Candidatul Crin Antonescu solicită Guvernului să intervină pentru a ajuta companiile românești afectate de tarifele anunțate de președintele SUA, Donald Trump. Trebuie să protejăm cu toate forțele companiile românești de efectele unui război comercial de proporții, al tarifelor vamale, între America și Europa, a transmis Antonescu.
„Voi cere liderilor coaliției ca Guvernul să pregătească urgent măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate. Aceste scheme de ajutor de stat trebuie să fie eficiente și simplu de aplicat, să-și poată produce efectele rapid”, a anunțat Crin Antonescu.
Candidatul partidelor aflate la guvernare a anunțat că va milita pentru o diplomație economică activă.
„Iar ca președinte al României voi schimba imediat centrul de greutate al diplomației noastre. Trebuie să ne schimbăm complet atitudinea și să ne orientăm spre o diplomație economică activă. Atragerea de investiții străine majore în România și găsirea de noi piețe de desfacere pentru mărfurile românești vor reprezenta noile priorități ale tuturor ambasadelor noastre din lume”, a precizat Crin Antonescu.
Tarifele comerciale anunțate miercuri de Trump vizează aproape toate țările din lume.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a trimis un mesaj cu ocazia emiterii primei Cărți Electronice de Identitate în România. Este un pas important spre viitor, a spus Predoiu.
Mesajul a fost trimis miercuri.
„Astăzi facem un pas important spre viitor. A fost remisă titularului prima Carte Electronică de Identitate din România – un moment așteptat, care marchează o etapă semnificativă în procesul de digitalizare a administrației publice. Ministerul Afacerilor Interne contribuie activ la modernizarea instituțiilor statului, iar această nouă carte de identitate este dovada clară că direcția în care mergem este cea corectă: servicii publice mai bune, mai rapide, mai sigure”, a explicat Cătălin Predoiu.
Potrivit acestuia, emiterea noii Cărți Electronice de Identitate face parte dintr-un proces amplu de transformare digitală a structurilor MAI, care muncesc zi de zi pentru ca cetățenii să beneficieze de servicii moderne, accesibile și eficiente.
Avantajele pentru cetățeni sunt multiple: elemente avansate de securitate, care oferă o protecție crescută împotriva falsificării sau a furtului de identitate, posibilitatea de a folosi documentul ca act de călătorie în interiorul UE și acces facil la servicii electronice, inclusiv posibilitatea utilizării semnăturii electronice.
„Continuăm, pas cu pas, transformarea digitală a serviciilor publice, cu respect pentru drepturile fundamentale și cu o viziune clară asupra viitorului”, a fost concluzia ministrului Afacerilor Interne.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că ministerul pe care îl conduce va fi reorganizat, prin reducerea a peste 500 de posturi, inclusiv de conducere, iar două dintre instituţiile subordonate - Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi Institutul Naţional de Administraţie (INA) -, vor fi desfiinţate.
”În primele 100 de zile de mandat de ministru am achitat toate datoriile moștenite, în valoare de 6,7 miliarde de lei, am stabilit criterii de prioritizare a investițiilor transparente pentru beneficiari și constructori, am dublat gradul de absorbție a fondurilor europene din PNRR, am impus respectul statului pentru cetățean prin desființarea unor tarife percepute de la cetățeni pentru servicii publice și am revitalizat programul pentru siguranța seismică și cel de construire de creșe pentru sprijinirea familiilor, iar acum eficientizăm Ministerul Dezvoltării”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, la împlinirea a 100 de zile de la preluarea mandatului, în timpul unei conferințe de presă unde a anunțat reorganizarea ministerului.
Ministrul a adăugat că instituția va livra în continuare dezvoltare României, cu toate că Ministerul Dezvoltării trece acum printr-un proces de economisire și eficientizare. Astfel, din cele șase instituții publice aflate în subordinea Ministerului Dezvoltării, două vor fi desființate și absorbite, atribuțiile acestora fiind în continuare asigurate de minister.
