Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, avertizează asupra apariției unei știri false legate de hidrocentrala de la Surduc-Siriu. Nu demolăm niciun baraj, a spus Burduja. Asociația Declic minte de îngheață râul Bâsca Mare, Tribunalul Cluj nu a dispus demolarea hidrocentralei Surduc-Siriu, a adăugat ministrul.
„Ieri a fost propagată o știre falsă: România trebuie să demoleze barajul de la Surduc-Siriu! Doar că asociația Declic minte de îngheață râul Bâsca Mare! Realitatea juridică este simplă: Tribunalul Cluj NU a dispus demolarea hidrocentralei Surduc-Siriu și nici nu putea dispune așa ceva. Dimpotrivă — cererea Declic privind demolarea a fost RESPINSĂ!”, a scris Sebastian Burduja pe rețelele de socializare.
Ministrul Energiei a oferit explicații despre decizia instanței.
„Ce s-a întâmplat cu adevărat? În dosarul 3757/117/2022, Declic a cerut instanței să oblige statul român și Hidroelectrica la demolarea lucrărilor de la hidrocentrala Surduc-, unde în 1981 a început proiectul unei hidrocentrale noi, unul dintre obiectivele de investiții pe care am reușit să le deblocăm în acești doi ani la ministerul energiei. Declic nu a cerut doar anularea unei autorizații, ci desființarea fizică a investiției! Tribunalul Cluj a RESPINS această solicitare. Da, instanța a admis o excepție de nelegalitate privind autorizația de construire din 2009 (AC nr. 42), dar — atenție! — această excepție este doar un instrument procedural, NU o condamnare a proiectului! Excepția permite judecătorului să nu ia în calcul un act administrativ individual (autorizația), doar pentru a putea judeca fondul problemei fără a fi influențat de respectivul act. Ceea ce a și făcut și ne-a dat nouă, în fapt românilor care merită energie sigură, ieftină și curată, câștig de cauză”, a anunțat Burduja.
Potrivit ministrului, instanța a spus că, chiar dacă autorizația de construire ar fi nelegală, „nu există temei pentru demolarea hidrocentralei”.
„Asta este esența sentinței. Nelegalitatea invocată este veche, ține de un acord de mediu din 2009, declarat și acela nelegal pe cale de excepție — pentru că evaluatorul ar fi fost părtinitor și că râul Bâsca Mare „ar fi secat” (?!) O aberație tehnică transformată în pretext militant. Demolarea barajului a fost obiectul principal al procesului. Iar instanța, în cunoștință de cauză, a zis limpede: NU, barajul nu se demolează! Ceea ce e logic — lucrările de demolare ar cauza un impact mult mai grav asupra mediului față de finalizarea investiției. Prin urmare, chiar dacă pe formă activiștii Declic spun că au câștigat o excepție, pe fond au pierdut. Și asta contează.
La Surduc-Siriu este o investiție de peste 1,15 miliarde lei, începută în 1981, care a fost proiectată inițial să genereze 228 MW energie verde — o hidrocentrală finalizată în proporție de 67%, într-o zonă critică pentru sistemul energetic național și care va și preveni inundațiile în județele Covasna și Buzău.
Barajul se află în județul Buzău, pe râul Bâsca Mare, parte din lanțul hidroenergetic Nehoiașu II. Este vital pentru securitatea energetică a românilor, producția națională și locurile de muncă din zonă, a mai transmis ministrul.
„Cât despre propaganda cu „ultimul râu sălbatic”, vă reamintesc: avem mii de kilometri de ape neamenajate în România. Dar avem doar câteva proiecte strategice în derulare. Iar cel de la Surduc-Siriu SE VA FINALIZA. Observăm că Delic și alte 2-3 asociații de mediu spun că puterea instalată în aceste hidrocentrale este mică. În total, sunt peste 700MW, iar astfel de grupuri sunt FLEXIBILE, adică pot fi pornite pe vârfurile de consum, când România importă scump. De aceea, investițiile sunt vitale pentru o energie sigură și facturi mai mici. Ajunge cu manipulările! Ajunge cu știrile false! Hidrocentrala Surduc-Siriu va fi finalizată. Cu respectarea mediului, pentru generațiile următoare. Cu responsabilitate. Cu capul sus”, a precizat Sebastian Burduja.
Primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice s-a deschis joi. Anunțul a fost făcut de directorul CNAIR, Cristian Pistol.
Staţiile de încărcare pentru vehicule grele (HDV) de 400 kW au fost amplasate pe autostrada A1, în zona localității Miercurea Sibiului (km 288). Acestea sunt dotate cu 18 puncte de încărcare (câte 9 pe fiecare sens de mers). Stațiilor li se adaugă 16 puncte de încărcare pentru autoturisme electrice (câte 8 pe fiecare sens).
Stația, cu o putere instalată de 10 MW, este mai performantă decât stații similare din Germania (Aral Pulse Hamburg - Moorfelet care are 6 puncte și 1,8 W) și Olanda (Watthub, Geldermalsen, cu o capacitate de 3,6MW).
Energia electrică furnizată spațiilor de servicii de la Miercurea Sibiului acoperă necesarul pentru iluminat, stațiile de distribuție carburanți, stațiile de reîncărcare vehicule ușoare electrice (EV) cu putere de 300 de kW fiecare, stațiile de reîncărcare vehicule grele electrice (HDV) cu putere de 400 de kW fiecare și stațiile de reîncărcare cu hidrogen (ce vor fi instalate în 2030).
Potrivit contractului de concesiune, stațiile de reîncărcare cu hidrogen vor fi instalate, în fiecare spațiu de servicii, până la sfârșitul anului 2030 și vor avea o capacitate de 700 bari.
În ziua de 15 aprilie 2024 se vor împlini 106 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România (15 aprilie 1918), Bojdeuca din Țicău, care l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872 până la moarte.
Cu această ocazie, vă invităm cu drag la Zilele celui mai iubit muzeu, un eveniment special dedicat Bojdeucii lui Ion Creangă, care va avea loc în acest weekend, pe 13 și 14 aprilie 2024.
Muzeul Național al Literaturii Române Iași a pregătit o serie de evenimente pentru toate gusturile.
„Vă așteptăm cu drag la Bojdeuca lui Ion Creangă să petrecem împreună un weekend de neuitat în lumea poveștilor!” a anunțat Preşedintele Consiliului Județean, Costel Alexe
Complexul Muzeal Național Neamț, instituție finanțată de Consiliul Județean, organizează, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel“ Piatra-Neamț, o expoziție personală de artă fotografică semnată de artistul Florin Ghimiș, în perioada 1-14 aprilie.
Vernisajul va avea loc miercuri, 3 aprilie, la ora 17.00. Vor lua cuvântul Ștefan Potop, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Neamț, scriitorul și criticul de artă Emil Nicolae și artistul expozant.
Proiectul fotografic care se desfășoară în cele două săli ale galeriei, este constituit dintr-un anumit concept de expunere, în care este integrată sub formă de poveste o realitate de sub ochii noștri, explorată prin instrumente și tehnici artistice și prezentată așa cum este ea, dar totodată surprinzătoare.
Reprezentanții Aeroportului Internațional "George Enescu" Bacău anunță că au relansat zborul direct către Bergamo, operat de Aeroitalia!
Cu această ocazie a fost marcat momentul prin tradiționalul salut al tunurilor de apă.
”Fiind una dintre cele mai solicitate destinații de către pasagerii noștri, acest moment reprezintă un pas semnificativ în strategia noastră de extindere a destinațiilor și reconectare a regiunii cu cele mai importante orașe europene.
Vă încurajăm sa profitați de conceptul "Air & Rail", ce oferă conectivitate directă către: Florența, Veneția, Napoli, Verona, Torino și Bologna”, au precizat oficialii băcăuani
Primăria Municipiului Botoșani a fost premiată din nou la Gala Smart City Industry Awards (SCIR), eveniment organizat de Asociația Română Smart City (ARSC).
”Am fost onorat să primesc Premiul pentru proiectul „Eminescu – o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți”, la categoria EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ÎN ORAȘELE INTELIGENTE.
