Echipa de robotică ByteForce, de la Colegiului Național ”Vasile Alecsandri”, a reprezentat cu succes Galațiul și România la prestigiosul Campionat FIRST Tech Challenge European Premier Event 2025, desfășurat în Eindhoven, Olanda.
La acest campionat internațional al roboticii, care a reunit 95 de echipe din 25 de țări, liceenii de la ByteForce au reușit să obțină unul dintre cele mai importante trofee ale competiției: ”Control Award” – distincție oferită echipei care se remarcă prin utilizarea inovatoare a senzorilor și a programelor informatice pentru a crește performanța robotului în meciurile oficiale.
De asemenea, în cadrul competiției pe alianțe, echipele ByteForce și RoboAS au reușit împreună să ajungă până în semifinala turneului și să ocupe un onorant loc patru în clasamentul general.
„Sunt bucuros că o astfel de performanță a fost posibilă și grație sprijinului financiar acordat de Consiliului Județean, care a susținut acești tineri talentați în împlinirea visului lor de a participa la unul dintre cele mai importante campionate dedicate roboticii. Suntem mândri de toți elevii gălățeni pasionați de știință și tehnologie, de profesorii lor dedicați, îi susținem și le dorim mult succes în continuare, în inițiativele care aduc județul Galați în prim-planul educației și inovației”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat luni, în fața Parlamentului, ce măsuri va include al doilea pachet ce vizează reducerea deficitului bugetar. Printre altele, măsurile urmăresc reforma pensiilor speciale, a administrației și a companiilor de stat.
„În spațiul public se discută că vor avea de suferit doar cei mai amărâți și sinecuriștii nu vor avea nimic de pierdut. Că s-a început cu bursele, nu cu politicienii. (...) Atunci când am spus că e nevoie de un nou început, m-am gândit și la măsuri concrete de restabilire a bunului simț în administrația centrală și locală. Unele vin prin educație, dar unele mai vin și prin reguli. Și cu aceste reguli se ocupă acum Guvernul pe care îl conduc. Din acest motiv, vreau să vă vorbesc și despre cel de-al doilea pachet pe care îl avem în pregătire la Guvern. El va veni în completarea acestor prime măsuri. Astfel, până la sfârșitul lunii iulie, vom reveni în fața Parlamentului României cu acest al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate și eficiență”, a declarat Ilie Bolojan în Parlament.
Ilie Bolojan a enumerat principalele măsuri care vor fi incluse în al doilea pachet. Este vorba despre „reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepțiilor, calculul corect al pensiilor și intrarea în pensie la vârsta generală”.
De asemenea, se dorește reforma companiilor de stat și a autorităților autonome.
„Restructurăm ASF, ANCOM și ANRE. Reducem numărul de membri și indemnizațiile din consiliile de administrație. Transparentizăm activitățile și contractele”, a anunțat Ilie Bolojan.
Premierul s-a mai referit la reforma administrației locale și centrale, la combaterea evaziunii fiscale și a fraudării banului public și la urgentarea accesării fondurilor europene și prioritizarea investițiilor cu impact direct în dezvoltare.
Guvernul Bolojan intenționează să-și asume responsabilitatea și pe al doilea pachet de măsuri. Procedura ar putea avea loc până la finalul lunii iulie.
Ministerul Finanțelor a lansat luni, 7 iulie, cea de-a șaptea ediție a Programului TEZAUR din acest an, care oferă persoanelor fizice o nouă oportunitate de economisire în condiții avantajoase.
Astfel, în perioada 7 iulie – 1 august 2025, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 7%, 7,50%, respectiv, 7,90%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.
Când și unde pot fi cumpărate titlurile de stat
Între 7 iulie – 30 iulie 2025, prin platforma Ghișeul.ro;
Între 7 iulie – 31 iulie 2025 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
Între 7 iulie – 1 august 2025 de la sediul unităților Trezoreriei Statului;
Între 7 iulie – 31 iulie 2025 în mediul urban și 7 iulie – 30 iulie 2025 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.
Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile. Dobânda este anualã și se plãtește la datele de platã prevãzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul
Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot rãscumpãra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulãrii subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuãrii subscrierii. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
Prospectul de emisiune și orice eventuale modificãri ale acestuia sunt publicate pe website MF la secțiunea Titluri de stat și pe website C.N. Poșta Românã S.A.