”Prin această măsură reducem personalul cu peste 16%, tăiem 512 posturi, din care 74 sunt ocupate, desființăm inclusiv 21 de posturi de conducere și reducem Consiliile de Administrație cu două treimi”, a spus Cseke Attila. Ministrul dezvoltării a arătat că, de la 966 posturi, cât are în prezent Ministerul Dezvoltării, Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și Institutul Național de Administrație (INA), două dintre cele șase instituții publice aflate în subordinea ministerului, vor rămâne doar la 808 posturi. În Consiliile de Administrație al ANL, CNI și ANCPI sunt în total 27 de posturi, și acest număr se va reduce la 10.
Fără prime de pensionare și sporuri exagerate
Compania Națională de Investiții (CNI), aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, implementează cele mai mari proiecte de dezvoltare ale României, performanța și rezultatele lor sunt de netăgăduit, a subliniat Cseke Attila. Cu toate acestea, la CNI salariile directorilor și al directorului general vor fi asimilate sistemului de calcul pentru personalul bugetar, iar sporul de vechime și conducere nu va putea depăși 40% din salariul de bază. Primele anuale vor fi limitate la 2 salarii brute pe an. ”Nici în Ministerul Dezvoltării și nici în instituțiile din subordine, nu au existat și nu există prime de pensionare. Acestea au existat până acum doar la CNI, dar le desființăm”, a mai adăugat Cseke Attila.
Ministerul Dezvoltării reorganizează ANL
Construirea de locuințe pentru tineri, locuințe sociale și de necesitate, cele de serviciu destinate medicilor și profesorilor, dar și cele pentru membrii comunităților de rromi a fost și rămâne o prioritate pentru Guvern și pentru Ministerul Dezvoltării, și este de așteptat să fie o prioritate și la nivel de Uniune Europeană, având în vedere că avem, pentru prima dată, un comisar european responsabil de locuire, a spus ministerul. În vederea eficientizării, Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, va fi desființată și absorbită de minister, care va prelua sarcinile acesteia. În prezent, Ministerul Dezvoltării derulează investiții legate de construirea de unități locative cu o eficiență de peste 10 ori mai mare decât ANL, numărul persoanelor care se ocupă de aceste investiții fiind mai mic, deși gestionează investiții mai mari. Lucrările în execuție vor fi predate autorităților publice locale, iar ministerul rămâne finanțator. Din personalul actual al ANL, vor fi preluate 50 de posturi ocupate la minister, prin concurs în cazul unei suprasolicitări, iar 74 de porturi ocupate vor fi tăiate împreună cu cele vacante. Posturile de conducere din cadrul ANL vor fi implicit desființate prin această reorganizare.
Ministerul va absorbi INA
Institutul Național de Administrație (INA), o altă instituție publică din subordine, va fi absorbită de către MDLPA. Misiunea INA este de a livra pregătire profesională pentru funcționarii publici și angajații instituțiilor publice, astfel încât aceștia să poată oferi servicii publice de calitate. Sistemul actual al cursurilor de formare profesională are nevoie de regândire și eficientizare. În 2026, Ministerul Dezvoltării va veni cu un nou concept, o nouă ofertă în acest domeniu, INA fiind absorbit de MDLPA în urma reorganizării, a conchis ministrul, adăugând că, la mandatul anterior de ministru al dezvoltării, a reorganizat Inspectoratul de Stat în Construcții, o altă instituție din subordine.
Impactul bugetar al reorganizării este de 22.668.427 lei pe an și, în termen de 15 zile de la Ordonanța de Urgență a Guvernului care va conține măsurile prezentate mai sus, se va adopta și Hotărârea de Guvern privind organizarea și funcționarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
USR cere clarificări urgente de la Ministerul Apărării privind transferul companiilor din industria de apărare. Românii și partenerii noștri merită transparență, susțin reprezentanții partidului aflat în opoziție.
Senatorul USR Sorin Șipoș, membru în Comisia pentru apărare din Senat, solicită public ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, să explice stadiul și temeiul deciziei privind transferul companiilor din industria națională de apărare de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării, în contextul în care „Guvernul și Președinția se contrazic flagrant pe acest subiect”.
Într-o interpelare oficială, Sorin Șipoș atrage atenția că România are nevoie, mai mult ca oricând, de coerență în strategia de apărare.
