Reorganizarea ARACIP, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, este pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului, potrivit gov.ro. Este vorba despre un proiect controversat, care abrogă toate regulile de funcţionare din prezent, ale Agenţiei care acreditează, autorizează şi evaluează şcolile şi grădiniţele, de stat şi private. Pe baza autorizării şi acreditării şcolile şi grădiniţele primesc finanţare de la stat prin costul standard per elev – atât cele de stat cât şi cele private, pe principiul „finanţarea urmează elevul”. Proiectul de hotărâre este unul controversat, criticat de majoritatea organizaţiilor societăţii civile din zona Educaţiei. A obţinut un aviz nefavorabil, cu 93% din voturi, de la Consiliul Economic şi Social, mai mulţi membri ai forului solicitând retragerea proiectului.
În noua formă a proiectului, retrimisă la avizare după o luna de la retragerea din CES, în urma criticilor publice, preşedintele Consiliului ARACIP poate fi numit pentru maximum „2 mandate complete”. Modificarea poate permite viitorului preşedinte să aibă câte mandate vrea, bineînţeles în acord cu ministrul, atâta timp cât un mandat complet este considerat un mandat neîntrerupt. La o simplă suspendare de câteva zile condiţia „complet” fiind neîndeplinită şi persoana putând să primească un nou mandat.
„Preşedintele Consiliului poate fi numit pentru maximum 2 mandate consecutive”, scria în forma din dezbaterea publică – acum a fost înlocuită formularea cu următoarea: „Preşedintele Consiliului poate fi numit pentru maximum 2 mandate complete”. Practic, se preia din Legea Educaţiei modificarea controversată făcută de Guvernul Ponta în 2014, prin OUG, care le permite rectorilor în prezent să aibă un număr nelimitat de mandate, dacă a existat o suspendare în timpul mandatului chiar şi de câteva zile, putând fi interpretată prevederea în sensul în care mandatul nu a fost complet şi atunci poate fi numit din nou, dacă este votat.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.
Error: No articles to display