Monica Dumitru

CFR Călători a decis să suplimenteze numărul de trenuri care vor circula spre și dinspre litoral în minivacanța de 1 Mai. Zona este căutată de amatorii de distracție care vor să marcheze deschiderea sezonului pe litoralul românesc.
Anunțul a fost făcut cu ajutorul unui comunicat al companiei.

„Cu prilejul minivacanței de 1 Mai, care prin tradiție este petrecută pe litoralul românesc, CFR Călători va asigura, în perioada 25/26 aprilie - 4/5 mai 2025, în plus față de trenurile existente în programul obișnuit de circulație, mai multe legături spre Constanța și stațiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia, cu trenuri directe din București Nord, Suceava, Iași, Buzău, Oradea”, scrie în comunicatul CFR.
Călătorii din alte regiuni ale țării au la dispoziție o serie de conexiuni rapide din Capitală, pe fondul existenței mersului de tren cadențat (la 1-2 ore) pe ruta București Nord - Constanța și retur.

În zilele cu trafic crescut din această minivacanță, CFR Călători pune la dispoziția publicului călător capacitatea maximă de transport, tehnic disponibilă pentru asigurarea deplasării către zonele de interes aflate pe teritoriul țării.

De asemenea, pasagerii se pot bucura de reduceri de până la 10% la cumpărarea legitimațiilor de călătorie cu anticipație sau de 10% reducere dacă optează pentru oferta dus-întors, a precizat CFR

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a semnat contractul de finanțare pentru implementarea proiectului „Promovarea, monitorizarea și evaluarea evoluției economiei sociale și a antreprenoriatului social în România”, cu scopul de a sprijini incluziunea socială și pentru reducerea marginalizării grupurilor vulnerabile.

„România a avut o tradiție puternică în economia socială, iar acum este momentul să-l redresăm și să-l facem un instrument eficient de creare a locurilor de muncă și de incluziune socială. Persoanele din medii vulnerabile vor să muncească, iar angajatorii trebuie sprijiniți prin măsuri concrete! Îmi doresc ca și în România economia socială să se dezvolte așa cum se întâmplă deja în Franța, Spania sau Italia”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Inițiatorii proiectului își doresc „instrumente moderne pentru colectarea și analiza datelor despre întreprinderile sociale, inclusiv în contextul tranziției verzi și digitale, elaborarea Strategiei Naționale în domeniul economiei sociale, cu un plan de acțiune clar și bazat pe cercetări de teren, crearea unei platforme digitale cu incubatoare virtuale, piețe online pentru produse și servicii sociale, centre și rețele de ambasadori ai antreprenoriatului social, campanii de promovare și recunoaștere publică, evenimente pentru creșterea vizibilității sectorului și sprijin pentru entitățile de economie socială: cooperare, schimb de bune practici, conectare cu sectoarele public și privat.”

Durata proiectului este 57 de luni, iar bugetul are valoarea de 3,3 milioane euro (20,5 milioane lei).

Țintă principală este crearea unui ecosistem național solid pentru economia socială și antreprenoriatul social, cu impact economic și social durabil, a precizat Ministerul Muncii.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunță că nu mai sunt facturi restante în proiectele Anghel Saligny și PNDL. Au fost plătite toate restanțele, a anunțat în această săptămână ministrul Dezvotării.

Conform anunțului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat suma peste 60 de milioane de lei, în vederea decontării facturilor pentru 60 de obiective finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Ca urmare, Ministerul s-a ținut de promisiune și a achitat, până la 31 martie, toate facturile restante din cele două programe de finanțare prin care se dezvoltă infrastructura edilitară de bază în comunitățile locale. Noile cereri de plată vor fi primite începând de pe 2 aprilie.

„Am ajuns la zi cu plata facturilor restante! Dacă, la preluarea mandatului, ministerul a avut cereri de plată în valoare de 4,1 miliarde de lei pe aceste două programe, am reușit să ne achităm toate datoriile către beneficiari și, începând cu data de 2 aprilie, ora 8.30, redeschidem platforma pentru noi cereri de plată prin PNDL și Anghel Saligny”, a transmis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Datele oficiale arată că pentru programul „Anghel Saligny” a fost plătită suma de 3.568.424,54 de lei pentru 4 obiective care vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere și sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale, iar pentru cele două etape ale Programului Național de Dezvoltare Locală au fost decontate 56.443.911,38 de lei pentru 56 de proiecte.