Această nouă distincție completează armonios colecția de premii obținute de municipalitatea botoșăneană, printre care și cel de anul trecut, primit tot la GALA SCIR, la categoria SMART ECONOMY, pentru proiectul „Orașul cu cel mai accelerat potențial de dezvoltare – proiecte depuse spre finanțare de peste 100 milioane de euro în ultimele 12 luni”.
Felicitări colegilor! Premiul acesta este al tuturor botoșănenilor!”a mulțumit pe pagina de social media, Cosmin Andrei, primaul municipiului Botoșani.
„Am participat la București la Gala Smart City Industry Awards 2024, unde municipiul Suceava a fost premiat la Categoria "Digitalizare și Transformare Digitală" pentru cele două proiecte de digitalizare implementate, respectiv "Aplicat " și "GIS Urban", dar și pentru proiectul de digitalizare care se implementează în școli: "EDU-Educațional". Digitalizarea reprezintă o prioritate pentru primărie. În timpul Galei, orașul Suceava a fost menționat de mai multe ori la capitolul "Smart Energy" pentru transportul electric, încălzirea pe biomasă și reabilitarea iluminatului public. De asemenea, s-a făcut trimitere la selectarea orașului nostru în proiectul "100 orașe inteligente și neutre climatic până în anul 2030" gestionat de Comisia Europeană, unde municipalitatea în parteneriat cu universitatea a depus proiecte în valoare de 400.000.000 euro.”, a anunțat online Primarul Municipiului Reședință de Județ Suceava, Ec. Ion Lungu
„Premieră în domeniul farmaceutic în județul Bistrița-Năsăud: s-a deschis prima hiper-farmacie, în Bistrița, în incinta OK Shopping Center.
O franciză Dr Max coordonată de către doamna Farmacist Adriana Elisei.
Vă felicit pentru implementarea acestui proiect ambițios, făcut cu gândul la sănătatea oamenilor!”, a anunțat președintele CJ, Emil Radu Moldovan.
Consiliul Județean Vrancea demarează cel mai important proiect educațional din județ, menit să încurajeze învățământul tehnic și economic la nivelul județului.
Vicepreședintele Ionel Cel-Mare a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că luni, 8 aprilie, a fost semnat, la sediul Ministerului Educației, contractul de finanțare pentru construcția unui campus integrat în județul Vrancea. Campusul va reprezenta infrastructura școlară și universitară, constând în spații de învățământ, spații de cazare, cantină, bază sportivă, săli de lectură, bibliotecă, spații de recreere, care vor deservi liceele și instituțiile de învățământ superior de stat din cadrul consorțiului de învățământ dual.
Proiectul este finanțat în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea totală a proiectului este de 157.146.578 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile din PNRR este de 123.661.511 lei, iar contribuția proprie eligibilă a Consiliului Județean este de 30.934.702 lei (20%).
La sfârșitul săptămânii trecute, la inițiativa Asociației Generale a Inginerilor din România, filiala Buzău, având ca și coparteneri Primăria Municipiului Buzău, Clubul „Rotary” și Clubul ”Lions” a avut loc „Gala Comunității Buzoiene”.
În cadrul acestei Gale s-au acordat diplome de excelență pentru 12 personalități buzoiene care s-au remarcat în mod deosebit, în domeniile lor de activitate.
Primăria Municipiului Buzău a premiat următorii 3 buzoieni deosebiți:
- Vlad Andrei David, elev al Colegiului Național ,,B. P. Hasdeu”, pentru rezultatele excepționale obținute la Olimpiadele Internaționale în anul 2023.
- Luminița Colțeanu, Șefa Departamentului de Fonduri Europene de la Primăria Municipiului Buzău, care conducând o echipă de doar 6 oameni, a reușit să atragă în ultimii 8 ani, circa 500 de milioane de euro, fonduri europene pentru Buzău.
- Sorin Harabagiu, Manager al SC Ursus Breweries Buzău, pentru importanta contribuție la dezvoltarea economică a municipiului Buzău.
Error: No articles to display