Abandonul școlar a crescut semnificativ Recomandat

În urma unei analzie îngrijorătoare făcute de Ministerul Educației tot mai mulți copii renunță la educație. Situația cea mai gravă este în mediul rural, unde, pe parcursul a opt ani de studiu din cele două cicluri un sfert dintre elevi abandonează. Profesorul Marcel Bartic a declarat recent în cadrul unei emisiuni televizate că situația aceasta este o consecință a faptul că școala românească nu răspunde nevoilor elevului.

"Cum să abandoneze un copil de ciclul primar școală? Sunt convins că ține și de situația socială. Sunt părinți care nu-și mai permit școală româneasca. Școala de stat a început să fie foarte scumpă pentru copiii din mediul rural, deși e gratuită.

Faptul că e o industrie paralelă a mediațiilor spune foarte multe.

Școala românească e cu totul depășită de ce ar trebui să ofere copiilor.

Problema inechității este foarte gravă, o problemă pe care o rezolvăm din pix  prin rapoarte, dar care în realitate nu rezolva nimic", a spus profesorul.

Mircea Bartic a mai afirmat că elevii din mediul rural au fost aproape în imposibilitatea de a accesa orice act educațional.
"Noi vorbim doar de cei înregistrați, care oficial nu au mai participat la cursuri. Mai sunt și acele ecrane negre, să le punem tot la abandon. Un ecran negru în timpul orelor online e tot abandon școlar, nu toți o fac din dezinteres, dar efectiv, școală nu răspunde cu nimic nevoilor lor.

Dacă punem la socoteală și ecranele negre s-ar putea să ne speriem și mai mult. Ar trebui să ne punem un semn serios de întrebare: ce mai face școală românească, cu cine, cui predăm? Acum dictează un formalism îngrozitor, din pix, pe hârtie, totul sună minunat. Dar, în fapt, noi nu mai știm cu cine lucrăm, avem o mâna de copii care răspund și ridică mâna la ore, restul sunt absenți", a explicat profesorul.

 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.