Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunță că nu mai sunt facturi restante în proiectele Anghel Saligny și PNDL. Au fost plătite toate restanțele, a anunțat în această săptămână ministrul Dezvotării.
Conform anunțului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat suma peste 60 de milioane de lei, în vederea decontării facturilor pentru 60 de obiective finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Ca urmare, Ministerul s-a ținut de promisiune și a achitat, până la 31 martie, toate facturile restante din cele două programe de finanțare prin care se dezvoltă infrastructura edilitară de bază în comunitățile locale. Noile cereri de plată vor fi primite începând de pe 2 aprilie.
„Am ajuns la zi cu plata facturilor restante! Dacă, la preluarea mandatului, ministerul a avut cereri de plată în valoare de 4,1 miliarde de lei pe aceste două programe, am reușit să ne achităm toate datoriile către beneficiari și, începând cu data de 2 aprilie, ora 8.30, redeschidem platforma pentru noi cereri de plată prin PNDL și Anghel Saligny”, a transmis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Datele oficiale arată că pentru programul „Anghel Saligny” a fost plătită suma de 3.568.424,54 de lei pentru 4 obiective care vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere și sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale, iar pentru cele două etape ale Programului Național de Dezvoltare Locală au fost decontate 56.443.911,38 de lei pentru 56 de proiecte.
Rata șomajului din România a înregistrat o ușoară creștere în luna februarie 2025, ajungând la 5,6% în formă ajustată sezonier. Cifra reprezintă o creștere de 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie a acestui an, potrivit Institutul Național de Statistică (INS).
Datele publicate marți de INS arată că numărul șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane în februarie, în creștere atât față de luna precedentă (450.900 persoane), cât și comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (436.300 persoane).
Există diferențe semnificative între sexe, bărbații fiind mai afectați de șomaj decât femeile. Rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare decât cea înregistrată la femei (5,3%).
În perioada octombrie-decembrie 2024, rata șomajului în rândul persoanelor cu vârste între 15 și 24 de ani a atins 26,3%, ceea ce înseamnă că mai mult de un sfert dintre tinerii activi pe piața muncii nu au un loc de muncă.
Pentru adulții cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna februarie 2025, cu diferențe între bărbați (4,4%) și femei (4,1%). Această categorie de vârstă reprezintă 72,5% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna februarie 2025.
Guvernul a decis să prelungească plafonarea prețurilor la polițele RCA. Măsura va fi în vigoare până pe 30 iunie. Ulterior, piața asigurărilor ar putea rămâne fără un preț maxim stabilit de stat.
Prelungirea măsurii a fost decisă la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară
„Prelungim cu încă trei luni plafonarea prețurilor la polițele RCA, până la 30 iunie 2025, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară. Vrem să prevenim atât dezechilibre în piață, cât și posibile creșteri de prețuri”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
Plafonarea a fost prelungită de mai multe în ultimii ani pentru a-i proteja pe beneficiarii polițelor.
Statul oferă un nou ajutor financiar pensionarilor cu venituri reduse. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că fiecare pensionar care are venituri de până la 2574 de lei va primi ajutorul. Acesta are valoarea de 800 de lei și va fi acordat în două tranșe, în aprilie și decembrie.
Ajutorul a fost aprobat recent de Guvern. Prima tranșă va fi acordată începând de pe 1 aprilie.
„Așa cum am promis, am finalizat legislația necesară pentru a acorda ajutorul financiar de 800 de lei pentru cei 2,5 milioane de pensionari cu venituri de până la 2574 de lei. Aprobăm acest proiect astfel încât pensionarii cu venituri reduse să primească prima tranșă din bani înaintea Paștelui”, a declarat Marcel Ciolacu.
CNIR a atribuit încă un contract pentru construcția unui lot al A8, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Este vorba despre cel mai lung tronson al viitoarei autostrăzi. Finanțarea este asigurată prin Programul Transport 2021-2027.
Lotul Ditrău-Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii, a fost atribuit unei Asocieri de constructori din România și Bosnia, pentru suma de 6,14 miliarde lei (fără TVA), a transmis Sorin Grindeanu.
Pentru proiectarea și execuția lotului cu o lungime de 37,9 kilometri, sunt alocate 54 de luni (14 luni pentru etapa de proiectare și 40 de luni durata de execuție).
Pe traseu vor fi construite inclusiv 19 tuneluri și 63 de poduri și viaducte. Lungimea totală a tunelurilor și a viaductelor (21 km) reprezintă 57 % din lungimea întregului lot.
