"Avertizare timpurie şi acţiune timpurie", de Ziua mondială a meteorologiei Recomandat

Din 1961, Ziua mondială a meteorologiei ("World Meteorological Day") este marcată la 23 martie, an de an. În data de 23 martie 1950 a intrat în vigoare Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a transformat vechea Organizaţie Meteorologică Internaţională într-o organizaţie interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizaţia Meteorologică Mondială ("World Meteorological Organization - WMO), precizează site-ul organizaţiei, https://public.wmo.int.

De Ziua mondială a meteorologiei, Organizaţia Meteorologică Mondială propune spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 187 de ţări şi cele şase teritorii membre ale WMO.

În acest an, Ziua mondială a meteorologiei se desfăşoară sub sloganul: "Avertizare timpurie şi acţiune timpurie" ("Early Warning and Early Action"). Vremea, clima şi apele extreme, învolburate, devin din ce în ce mai frecvente şi mai intense în multe părţi ale lumii, ca urmare a schimbărilor climatice. Tot mai mulţi oameni sunt expuşi mai mult decât oricând la multiple pericole asociate, ca urmare a creşterii populaţiei, a urbanizării şi a degradării mediului înconjurător. Prognozele despre starea vremii nu mai sunt suficiente. Prognozele bazate pe impactul fenomenelor naturale care informează populaţia despre cum va evolua vremea sunt vitale pentru a salva vieţi omeneşti şi mijloace de trai. Cu toate acestea, una din trei persoane nu este încă informată în mod adecvat de sistemele de avertizare timpurie. De aceea, o mai bună coordonare între serviciile meteorologice şi hidrologice naţionale, autorităţile de gestionare a dezastrelor şi agenţiile de dezvoltare este fundamentală pentru o mai bună prevenire, pregătire şi răspuns.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.