Președintele ales al României, Nicușor Dan, le-a mulțumit susținătorilor săi și a avut un mesaj pentru românii care nu l-au votat.
„Avem de construit România împreună, indiferent de opțiunile politice”, a transmis Dan din fața sediului său de campanie, imediat după aflarea rezultatelor finale ale turului doi al alegerilor prezidențiale.
„România începe, începând de mâine, o nouă etapă și are nevoie de fiecare dintre dumneavoastră. Are nevoie de specialiști care să se implice în diferite politici publice, are nevoie de oameni în societatea civilă, are nevoie de oameni noi în politică. Și așa cum ați dovedit că puteți să faceți campania asta, vă rog să continuați să activați pentru România”, a declarat Nicușor Dan.
Președintele ales a avut un mesaj pentru cei care nu l-au votat.
„Întregul nostru respect pentru cei care au avut o altă opțiune azi și pentru cei care au avut o altă opțiune în turul întâi. Avem de construit o Românie împreună, indiferent de opțiunile politice. Avem de construit o Românie împreună cu românii din România. Avem de construit o Românie împreună cu românii din diaspora. Avem de construit o Românie împreună cu românii din Basarabia și din celelalte teritorii din jurul României. Să continuăm să credem în România și de mâine la muncă!”, a precizat Nicușor Dan.
Nicușor Dan a obținut 53,6% din voturi, iar George Simion a avut 46,4% în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a declarat că România europeană a câștigat în urma alegerilor prezidențiale de duminică. „A fost victoria unei societăți care vrea să meargă înainte și care a respins extremismul, nu neapărat victoria unui candidat”, a spus Negrescu
Reprezentantul PSD a arătat că prin prezența numeroasă la vot, românii au dat o lecție de democrație.
„A fost victoria unei societăți care vrea să meargă înainte și care a respins extremismul, nu neapărat victoria unui candidat. Oamenii vor schimbare, dar nu orice fel de schimbare. Incompetența, aroganța și ura au fost din nou respinse. Nu pot să nu fiu bucuros că am evitat o catastrofă, mai ales că am fost constant în promovarea mesajului pro-european și că am fost explicit privind opțiunea mea electorală pentru turul II atât prin votul din partid cât și prin mesajele din spațiul public”, a scris Negrescu pe Facebook.
Vicepreședintele Parlamentului European i-a urat mult succes noului președinte al României, Nicușor Dan.
„Să nu uitați că aveți o mare responsabilitate față de cetățeni iar respectarea mandatului încredințat este esențială. Acum este timpul reunificării României. Cum am zis și în ultimele zile, trebuie să relansăm dialogul între români pentru a construi împreună o Românie mai corectă, echitabilă și prosperă. Pentru a fi puternici trebuie să fim uniți, românii din țară și din diaspora, din rural sau din urban, indiferent de venituri sau condiție socială. O singură Românie”, a adăugat Negrescu.
Partidul Social Democrat trebuie să asculte mesajul românilor și să înțeleagă așteptările pe care le au astăzi cetățenii de la politicieni, a mai spus Negrescu.
„Trebuie să fim capabili să gestionăm acest moment cu seriozitate și profesionalism. Urmează o perioadă de reconciliere la care este nevoie de participarea tuturor”, a precizat Negrescu.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, l-a felicitat pe președintele ales Nicușor Dan. De asemenea, Bolojan le-a mulțumit românilor care au participat în număr mare la vot, indiferent de opțiunea politică.
„ROMÂNIA A ALES. Felicitări, Nicușor Dan! Mulțumesc cetățenilor țării noastre pentru participarea în număr mare la vot, indiferent de opțiunea pe care au avut-o. Sunt recunoscător tuturor celor implicați în organizarea alegerilor pentru derularea în bune condiții și a turului doi. Mulțumim, România!”, a scris Ilie Bolojan pe rețelele de socializare.
Nicușor Dan a obținut 53,6% din voturi, iar George Simion 46,4%, după centralizarea proceselor-verbale din toate secțiile de votare din țară și străinătate. Diferența între cei doi candidați a fost de 829.697 de voturi.
Candidatul pro-european Nicușor Dan a obținut 53,6% din voturi, iar George Simion a avut 46,4% în turul doi al alegerilor prezidențiale. Rezultatul a fost stabilit după centralizarea proceselor verbale din toate secțiile de votare din țară și străinătate.
Diferența între cei doi candidați a fost de 829.697 de voturi.
Nicușor Dan a obținut 6.168.696 de voturi (53,6%), iar George Simion 5.338.999 (46,4%).
În țară, Nicușor Dan a câștigat 55,16 % din voturi. În Diaspora George Simion a obținut 55,86 % din voturi.