Guvernul a decis să amâne aplicarea măsurii privind eliberarea din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării. Măsura nu se va aplica până la sfârșitul anului, au decis miniștrii. În caz contrar, numeroase școli și spitale ar fi rămas fără profesori și medici.
Decizia a fost anunțată joi, 13 martie.
„Prorogăm până la sfârșitul anului aplicarea măsurii privind eliberarea din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării”, a anunțat Marcel Ciolacu.
Până la sfârșitul anului, se vor organiza concursuri pentru posturile contractuale din administrația centrală și locală.
„În niciun caz, nu lăsăm spitale fără medici și școli fără dascăli”, a precizat Marcel Ciolacu.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță măsuri pentru protejarea drepturilor românilor care muncesc peste hotare. Săptămâna aceasta, ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut reuniuni bilaterale la Bruxelles cu vicepremierul Țărilor de Jos și cu ministrul Muncii din Grecia.
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a avut, în marja Reuniunii EPSCO de la Bruxelles, sub Președinția polonă, o întâlnire bilaterală cu Eddy van Hijum, vicepremierul și ministrul Afacerilor Sociale și Ocupării Forței de Muncă din Țările de Jos. Discuțiile s-au axat pe protejarea drepturilor celor aproximativ 60.000 de români care muncesc în această țară.
Printre principalele aspecte discutate s-au numărat:
Intensificarea cooperării dintre inspectoratele de muncă din cele două țări, inclusiv prin inspecții comune, acolo unde este cazul, sub egida Autorității Europene a Muncii (ELA);
Asigurarea protecției sociale pentru lucrătorii mobili și familiile acestora, respectând drepturile lor în cadrul liberei circulații a forței de muncă în UE;
Necesitatea actualizării legislației europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială, pentru a reflecta realitățile actuale și viitoarele provocări ale pieței muncii.
De asemenea, ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut o reuniune bilaterală și cu Niki Kerameus, ministrul Muncii și Securității Sociale din Republica Elenă.
Principala temă de discuție a fost urgentarea soluționării dosarelor de asigurare socială pentru lucrătorii români din Grecia.
În cadrul reuniunii EPSCO, dezbaterile au abordat și tema transformării vârstei a treia și măsurile necesare pentru stimularea implicării profesionale a persoanelor în vârstă.
„România promovează îmbătrânirea activă. Am finalizat anul trecut reforma sistemului de pensii publice, iar unele măsuri prevăzute permit persoanelor asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie, să opteze între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu în intervenția sa în plenul Reuniunii EPSCO.
Alte teme importante de pe agenda Reuniunii EPSCO au vizat planul privind Uniunea Competențelor și măsuri care să asigure un echilibru între viața profesională și cea personală a angajaților.
Un vot pentru Georgescu este o batjocură la adresa celor care au murit în 1989. Mesajul dur a fost transmis pe Facebook de ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Călin Georgescu nu mai lasă loc de interpretări, vrea România în afara NATO, în afara UE, consideră Burduja.
Ministrul Energiei arată că pe Georgescu „nu îl interesează fondurile europene, cele care au construit autostrăzi, spitale, școli și au modernizat economia.”
„Nu îl interesează bazele militare NATO, cele care garantează securitatea României într-un context internațional tot mai tensionat. Pe scurt: vrea să lase România fără apărare și fără resurse de dezvoltare. Vrea să ne întoarcem în epoca dependenței față de Est, a izolării și a sărăciei”, a scris Burduja.
El consideră că „un vot pentru acest Georgescu nu este un vot pentru pace, ci un vot pentru capitularea României în fața dictaturii odioase, este o batjocură la adresa celor care au murit în 1989 pentru a scoate țara din bezna izolării și sărăciei comuniste, un vot împotriva a tot ceea ce înseamnă un prezent și un viitor demne pentru România”.
„Proiectul politic Georgescu este o bombă nucleară împotriva României și românilor, un pericol existențial. Distrugerea alianțelor strategice, abandonarea partenerilor noștri și aruncarea țării într-o izolare periculoasă sunt rețeta sigură pentru un dezastru național. Nimeni dintre cei care iubesc România nu poate susține asta”, a adăugat Sebastian Burduja.
Potrivit ministrului „alegerile din mai, cu Georgescu sau alții ca el, devin un referendum asupra viitorului României în NATO și în UE, în libertate și prosperitate.”
