o expoziție personală de artă fotografică semnată de artistul Florin Ghimiș, în perioada 1-14 aprilie.

Vernisajul va avea loc miercuri, 3 aprilie, la ora 17.00. Vor lua cuvântul Ștefan Potop, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Neamț, scriitorul și criticul de artă Emil Nicolae și artistul expozant.

Proiectul fotografic care se desfășoară în cele două săli ale galeriei, este constituit dintr-un anumit concept de expunere, în care este integrată sub formă de poveste o realitate de sub ochii noștri, explorată prin instrumente și tehnici artistice și prezentată așa cum este ea, dar totodată surprinzătoare.

Reprezentanții Aeroportului Internațional "George Enescu" Bacău anunță că au relansat zborul direct către Bergamo, operat de Aeroitalia!

Cu această ocazie a fost marcat momentul prin tradiționalul salut al tunurilor de apă.

”Fiind una dintre cele mai solicitate destinații de către pasagerii noștri, acest moment reprezintă un pas semnificativ în strategia noastră de extindere a destinațiilor și reconectare a regiunii cu cele mai importante orașe europene.

Vă încurajăm sa profitați de conceptul "Air & Rail", ce oferă conectivitate directă către: Florența, Veneția, Napoli, Verona, Torino și Bologna”, au precizat oficialii băcăuani

Primăria Municipiului Botoșani a fost premiată din nou la Gala Smart City Industry Awards (SCIR), eveniment organizat de Asociația Română Smart City (ARSC).

”Am fost onorat să primesc Premiul pentru proiectul „Eminescu – o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți”, la categoria EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ÎN ORAȘELE INTELIGENTE.

Această nouă distincție completează armonios colecția de premii obținute de municipalitatea botoșăneană, printre care și cel de anul trecut, primit tot la GALA SCIR, la categoria SMART ECONOMY, pentru proiectul „Orașul cu cel mai accelerat potențial de dezvoltare – proiecte depuse spre finanțare de peste 100 milioane de euro în ultimele 12 luni”.

Felicitări colegilor! Premiul acesta este al tuturor botoșănenilor!”a mulțumit pe pagina de social media, Cosmin Andrei, primaul municipiului Botoșani.

„Am participat la București la Gala Smart City Industry Awards 2024, unde municipiul Suceava a fost premiat la Categoria "Digitalizare și Transformare Digitală" pentru cele două proiecte de digitalizare implementate, respectiv "Aplicat " și "GIS Urban", dar și pentru proiectul de digitalizare care se implementează în școli: "EDU-Educațional". Digitalizarea reprezintă o prioritate pentru primărie. În timpul Galei, orașul Suceava a fost menționat de mai multe ori la capitolul "Smart Energy" pentru transportul electric, încălzirea pe biomasă și reabilitarea iluminatului public. De asemenea, s-a făcut trimitere la selectarea orașului nostru în proiectul "100 orașe inteligente și neutre climatic până în anul 2030" gestionat de Comisia Europeană, unde municipalitatea în parteneriat cu universitatea a depus proiecte în valoare de 400.000.000 euro.”, a anunțat online Primarul Municipiului Reședință de Județ Suceava, Ec. Ion Lungu

„Premieră în domeniul farmaceutic în județul Bistrița-Năsăud: s-a deschis prima hiper-farmacie, în Bistrița, în incinta OK Shopping Center.

O franciză Dr Max coordonată de către doamna Farmacist Adriana Elisei.

Vă felicit pentru implementarea acestui proiect ambițios, făcut cu gândul la sănătatea oamenilor!”, a anunțat președintele CJ, Emil Radu Moldovan.

Consiliul Județean Vrancea demarează cel mai important proiect educațional din județ, menit să încurajeze învățământul tehnic și economic la nivelul județului.

Vicepreședintele Ionel Cel-Mare a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că luni, 8 aprilie, a fost semnat, la sediul Ministerului Educației, contractul de finanțare pentru construcția unui campus integrat în județul Vrancea. Campusul va reprezenta infrastructura școlară și universitară, constând în spații de învățământ, spații de cazare, cantină, bază sportivă, săli de lectură, bibliotecă, spații de recreere, care vor deservi liceele și instituțiile de învățământ superior de stat din cadrul consorțiului de învățământ dual.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea totală a proiectului este de 157.146.578 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile din PNRR este de 123.661.511 lei, iar contribuția proprie eligibilă a Consiliului Județean este de 30.934.702 lei (20%).

La sfârșitul săptămânii trecute, la inițiativa Asociației Generale a Inginerilor din România, filiala Buzău, având ca și coparteneri Primăria Municipiului Buzău, Clubul „Rotary” și Clubul ”Lions” a avut loc „Gala Comunității Buzoiene”.

În cadrul acestei Gale s-au acordat diplome de excelență pentru 12 personalități buzoiene care s-au remarcat în mod deosebit, în domeniile lor de activitate.

Primăria Municipiului Buzău a premiat următorii 3 buzoieni deosebiți:

- Vlad Andrei David, elev al Colegiului Național ,,B. P. Hasdeu”, pentru rezultatele excepționale obținute la Olimpiadele Internaționale în anul 2023.

- Luminița Colțeanu, Șefa Departamentului de Fonduri Europene de la Primăria Municipiului Buzău, care conducând o echipă de doar 6 oameni, a reușit să atragă în ultimii 8 ani, circa 500 de milioane de euro, fonduri europene pentru Buzău.

- Sorin Harabagiu, Manager al SC Ursus Breweries Buzău, pentru importanta contribuție la dezvoltarea economică a municipiului Buzău.

Brăileanul Mihai Tudose, europarlamentar și vicepreședinte PSD, va deschide lista comună a coaliției pentru alegerile europarlamentare.

„Este o mare onoare pentru PSD Brăila, dar și pentru fiecare brăilean în parte!

Coleg de nădejde, europarlamentar care a apărat mereu interesele României și fost prim-ministru care nu a plecat din funcție până nu a fost semnat contractul pentru podul suspendat de la Brăila, Mihai Tudose rămâne, dincolo de orice simpatii politice, singurul brăilean care, după Revoluție, a condus Guvernul României.

Pentru Brăila, ca și până acum, cu fapte, nu doar cu vorbe, Mihai Tudose va fi podul spre Uniunea Europeană. Va avea tot sprijinul nostru!”, subliniază Dragomir Viorel Marian, primarul municipiului Brăila.

START CONCURS Consiliul Județean Tulcea organizează, în această lună, premierea câștigătorilor celei de-a patra ediții a concursului „Poveste de Paște“. Evenimentul va avea loc în contextul manifestărilor promovate de Consiliul Județean Tulcea pentru a marca cea mai mare sărbătoare a creștinătății

Elena Șerban, Răileanu Nicoleta, Rodica Cristina, Bianca Gabriela, Adina Sava, Filip Doina Ioana, Robert Leonte, Grv Alex, Maura Munteanu, Mariana Radus, Constantin Jalbă, Iuliana Macsim, Anca Radu, Gabriela Zencenco, Simona Ioja sunt câștigătorii ediției din această lună.