Avertisment: Ciclonul Ashley va genera precipitații care pot ajunge în Oltenia și Muntenia la 80-100 l/ml Recomandat

Autoritățile centrale și locale fac pregătiri pentru viitura de pe Dunăre și pentru ciclonul Ashley. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, avertizează că precipitațiile pot ajunge până la 100 l/ml în Oltenia și în Muntenia, în timp ce debitul Dunării va crește până la 9.500 mc/s.

Mircea Fechet anunță că s-a consultat cu Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Administrația Națională Apele Române (ANAR) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA). El susține că autoritățile sunt pregătite pentru a face față fenomenelor prognozate chiar dacă pe unele râuri ar putea fi emise avertizări cod roșu.

„Debitele maxime pe Dunăre, la intrarea în țară, se vor situa la valori cuprinse între 7700 și 8000 mc/s, ca urmare a propagării viiturii din bazinul superior al Dunării și a precipitațiilor prognozate pentru următoarele zile. Pe sectorul românesc al Dunării, ca urmare a precipitațiilor însemnate cantitativ, se pot înregistra viituri importante în bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea, care pot aduce un aport suplimentar semnificativ în Dunăre. Astfel, debitele maxime pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge valori de 9000-9500 mc/s. Această creștere pe teritoriul românesc va însemna că apa va ajunge până la baza digurilor, cu o creștere de aproximativ 50 de centimetri față de nivelul actual. În acest context, INHGA estimează riscuri crescute de inundații pe râurile mici din bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea, unde ar putea fi emise avertizări de cod portocaliu și chiar roșu, în funcție de intensitatea precipitațiilor”, a declarat, miercuri, Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a mai anunțat că au fost pregătite echipele și materialele necesare pentru intervenție în zonele afectate.

„Este important de menționat că situația hidrometeorologică va fi actualizată zilnic, iar noi vom adapta măsurile în funcție de evoluția fenomenelor. Vineri vom decide, împreună cu autoritățile locale și naționale, dacă este necesară emiterea unei alerte generale în zonele afectate. Vreau să fac un apel la cetățeni să fie vigilenți și să respecte recomandările autorităților. Inundațiile și fenomenele meteorologice extreme pot afecta rapid comunitățile, de aceea colaborarea dintre instituțiile statului și populație este crucială pentru a reduce riscurile și a limita daunele. Începând de mâine vom extinde analiza și prognoza și pentru regiunea Munteniei, în ceea ce privește impactul asupra Dunării. Reamintesc că aceste fenomene sunt dinamice și depind de o serie de factori naturali care pot evolua rapid, astfel că informările și avertizările vor fi actualizate în permanență. În concluzie, suntem pregătiți pentru a face față acestei situații și, în colaborare cu toate autoritățile implicate, vom depune toate eforturile necesare pentru a proteja comunitățile și mediul înconjurător de efectele acestui ciclon”, a precizat Mircea Fechet.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.