”Schimbarea discursurilor, granițelor și identităților din secolul XXI” Recomandat

Un volum publicat de profesorul universitar gălățean Oana-Celia Gheorghiu la Editura Cambridge Scholars, Newcastle upon Tyne, din Marea Britanie

Lumea se învârte în jurul nostru, iar noi ne învârtim odată cu ea. Atunci când apar schimbări la nivel geopolitic, schimbări inevitabile apar și în identitatea oamenilor și în modul în care văd și reprezintă lumea. Această carte privește această lume cu alți ochi, abordând istoria contemporană (și istoria ei) dintr-o perspectivă academică care anulează granițele. Aici se pune accent pe migrație, geopolitică, cetățenie globală, drepturile omului, UE și non-UE și Est și Vest, așa cum sunt reprezentate în ficțiune și dramă sau traduse la televizor.

Prima parte a volumului tratează migrația și alterările din lumea non-occidentală, cu referiri constante la 11 septembrie, terorism și războaie și criza refugiaților sirieni, înainte ca accentul să se mute pe una dintre cele mai importante gazde ale migrației din zilele noastre, Uniunea Europeana, discutând despre extinderea acesteia spre Est, apelul președintelui francez Macron la reînnoire și, în sfârșit, un posibil început de sfârșit, anunțat de Brexit. Acest volum este o oglindă a discursurilor globalizării, unul care face ca vechea dihotomie sine-altul să fie depășită. Suntem cu toții în ochiul furtunii care se înfățișează în jurul nostru, aducând schimbare cu ea. 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.