Reamintim cã începând cu luna martie a.c., Ministerul Finanțelor a lansat prima ediție în care cetãțenii români care au cont pe platforma Ghișeul.ro și dețin un card de debit au avut posibilitatea de a achiziționa online titluri de stat, la doar un click distanță.
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, pune presiune pe noul președinte ANAF. Sper să înțeleagă pe deplin uriașa răspundere a poziției sale și să acționeze în consecință, a declarat liderul PSD.
Sorin Grindeanu i-a cerut noului șef al ANAF să ia măsuri rapide.
„ANAF are un nou președinte. Am înțeles perfect motivele pentru care prim-ministrul își asumă o nouă conducere a Fiscului, instituție-cheie pentru aplicarea Pachetului fiscal. Românii nu mai pot primi doar explicații, ci rezultate rapide! De aceea, toți contribuabilii corecți - atât populația, cât și întreg mediu de afaceri - trebuie să vadă o schimbare majoră de atitudine a Fiscului, adică efecte concrete în lupta împotriva marii evaziuni fiscale și a tuturor celor care fraudează banul public. Altfel, pe bună dreptate, oamenii vor spune că povara fiscală este pusă tot pe cei care își plătesc onest taxele către stat”, a transmis liderul PSD.
Sorin Grindeanu
„Consider, însă, că este absolut obligatoriu ca, odată cu măsurile de consolidare fiscală anunțate de prim-ministrul Ilie Bolojan, să existe și ținte lunare pentru conducerea ANAF în privința creșterii gradului de colectare și a sumelor recuperate de la marii evazioniști (în special TVA). Sper ca noul președinte al Fiscului să înțeleagă pe deplin uriașa răspundere a poziției sale și să acționeze în consecință. România nu-și mai poate permite doar să constate că există aproape 50.000 de firme înregistrate la o listă de adrese care se suprapun, însumând datorii de aproape 30 de miliarde de lei la bugetul de stat. Mă aștept să văd echipe de control ale ANAF la toate aceste adrese și o comunicare constantă cu opinia publică cu privire la rezultatele acestor controale”, a adăugat Grindeanu.
Concluzia lui Grindeanu este că „dacă, în două luni consecutive, nu vor fi atinse țintele, voi fi primul care solicit demiterea conducerii Fiscului!”
Cea mai mare statuie din județul Galați va fi reabilitată cu fonduri europene. Este vorba despre suma de un milion de euro care va fi folosită pentru refacerea complexului monumental de la Roșcani cu celebra statuie a lui Ioan Vodă cel Viteaz.
Consiliul Județean Galați va reabilita complexul monumental de la Roșcani. CJ Galați a preluat în administrare Statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz, ridicată la Roșcani -parte integrantă a celui mai amplu complex monumental din județ –cu scopul de a identifica soluții pentru a-i reda strălucirea de altădată.
„Trebuie să ne cunoaștem trecutul, să fim conștienți de valorile culturale și istorice ale județului Galați și să fim mândri, mai ales tinerele generații, de rolul pe care înaintașii noștri l-au avut în destinul acestei țări. Împreună cu partenerii din Raionul Cahul, Republica Moldova, și Asociația de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos, am reușit să obținem o finanțare europeană de peste un milion de euro, pentru a consolida, restaura și pune în valoare întregul complex monumental de la Roșcani”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Realizată de sculptorul Gheorghe Turcu, statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz a fost inaugurată în anul 1976, pentru a marca patru secole de la bătălia în care voievodul moldovean și-a pierdut viața, apărând cu vitejie pământul țării în fața cotropitorilor otomani.
Atât soclul statuii, cu o înălțime de 6 metri, cât și statuia propriu-zisă, cu o înălțime de 4,5 metri, vor fi expertizate și restaurate.
De asemenea, va fi refăcut întregul complex istoric, ce cuprinde o amplă platformă cu două terase, dar și o scară monumentală cu 28 de trepte.
Proiectul mai vizează promovarea patrimoniului istoric și cultural de pe ambele maluri ale Prutului, organizarea de cursuri de istorie pentru elevi, precum și derularea unor acțiuni care să pună în valoare potențialul turistic al regiunii.