„Industria națională de apărare are nevoie de un cadru clar și eficient de guvernanță, capabil să răspundă rapid nevoilor Armatei Române. În acest context, Ministerul Apărării are obligația să vină cu explicații clare privind reformarea managementului companiilor de apărare și planurile pentru consolidarea capacităților militare în zona Mării Negre”, declarǎ senatorul USR Sorin Şipoș.
USR susține că președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat recent transferul unor companii de la Ministerul Economiei către MApN, în timp ce ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat public că nu are cunoștință de nicio astfel de inițiativă.
Concluzia USR este că informațiile contradictorii transmise de oficiali de rang înalt afectează grav încrederea publicului și a aliaților noștri din NATO. Ca urmare USR cere Ministerului Apărării să răspundă clar la următoarele întrebări:
– Există într-adevăr această intenție de transfer?
– Care este lista exactă a companiilor vizate?
– Ce criterii au fost folosite pentru selecție?
– Care este calendarul estimat pentru implementare?
Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 10.4% în luna martie față de luna similară din 2024. De asemenea, statistica prezentată de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) arată că mașinile electrice nu mai sunt dorite de români.
APIA a anunțat marți primele informații oficiale despre înmatriculările de autovehicule din România în luna martie 2025, bazate pe datele publicate de DGPCI.
În martie, înmatriculările de autoturisme noi sunt în creștere cu 10.4% față de martie 2024, ajungând la un volum de 9850 unități. Autoturismele pur electrice înregistrează o scădere de -58.8% față de martie 2024, realizând o cota de piață de 2.7%. Pe primele 3 luni din 2025, înmatriculările de autoturisme noi au atins 33.451 unități, cu o creștere de 2.4% față de perioada similară a anului 2024.
Moțiunea simplă inițiată de AUR împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, a fost respinsă. Documentul a fost dezbătut în Camera Deputaților.
Pentru moțiune au votat 138 de deputați, iar împotrivă s-au pronunțat 161 de parlamentari. Pentru a fi aprobată moțiunea avea nevoie de votul majorității deputaților. Chiar dacă ar fi fost adoptată, moțiunea nu îl obliga pe ministrul
Cătălin Predoiu să părăsească poziția.
Consiliul Județean Galați a achiziționat noi echipamente performante pentru intervențiile chirurgicale. Este vorba despre trei sisteme moderne de sigilare vasculară.
Costel Fotea, președintele CJ Galați, a anunțat că la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ap. Andrei” au ajuns unele dintre cele mai performante echipamente destinate intervențiilor chirurgicale. Cele trei sisteme moderne de sigilare vasculară complet echipate – SPECTRUM sunt echipamente clinice utilizate pentru tăierea și sigilarea/etanșarea vasculară rapidă și eficientă în timpul operațiilor.
„Utilizarea acestor echipamente de înaltă precizie înseamnă, practic, o șansă în plus la viață pentru pacienți. Ne-am gândit în primul rând la pacienții cu afecțiuni oncologice. La Spitalul Județean vin pentru intervenții chirurgicale tot mai mulți pacienți bolnavi de cancer din Galați, dar și din zonele învecinate. La Blocul Operator Urgențe sunt efectuate zilnic numeroase intervenții chirurgicale pentru patologii de cancer în stadii avansate (metastaze). Esențiale în chirurgia oncologică, sistemele de sigilare vasculară oferă, prin tehnologiile medicale de ultimă generație, beneficii semnificative în controlul sângerării, reducerea timpului de operare și minimizarea complicațiilor postoperatorii”, a explicat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Cele trei sisteme de sigilare a vaselor vor deservi cele două săli de operație din Blocul Operator Urgențe și o sală de operație din Blocul Operator septic.
Echipamentele au fost achiziționate de Consiliul Județean Galați printr-un proiect cu fonduri europene finanțat prin Programul Sănătate.
„Din grijă pentru pacienți, continuăm investițiile pentru a avea, la Galați, cele mai bune servicii medicale posibile”, a precizat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
USR cere sancționarea deputatului AUR Mihail Neamțu și demiterea lui de la șefia Comisiei pentru cultură. USR consideră că declarațiile repetate ale lui Neamțu sunt inacceptabile și fac de rușine Parlamentul.