Rata șomajului din România a înregistrat o ușoară creștere în luna februarie 2025, ajungând la 5,6% în formă ajustată sezonier. Cifra reprezintă o creștere de 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie a acestui an, potrivit Institutul Național de Statistică (INS).

Datele publicate marți de INS arată că numărul șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane în februarie, în creștere atât față de luna precedentă (450.900 persoane), cât și comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (436.300 persoane).
Există diferențe semnificative între sexe, bărbații fiind mai afectați de șomaj decât femeile. Rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare decât cea înregistrată la femei (5,3%).

În perioada octombrie-decembrie 2024, rata șomajului în rândul persoanelor cu vârste între 15 și 24 de ani a atins 26,3%, ceea ce înseamnă că mai mult de un sfert dintre tinerii activi pe piața muncii nu au un loc de muncă.
Pentru adulții cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna februarie 2025, cu diferențe între bărbați (4,4%) și femei (4,1%). Această categorie de vârstă reprezintă 72,5% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna februarie 2025.

Guvernul a decis să prelungească plafonarea prețurilor la polițele RCA. Măsura va fi în vigoare până pe 30 iunie. Ulterior, piața asigurărilor ar putea rămâne fără un preț maxim stabilit de stat.

Prelungirea măsurii a fost decisă la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară

„Prelungim cu încă trei luni plafonarea prețurilor la polițele RCA, până la 30 iunie 2025, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară. Vrem să prevenim atât dezechilibre în piață, cât și posibile creșteri de prețuri”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Plafonarea a fost prelungită de mai multe în ultimii ani pentru a-i proteja pe beneficiarii polițelor.

Statul oferă un nou ajutor financiar pensionarilor cu venituri reduse. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că fiecare pensionar care are venituri de până la 2574 de lei va primi ajutorul. Acesta are valoarea de 800 de lei și va fi acordat în două tranșe, în aprilie și decembrie.

Ajutorul a fost aprobat recent de Guvern. Prima tranșă va fi acordată începând de pe 1 aprilie.

„Așa cum am promis, am finalizat legislația necesară pentru a acorda ajutorul financiar de 800 de lei pentru cei 2,5 milioane de pensionari cu venituri de până la 2574 de lei. Aprobăm acest proiect astfel încât pensionarii cu venituri reduse să primească prima tranșă din bani înaintea Paștelui”, a declarat Marcel Ciolacu.

CNIR a atribuit încă un contract pentru construcția unui lot al A8, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Este vorba despre cel mai lung tronson al viitoarei autostrăzi. Finanțarea este asigurată prin Programul Transport 2021-2027.

Lotul Ditrău-Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii, a fost atribuit unei Asocieri de constructori din România și Bosnia, pentru suma de 6,14 miliarde lei (fără TVA), a transmis Sorin Grindeanu.

Pentru proiectarea și execuția lotului cu o lungime de 37,9 kilometri, sunt alocate 54 de luni (14 luni pentru etapa de proiectare și 40 de luni durata de execuție).

Pe traseu vor fi construite inclusiv 19 tuneluri și 63 de poduri și viaducte. Lungimea totală a tunelurilor și a viaductelor (21 km) reprezintă 57 % din lungimea întregului lot.

Guvernul a decis să amâne aplicarea măsurii privind eliberarea din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării. Măsura nu se va aplica până la sfârșitul anului, au decis miniștrii. În caz contrar, numeroase școli și spitale ar fi rămas fără profesori și medici.

Decizia a fost anunțată joi, 13 martie.