Președintele Consiliului Județean Costel Fotea a transmis un mesaj în care susține că „Galațiul trebuie să continue pe drumul European”. „De ce? Pentru că fondurile europene sunt principalul motor al dezvoltării județului nostru”, a subliniat Fotea.
„Acești bani se regăsesc în viața de zi cu zi a gălățenilor, prin lucruri concrete și utile: drumuri mai bune, acces la apă, canalizare și gaz, spitale mai bine dotate, sprijin pentru școli, cultură, mediu mai curat și oportunități de finanțare a mediului de afaceri”,a afirmat Costel Fotea.
Potrivit acestuia, Consiliul Județean Galați a reușit să-și mărească bugetul de investiții de peste 120 de ori datorită fondurilor europene, generând noi locuri de muncă și un trai mai bun pentru gălățeni.
„Dezvoltarea Galațiului merge și mai departe cu fapte, nu cu vorbe. Haideți să continuăm pe drumul european, cu gândul la toți românii, de aici și de departe”, a subliniat Fotea.
Ministerul Culturii anunță o investiție majoră în patrimoniul din nordul Moldovei. Este vorba despre restaurarea fostei Prefecturi din Dorohoi, sediul actual al Muzeului de Științele Naturii.
Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, anunță demararea lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a clădirii istorice cunoscute sub denumirea de fosta Prefectură a județului Dorohoi, care găzduiește în prezent Muzeul de Științele Naturii. Această clădire, clasificată ca monument istoric, este una dintre cele mai reprezentative construcții din patrimoniul cultural al regiunii și va beneficia, în următorii trei ani, de cea mai amplă intervenție de restaurare din ultimele decenii.
Valoarea totală a contractului de execuție este de 42.959.495,05 lei, inclusiv TVA, finanțarea fiind asigurată de Institutul Național al Patrimoniului prin Programul Național de Restaurare. Durata contractului este de 36 de luni, calculată de la data de 14 aprilie 2025, când a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Pentru anul 2025, în perioada aprilie–iunie, a fost alocată suma de 3.315.498,64 lei, a explicat Ministerul Culturii.
„Obiectivul general al proiectului este de a readuce clădirea la standardele de funcționare contemporane ale unei instituții muzeale, păstrând în același timp caracterul său istoric. Lucrările prevăd consolidarea structurală, restaurarea arhitecturală și reconfigurarea spațiilor interioare pentru a răspunde nevoilor actuale ale publicului și ale personalului muzeal. Etajul clădirii va găzdui expoziția permanentă de științele naturii, sala de onoare va fi transformată în auditorium, iar în proximitatea scării de onoare se vor amenaja o sală de conferințe și o sală pentru educație muzeală. Parterul va fi dedicat expozițiilor de artă contemporană, iar subsolul va cuprinde laboratoare de cercetare și conservare, spații tehnice, depozite și o zonă de carantină pentru obiectele de patrimoniu”, a transmis Ministerul Culturii.
Prin această investiție, autoritățile locale și centrale își asumă nu doar conservarea unei clădiri de patrimoniu, ci și revitalizarea culturală a municipiului Dorohoi. Restaurarea fostei Prefecturi contribuie la dezvoltarea unui centru cultural modern, accesibil și orientat către comunitate, cu potențial real de a atrage public, de a stimula turismul și de a genera un impact pozitiv în plan educațional și economic, a precizat Ministerul Culturii.
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, susține că România își propune să devină un pol regional al industriei de apărare, un hub de tehnologie strategică și un partener de încredere în arhitectura de securitate euroatlantică.
Ministrul român a participat la Cercul Militar Național la a IV-a ediție a Black Sea Defense Conference, care a reunit peste 425 de participanți din 31 de țări, reprezentanți ai NATO, ambasadori, atașați militari și lideri strategici.
„Investim peste 1 miliard de lei pentru a consolida capacitățile interne și pentru a susține interoperabilitatea cu aliații noștri din NATO”, a scris Bogdan Ivan pe Facebook.
Proiectele-cheie ale industriei naționale de apărare sunt prima dronă românească – în producție la CARFIL Brașov, în parteneriat cu Periscope Aviation (SUA), Pirochim Victoria – prima fabrică de pulberi construită după 1989, cu investiție românească de 550 mil. lei și cofinanțare europeană și Fabrica de pulberi Făgăraș – reluarea producției de TNT și modernizarea liniei de producție pentru RDX, cu 125 mil. lei investiți.
„România își propune să devină un pol regional al industriei de apărare, un hub de tehnologie strategică și un partener de încredere în arhitectura de securitate euroatlantică. Împreună, consolidăm securitatea regiunii Mării Negre și contribuim activ la stabilitatea Europei”, a precizat ministrul Bogdan Ivan.
