Vitamina B12, esențială pentru sănătate Recomandat

Atunci când dieta este săracă în nutrienți, pot apărea carențe, crescând riscul de infecții și boli, pe lângă slăbirea imunității. Astfel, pot apărea simptome ca oboseală cronică și slăbiciune, care ne pot afecta serios calitatea vieții. O astfel de carență este vitamina B12, esențială pentru sănătate. Când o persoană nu are suficientă cantitate de vitamina B12 în corp, este posibil să apară o serie de simptome.

Numită și cobalamină, vitamina B12 este esențială pentru buna funcționare a organismului. Persoanele care nu consumă produse de origine animală și persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a dezvolta o carență de vitamina B12.

Vitamina B12 aparține familiei numeroase de vitamine din grupul B și are proprietăți antidepresive, antialergice și analgezice. După cum susțin nutriționiștii, aceasta contribuie la buna funcționare a sistemului nervos și a creierului.

Carența de vitamina B12 poate apărea atunci când organismul are dificultăți în absorbția acesteia sau atunci când o persoană nu o consumă suficient, spre exemplu un vegetarian sau vegan. Femeile însărcinate, persoanele anemice și persoanele în vârstă sunt, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta deficit de vitamina B12.

Cel mai adesea, această afecțiune este considerată a fi legată de absorbția slabă a acestui nutrient solubil în apă din următoarele motive:

  • O boală cronică, inflamatorie a intestinului, care afectează o secțiune a intestinului subțire
  • O scădere a acidității gastrice care se observă adesea la vârstnici
  • Medicamente precum metformina, utilizate pentru tratamentul diabetului
  • Tulburări de malabsorbție, cum ar fi boala celiacă sau legate de pancreas (problemele hepatice pot afecta depozitarea vitaminei B12 în ficat)
  • Bacteriile care proliferează în intestinul subțire
  • Operație în care este îndepărtată partea intestinului care absoarbe vitamina B12
  • Neurocisticercoza (o infecție cu tenie)
  • Operație de bypass.

Unde se găsește vitamina B12? În lapte, brânză, carne, anumiți pești și crustacee sau chiar în ouă. Produsele de origine animală, cum ar fi ficatul, rinichii sau creierul, conțin cantități bune de vitamina B12. Același lucru este valabil și pentru scoici, stridii, caracatiță, sardine, crab, somon și ton. Se găsește și în anumite alimente îmbogățite cu proteine precum drojdia, laptele de soia și anumite cereale.

 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.