O echipa de cercetatori americani a dezvoltat un test de sange prin care se poate diagnostica si cuantifica rapid severitatea cazurilor de tuberculoza activa, acesta fiind un pas esential in lupta contra acestei boli care reprezinta o importanta amenintare la nivel mondial.
"In stadiul actual al testarilor tuberculozei, sputa expectorata, hemocultura, biopsiile invazive ale plamanilor si limfei sau punctiile sunt singurele modalitati de diagnosticare a tuberculozei", a declarat Tony Hu de la Universitatea din Arizona, care a condus studiul.
Insa rezultatele pot avea rezultate negative false. In plus, pana la aflarea rezultatului pot trece zile sau chiar saptamani, a explicat cercetatorul.
Noua metoda combina nanotehnologia cu tehnica numita spectometrie, pentru masurarea moleculelor mici, cunoscute sub numele de peptide din Mycobacterium tuberculosis, in vederea depistarii infectiilor active cu tuberculoza, noteaza oamenii de stiinta in jurnalul american Proceedings of the National Academy of Sciences.
Echipa a anuntat ca noul test, numit NanoDisk-MS, nu numai ca depaseste toate celelalte tipuri de analize de pe piata, dar necesita numai cateva ore pentru afisarea rezultatelor. Acest lucru este deosebit de important deoarece pentru controlul eficient al tuberculozei este nevoie ca pacientii sa fie tratati cat mai repede posibil, astfel incat sa fie diminuat riscul de raspandire a bolii.
De asemenea, testul poate imbunatati semnificativ diagnosticarea si gestionarea afectiunii deoarece este primul de acest fel care poate masura severitatea infectiilor active cu tuberculoza, se mai arata in studiu. Acest lucru se realizeaza prin detectarea nivelurilor din sange a doua proteine - CFP-10 si ESAT-6 - eliberate de bacteria de tuberculoza in timpul infectiilor active.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), tuberculoza este o boala infectioasa, letala care ramane o problema de sanatate la nivel mondial, cu peste 10 milioane de noi cazuri anual si 2 milioane de decese pe an.
Bacteria care provoaca tuberculoza poate ramane in tesutul pulmonar al unei persoane timp de mai multe decenii inainte de declansarea spontana a bolii contagioase. Potrivit estimarilor OMS, in prezent pana la o treime din populatia lumii ar putea prezenta astfel de infectii cu tuberculoza in stare latenta.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.
Error: No articles to display