Potrivit unui comunicat de presă „în contextul apariției în spațiul public a mai multor dovezi privind limbajul total inadecvat cu funcția pe care o ocupă al deputatului AUR Mihail Neamțu, grupul deputaților USR solicită Biroului Permanent sancționarea acestuia conform Statutului și Codului de conduită ale parlamentarilor, precum și demiterea de urgență de la șefia Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaților.”
„Sunt total inacceptabile ieșirile acestui politician băgat de AUR în Parlament și pus și șef de comisie parlamentară, fie că vorbim de răspunsul pe care îl dă celor ce-l întreabă de banii pe care i-a primit pentru a-i face campanie lui Călin Georgescu, fie că ne referim la comentariile făcute public la adresa a trei lidere din politica europeană. Astfel de personaje fac de rușine Parlamentul și sper ca Biroul Permanent să ia măsuri, dacă AUR, partidul care promovează astfel de politicieni și astfel de comportamente agresive și triviale, nu îl schimbă imediat de la președinția comisiei”, declară Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR.
În solicitarea adresată Biroului Permanent al Camerei Deputaților, USR cere demiterea de urgență a lui Mihail Neamțu de la șefia Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă. De asemenea, USR cere sancționarea deputatului AUR potrivit prevederilor Statutului deputaților și senatorilor, respectiv Codului de conduită al deputaților și senatorilor.
Potrivit propriului Statut, parlamentarii sunt obligați, printre altele, „să se supună normelor de conduită civilizată, de curtoazie și de disciplină parlamentară și să nu aibă atitudini sau să folosească expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare sau discriminatorii”.
„Or, după cum s-a văzut în clipul video postat recent pe rețelele sociale, Mihail Neamțu reacționează violent la întrebările oamenilor privind legăturile și banii primiți de la finanțatorul candidatului prorus Călin Georgescu. Reamintim că Mihail Neamțu figurează pe lista procurorilor cu persoane care au primit bani de la Bogdan Peșchir, arestat pentru 30 de zile. De asemenea, deputatul AUR a dovedit un comportament inadecvat prin comentariul public făcut la adresa președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintei Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, și șefei politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas”, transmite USR.
„Un om care folosește un limbaj obscen nu are ce căuta la conducerea Comisiei pentru cultură din Parlament. Dacă la nivel de Comisie de cultură agresivitatea e prezentă la nivel de cuvânt, într-o altă configurație poate deveni orice. Depinde și de noi să nu permitem să se ajungă acolo. Domnul Neamţu trebuie să plece acolo unde atitudinea sa nu poate afecta instituțiile statului”, este concluzia deputatului USR George Gima, vicepreședinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că orice urs care pune în pericol viața omului femelă sau mascul, pui sau adult, trebuie împușcat. Declarația a fost făcută în contextul atacului de la Predeal în urma căruia șeful Salvamont a fost grav rănit.
Atacul de duminică s-a produs pe o stradă din Predeal. Un urs l-a atacat pe șeful Salvamont Predeal, iar victima a fost găsită în stare de inconștiență. Ministrul Mediului a fost întrebat ce măsuri trebuie să ia statul pentru a opri astfel de atacuri.
„Opinia mea este că orice urs care pune în pericol viața omului, orice urs care intră în localitate, indiferent dacă e femelă sau mascul, dacă e pui sau adult, mai mare sau mai mic, opinia mea este că toți acești urși trebuie împușcați. Metoda relocării nu dă rezultate, metoda alungării nu dă rezultate”, a declarat Mircea Fechet.
Statisticile oficiale arată că în 2024 au fost împușcați 381 de urși din cota de 426. Cifra ar putea fi modificată în funcție de evoluțiile de pe teren.
„Eu cred că trebuie să începem cu urșii problemă, trebuie să începem cu urșii agresivi, cu urșii gunoieri, cu urșii cerșetori, și abia la sfârșit, dacă mai rămân exemplare suficiente, să-i împușcăm și pe acei urși în creierii munților, care poate nu s-au întâlnit cu omul niciodată”, a precizat Mircea Fechet.
Error: No articles to display