Liderii PSD Galați și reprezentanții autorităților locale au semnat o scrisoare adresată premierului Ilie Bolojan și miniștrilor Economiei, Radu Miruță, și de Finanțe, Alexandru Nazare. Demnitarilor li se cere să intervină, pentru a evita risc major pentru economia națională și pentru a rezolva criza de la combinatul siderurgic Liberty Galați.
Scrisoarea este semnată de europarlamentarul și președintele PSD Galați, Dan Nica, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, primarul orașului Galați, Ionuț Pucheanu, senatorul Marius Humelnicu și deputații Bogdan Ciucă, Marius Mărgărit și Viorica Sandu. Ei susțin că situația critică a Combinatului Siderurgic „Liberty” Galați reprezintă un risc major pentru economia națională
„Vă adresăm un apel public ferm și responsabil legat de criza profundă în care se află Combinatul Siderurgic „Liberty” Galați. Angajații combinatului nu și-au primit salariile, perspectivele reluării activității sunt tot mai sumbre, iar semnalele privind un posibil faliment sunt alarmante. Este o situație de o gravitate extremă, care nu afectează doar peste zece mii de familii din județul Galați, ci pune în pericol stabilitatea unei industrii strategice la nivel național. Combinatul siderurgic de la Galați reprezintă cel mai mare producător de oțel din România, un contributor major la bugetul de stat și un pilon de sprijin pentru zeci de mii de locuri de muncă, direct și indirect. Prăbușirea sa ar avea efecte catastrofale nu doar pentru economia locală, ci și pentru economia națională și securitatea industrială a României”, scrie în scrisoarea semnată de social democrații gălățeni.
Cei șapte semnatarii solicită intervenția imediată a Guvernului României și se adresează reprezentanților ANAF.
„Facem un apel clar către ANAF: să își reconsidere poziția exprimată în urmă cu trei săptămâni și să susțină, prin vot, planul de restructurare care urmează să fie omologat de Tribunalul Galați pe 7 iulie 2025. În acest moment de răscruce, un vot împotrivă poate bloca ireversibil salvarea combinatului. Este un moment în care nu putem să permitem ca „Liberty” să ajungă o ruină industrială. Galațiul are nevoie de sprijin! România are nevoie de un combinat funcțional”, mai scrie în scrisoarea semnată de PSD Galați.
Atribuțiile fiecărui vicepremier au fost publicate în Monitorul Oficial. Patru dintre ei sunt reprezentanții partidelor din coaliția de guvernare.
Conform documentului, în scopul asigurării îndeplinirii priorităților majore din Programul de guvernare, Marian Neacșu, viceprim-ministru, asigură coordonarea politică și avizează proiectele de acte normative cu impact bugetar elaborate de următoarele ministere:
a) Ministerul Transporturilor și Infrastructurii;
b) Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale;
c) Ministerul Sănătății;
d) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
e) Ministerul Justiției;
f) Ministerul Energiei.
Neacșu coordonează instituțiile publice și structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, precum și Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”.
Tánczos Barna, viceprim-ministru, avizează proiectele de acte normative cu impact bugetar elaborate de următoarele ministere:
a) Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației;
b) Ministerul Culturii.
El asigură și coordonarea politică a celor două ministere.
Dragoș Anastasiu, viceprim-ministru, coordonează procesul de elaborare și avizează proiectele de acte normative elaborate în domeniul reformei statului și eficientizării activității instituțiilor publice. El avizează proiectele de acte normative cu impact bugetar elaborate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Educației și Cercetării.
Cătălin Predoiu coordonează procesul de elaborare și avizează proiectele de acte normative din domeniul ordinii, siguranței publice și securității naționale, dar și asigură coordonarea politică a ministerelor Afacerilor Interne, Finanțelor, Investițiilor și Proiectelor Europene Educației și Cercetării.
Liviu-Ionuț Moșteanu asigură coordonarea politică avizează proiectele de acte normative cu impact bugetar elaborate de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Consiliul Județean Galați continua proiectele de modernizare a serviciilor medicale pentru 60.000 de gălățeni din Târgu Bujor și comunele limitrofe, precum Vârlezi, Umbrărești, Fârțănești, Băneasa sau Jorăști.