„Prorogăm până la sfârșitul anului aplicarea măsurii privind eliberarea din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării”, a anunțat Marcel Ciolacu.
Până la sfârșitul anului, se vor organiza concursuri pentru posturile contractuale din administrația centrală și locală.
„În niciun caz, nu lăsăm spitale fără medici și școli fără dascăli”, a precizat Marcel Ciolacu.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță măsuri pentru protejarea drepturilor românilor care muncesc peste hotare. Săptămâna aceasta, ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut reuniuni bilaterale la Bruxelles cu vicepremierul Țărilor de Jos și cu ministrul Muncii din Grecia. 

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a avut, în marja Reuniunii EPSCO de la Bruxelles, sub Președinția polonă, o întâlnire bilaterală cu Eddy van Hijum, vicepremierul și ministrul Afacerilor Sociale și Ocupării Forței de Muncă din Țările de Jos. Discuțiile s-au axat pe protejarea drepturilor celor aproximativ 60.000 de români care muncesc în această țară.

Printre principalele aspecte discutate s-au numărat:

Intensificarea cooperării dintre inspectoratele de muncă din cele două țări, inclusiv prin inspecții comune, acolo unde este cazul, sub egida Autorității Europene a Muncii (ELA);

Asigurarea protecției sociale pentru lucrătorii mobili și familiile acestora, respectând drepturile lor în cadrul liberei circulații a forței de muncă în UE;
Necesitatea actualizării legislației europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială, pentru a reflecta realitățile actuale și viitoarele provocări ale pieței muncii.

De asemenea, ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut o reuniune bilaterală și cu Niki Kerameus, ministrul Muncii și Securității Sociale din Republica Elenă.
Principala temă de discuție a fost urgentarea soluționării dosarelor de asigurare socială pentru lucrătorii români din Grecia.

În cadrul reuniunii EPSCO, dezbaterile au abordat și tema transformării vârstei a treia și măsurile necesare pentru stimularea implicării profesionale a persoanelor în vârstă.

„România promovează îmbătrânirea activă. Am finalizat anul trecut reforma sistemului de pensii publice, iar unele măsuri prevăzute permit persoanelor asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie, să opteze între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu în intervenția sa în plenul Reuniunii EPSCO.

Alte teme importante de pe agenda Reuniunii EPSCO au vizat planul privind Uniunea Competențelor și măsuri care să asigure un echilibru între viața profesională și cea personală a angajaților.

Un vot pentru Georgescu este o batjocură la adresa celor care au murit în 1989. Mesajul dur a fost transmis pe Facebook de ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Călin Georgescu nu mai lasă loc de interpretări, vrea România în afara NATO, în afara UE, consideră Burduja.

Ministrul Energiei arată că pe Georgescu „nu îl interesează fondurile europene, cele care au construit autostrăzi, spitale, școli și au modernizat economia.”
„Nu îl interesează bazele militare NATO, cele care garantează securitatea României într-un context internațional tot mai tensionat. Pe scurt: vrea să lase România fără apărare și fără resurse de dezvoltare. Vrea să ne întoarcem în epoca dependenței față de Est, a izolării și a sărăciei”, a scris Burduja.

El consideră că „un vot pentru acest Georgescu nu este un vot pentru pace, ci un vot pentru capitularea României în fața dictaturii odioase, este o batjocură la adresa celor care au murit în 1989 pentru a scoate țara din bezna izolării și sărăciei comuniste, un vot împotriva a tot ceea ce înseamnă un prezent și un viitor demne pentru România”.

„Proiectul politic Georgescu este o bombă nucleară împotriva României și românilor, un pericol existențial. Distrugerea alianțelor strategice, abandonarea partenerilor noștri și aruncarea țării într-o izolare periculoasă sunt rețeta sigură pentru un dezastru național. Nimeni dintre cei care iubesc România nu poate susține asta”, a adăugat Sebastian Burduja.

Potrivit ministrului „alegerile din mai, cu Georgescu sau alții ca el, devin un referendum asupra viitorului României în NATO și în UE, în libertate și prosperitate.”

„Românii văd acum clar pericolul de moarte care le stă în față. Singura soluție este să stăm drepți, ca popor și ca stat, și să nu permitem să fim târâți înapoi cu zeci de ani”, a fost concluzia lui Burduja.

Pagina 1 din 5