Îmbunătățirea atenției și concentrării la copii prin consumul de vitamine și minerale Recomandat

Vitaminele şi mineralele sunt elemente esenţiale ale alimentaţiei unui copil. Mulţi copii se confruntă cu dificultăți de concentrare și menținere a atenţiei, sunt agitaţi şi nu pot să ducă sarcinile la bun sfârşit. Vă prezentăm rolul pe care îl joacă vitaminele asupra acestor procese cognitive.

Vitaminele

  • Vitamina B12 (cobalamină) Ajută sistemul nervos să funcţioneze normal prin efectul asupra celulelor nervoase (neuroni) şi prin contribuţia sa la producerea de ADN şi ARN, purtătorii informaţiei genetice.

Sursele alimentare de vitamina B12 sunt laptele, brânza, cerealele, peştele, ouăle şi carnea. (1, 2, 3, 4, 6) 

  • Vitamina C (acid ascorbic) Este o vitamină cu proprietăţi antioxidante. Ea distruge radicalii liberi care apar de obicei în urma prelucrării şi transformării alimentelor în surse de energie.

Alimente bogate în vitamina C sunt: fructele (portocale, lămâi, kiwi, clementine, mango, papaia, grapefruit, pepene galben, coacăze negre, prune, struguri, căpşuni), broccoli, spanac, roşii, cartofi, varză de Bruxelles, ardei iuţi şi ardei graşi. (1, 2, 5)

  • Vitamina B6 (piridoxină) Deficitul de vitamina B6 poate produce iritabilitate, confuzie, lipsă de concentrare şi atenţie deficitară. Vitamina B6 se administrează copiilor cu ADHD. 

Surse alimentare de vitamina B6 sunt: legume, orez brun, cereale integrale, peşte, carne, cartofi, banane, pepene galben. (1, 3, 7)

  • Vitaminele A şi E. Deşi cele două vitamine nu acţionează în mod direct asupra corectării deficitului de atenţie şi concentrare la copii, ele îşi manifestă proprietăţile indirect, prin efectele benefice asupra analizatorului vizual.

Surse de alimente pentru vitamina A: carne, ouă, lapte, brânză, ficat, ulei de peşte şi ulei din ficat de cod. Ultimele două sunt introduse în suplimente alimentare în tratamentul ADHD-ului. 

Surse alimentare pentru vitamina E: ulei vegetal, margarină, nuci, seminţe, spanac, varză creaţă. (3, 9, 10)

  • Vitamina D. Intervine în creşterea nivelului de glutation de la nivelul creierului. Glutationul este principalul antioxidant al organismului uman, el protejează neuronii şi asigura sănătatea creierului. 

Vitamina D se găseşte în puţine alimente: peşte gras (somon, sardine, macrou), ulei din ficat de peşte, ouă de găini care au fost hrănite cu vitamina D. 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.