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale continuă procesul de transformare a serviciilor de ocupare din România, printr-un proiect de anvergură dezvoltat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă –
„SMART SPO – Servicii moderne, accesibile și pregătite pentru viitor”, cu o finanțare de 183 milioane de euro din fonduri europene.
Este primul proiect din România al unei instituții publice care beneficiază de finanțare în baza principiului „Financing Not Linked to Costs (FNLC)”, mecanism ce presupune că rambursarea cheltuielilor se va realiza odată cu atingerea rezultatelor propuse prin proiect.
„Prin acest proiect, ne propunem să reconstruim din temelii Serviciul Public de Ocupare, atât în privința calității serviciilor oferite cetățenilor și angajatorilor, cât și în privința resursei umane, infrastructurii și vizibilității. Ne dorim o instituție modernă, profesionistă, orientată spre nevoile reale ale pieței muncii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.
Proiectul include: formarea profesională a 1.840 de angajați SPO, noi sau existenți, identificarea și sprijinirea a 275.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, sprijinirea a 21.750 de angajatori prin servicii personalizate, elaborarea Strategiei SPO și a unui Plan de implementare modern, adaptat la realitățile pieței muncii, modernizarea spațiilor SPO pentru întâlniri cu publicul, partenerii și mass-media și o campanie națională de informare.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a primit delegația Confederației Patronale Concordia la Palatul Cotroceni. În timpul întâlnirii care a avut loc miercuri s-a discutat despre situația economică a țării.
Administrația Prezidențială anunță că întâlnirea a avut loc în contextul conferirii Ordinului „Meritul Industrial și Comercial” în grad de Cavaler Confederației Patronale Concordia, de către Președintele interimar al României, „în semn de apreciere pentru contribuția deosebită la reforma dialogului social și a mișcării patronale din România, precum și pentru elaborarea strategiilor, programelor și politicilor care au generat creștere economică”.
„Cu acest prilej, Președintele interimar al României și reprezentanții Concordia au purtat discuții privind activitatea Confederației și situația economică actuală. Președintele interimar Ilie Bolojan a mulțumit investitorilor pentru contribuția adusă economiei românești, apreciind eforturile companiilor private și ale angajaților care, prin activitatea lor, susțin dezvoltarea țării. Președintele a subliniat că această recunoaștere este un gest firesc de respect față de cei care muncesc și obțin performanță în România”, a tr
Dan Șucu, președintele Confederației Concordia, a vorbit despre „rolul sectorului privat în creșterea economică, despre necesitatea păstrării unui climat fiscal predictibil, mai ales într-un context economic dificil”.
„Președintele Concordia a atras atenția asupra importanței menținerii parcursului euroatlantic al României, considerând esențială continuarea acestei direcții pentru stabilitatea și dezvoltarea țării. În încheiere, și-a exprimat speranța că întreaga comunitate de afaceri va continua să contribuie activ la dezvoltarea României”, a precizat Administrația Prezidențială.
Statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz de la Roșcani va fi restaurată cu fonduri europene. Investiția în valoare de un milion de euro va fi realizată în cadrul unui proiect al Consiliului Județean Galați, realizat în cooperare cu parteneri din Raionul Cahul (Republica Moldova) și Asociația de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos
„Consiliul Județean a preluat în administrare Statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz, ridicată la Roșcani – parte integrantă a celui mai amplu complex monumental din județ – cu scopul de a identifica soluții pentru a-i reda strălucirea de altădată. Împreună cu partenerii din Raionul Cahul, Republica Moldova, și Asociația de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos, am reușit să obținem o finanțare europeană de peste un milion de euro, pentru a consolida, restaura și pune în valoare întregul complex monumental de la Roșcani”, a explicat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
Realizată de sculptorul Gheorghe Turcu, statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz a fost inaugurată în anul 1976, pentru a marca patru secole de la bătălia în care voievodul moldovean și-a pierdut viața, apărând cu vitejie pământul țării în fața cotropitorilor otomani.
Atât soclul statuii, cu o înălțime de 6 metri, cât și statuia propriu-zisă, cu o înălțime de 4,5 metri, vor fi expertizate și restaurate. De asemenea, va fi refăcut întregul complex istoric, ce cuprinde o amplă platformă cu două terase, dar și o scară monumentală cu 28 de trepte.
Proiectul mai vizează promovarea patrimoniului istoric și cultural de pe ambele maluri ale Prutului, organizarea de cursuri de istorie pentru elevi, precum și derularea unor acțiuni care să pună în valoare potențialul turistic al regiunii.
Error: No articles to display