„Românii văd acum clar pericolul de moarte care le stă în față. Singura soluție este să stăm drepți, ca popor și ca stat, și să nu permitem să fim târâți înapoi cu zeci de ani”, a fost concluzia lui Burduja.
Grădina Botanică din Galați va avea cea mai spectaculoasă seră din țară în ceea ce privește plantele exotice. Vizitatorii vor putea admira palmieri de aproximativ 20 de metri înălțime, precum și sute de alte plante exotice. În plus, Consiliul Județean a pregătit câteva surprize.
Sera va avea specii de cactuşi din Mexic, Brazilia, Peru, Venezuela, Argentina şi specii de aloe din Africa şi America de Sud. În corpul vertical al serei vor fi specii de curmali, cocotieri, Papaya si palmieri din Asia (China, Japonia, Laos, Indonezia), America de Nord (Florida si Colorado), din America de Sud (Mexic, Brazilia, Argentina, Guatemala), Madagascar, Malta şi Insulele Canare
„Instalațiile electrice sunt deja finalizate, în spațiile unde vor fi amenajate plantele exotice se pune pământ, iar acum se lucrează din plin la montarea sistemelor de climatizare și încălzire, cele care vor asigura un mediu propice plantelor tropicale .Pregătim, de asemenea, două mari surprize. În interiorul palmariului, va exista un lift spectaculos care va urca până la aproape 20 de metri, oferind vizitatorilor o priveliște unică asupra palmierilor uriași”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Mai mult, va fi amenajată o zonă specială unde vizitatorii se vor simți ca într-o adevărată pădure tropicală.
„După finalizare, sera de plante exotice va deveni cu siguranță unul dintre cele mai vizitate locuri din Galați”, a transmis Fotea.
Sera de plante exotice va avea o suprafață de aproximativ 2.500 metri pătrați, din care 1.000 de metri pătrați pentru activităţi didactice.
Federația Română de Fotbal a anunțat marți că a ajuns la o înțelegere cu Mircea Lucescu pentru preluarea de către acesta a postului de selecționer al echipei naționale de fotbal. Antrenorul român revine pe banca României după 38 de ani. „Continuăm această poveste minunată împreună”, a fost mesajul FRF.
Conferința de presă a avut loc marți la sediul FRF.
„E un moment foarte deosebit pentru tot sportul românesc, pentru fotbalul românesc. Ne aflăm azi aici pentru a-l prezenta pe noul selecționer, o persoană marcantă în fotbalul mondial și fără îndoială unul dintre cei mai mari antrenori din sportul nostru. Mircea Lucescu se întoarce la echipa națională după 38 de ani. Ne bucurăm foarte mult că Mircea Lucescu a acceptat să revină la cârma echipei naționale într-un moment atât de important, fiindcă la ceea ce trebuie să ne raportăm este că până acum ne-am aflat într-o etapă de reconstrucție edificată de Edi Iordănescu, prin cea mai mare performanță obținută în ultimii 24 de ani”, a declarat președintele FRF, Răzvan Burleanu.
Șeful FRF crede că a venit momentul ca România să treacă „într-o nouă etapă”.
„În această nouă etapă în care ne dorim să revenim în elita fotbalului mondial, la un campionat mondial, FRF consideră că e necesar să avem un antrenor cu o vastă experiență, capabil să ducă generația de suflet la un nivel superior. Mircea Lucescu e persoana potrivită pentru a realiza acest obiectiv. Domnia sa e un simbol al performanței și al profesionalismului”, a mai spus Burleanu.
Durata contractului este de doi ani, obiectivul principal fiind calificarea la campionatul mondial.
„M-a încerca un sentiment de nostalgie, când mi s-a propus să revin la echipa națională. Și ca jucător al echipei naționale și ca antrenor am avut parte de momente extraordinare. Plec totuși cu un handicap. În ultimii ani am lipsit din fotbalul românesc. De când m-am întors am încercat să văd la ce nivel suntem și ce se poate face. Nu m-am gândit niciun moment că vreau să devin antrenorul echipei naționale sau că mi se va propune acest lucru. De fapt, am făcut tot ce a fost posibil ca să nu vin la echipa națională. În sensul în care am vrut să dau posibilitatea antrenorilor tineri să meargă mai departe”, a spus Mircea Lucescu.
Mircea Lucescu va debuta oficial la începutul lunii septembrie, la primele meciuri din noua ediție a Ligii Națiunilor. Pe 6 și 9 septembrie, România va întâlni Kosovo și Lituania
Error: No articles to display