De această dată este vorba despre un proiect cu finanțare europeană obținută în parteneriat cu un raion din Republica Moldova.
„Am obținut, alături de partenerii din Raionul Hîncești, Republica Moldova, și Spitalul din Târgu Bujor, o nouă finanțare europeană, în cadrul unui proiect transfrontalier în valoare de 1,6 milioane de euro, pentru îmbunătățirea serviciilor medicale de pe ambele maluri ale Prutului”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Consiliul Județean Galați va beneficia de aproape 1,4 milioane de euro, fonduri destinate construirii unui nou corp de clădire la Spitalul Orășenesc din Târgu Bujor, care va găzdui Camera de Primiri Urgențe și Secția de Medicină Internă.
Clădirea P+1, modernă și eficientă energetic, va avea saloane de 2-3 paturi cu baie proprie, climatizare, cabinete medicale moderne.
„Dotările noului corp medical vor fi pe măsură: ecografe, paturi ATI, electrocardiografe, defibrilatoare, monitoare pentru funcții vitale, prize de oxigen etc. – toate pentru a oferi pacienților tratamente sigure și eficiente. La rândul lor, în cadrul acestui proiect, colegii noștri din Hîncești vor repara Cabinetul medicilor de familie din localitatea Drăgușenii Noi. Printre activitățile de cooperare se vor mai număra și schimburile de experiență între cadrele medicale, dar și cursurile de prim-ajutor pentru 1.100 de elevi și cadre didactice din școlile din județul Galați și raionul Hîncești”, a precizat Costel Fotea.
Ministerul Finanțelor a anunțat că între 4 și 11 iulie va lansa a șasea ediție a Programului FIDELIS, care aduce randamente atractive la titlurile de stat în lei și euro, și introduce pentru prima dată o tranșă specială în euro dedicată donatorilor de sânge, cu dobânzi preferențiale de până la 8,25%.
Noua ediție FIDELIS oferă investitorilor posibilitatea de a subscrie în titluri de stat denominate atât în lei, cât și în euro, prin intermediul băncilor partenere (BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercialã Românã, B.R.D. – Groupe Société Générale, Alpha Bank și TradeVille în parteneriat cu Libra Bank) și cu listare pe Bursa de Valori București.
Programul 2025 continuă să demonstreze încrederea românilor în aceste instrumente financiare, cu o sumă totală investită de peste 10,74 miliarde lei de la începutul anului, în cadrul a peste 115.000 de ordine de subscriere, susțin organizatorii.
Un element inedit este tranșa specială dedicată donatorilor de sânge, care pot beneficia de titluri de stat în euro, cu o dobândă de 4,40% pe o maturitate de 2 ani, pe lângă tranșa în lei cu dobândă de 8,25%. De asemenea, pragul minim de subscriere pentru donatori a fost redus semnificativ, de la 5.000 lei la 500 lei, cu un plafon maxim de 100.000 lei.
Senatul României a aprobat inițiativa legislativă a USR care permite depunerea digitală a actelor conforme cu originalul, cu semnătură electronică, eliminând obligativitatea semnăturii olografe. Anunțul a fost făcut de USR printr-un comunicat de presă.
Senatul României a aprobat cu 111 voturi pentru și fără voturi împotrivă propunerea legislativă a deputaților USR Oana Murariu și Alex Dimitri, care modernizează modul de lucru al instanțelor prin permiterea depunerii digitale a documentelor, cu semnătură electronică.
„Digitalizăm pe bune procesul civil. Facem un prim pas pentru a scăpa de semnăturile și formalitățile inutile. Actele de care te folosești în instanță nu mai trebuie să fie semnate olograf”, a declarat Alexandru Dimitriu, secretar al Comisiei de Constituționalitate.
„Digitalizăm pe bune procesul civil. Va fi suficientă trimiterea electronică a actelor semnate electronic. Scăpăm de semnăturile și formalitățile inutile”, a spus și Oana Murariu, membră a Comisiei juridice.
Inițiativa legislativă înseamnă o reducere a birocrației în instanțe, eficientizarea actului de justiție și un pas important spre digitalizare.
Error: No articles to display