Demarează prima etapă a proiectului sitului arheologic de la Piroboridava, din județul Galați Recomandat

CJ Galați va depune un proiect finanțat din fonduri europene transfrontaliere ce vizează accesarea a 1,2 milioane de euro în vederea demarării primei etape de restaurare și punere în valoare a sitului arheologic de la Piroboridava (Poiana)

În luna decembrie 2023, CJ Galați a aprobat indicatorii tehnico-economici privind un amplu proiect, evaluat la 40,23 milioane de lei (aproximativ 8 milioane de euro - n.r.), de restaurare și punere în valoare a acestui loc atât de important pentru istoria gălățeană.

Valoarea totală a investiției este evaluată la 40,23 milioane de lei (aproximativ 8 milioane de euro - n.r.), din care partea de lucrări este estimată la 36,14 milioane de lei.

„Situl arheologic de la Piroboridava se află într-o zonă care a fost expusă eroziunii râului Siret și, înainte de a amenaja spațiile muzeale, trebuie să facem aceste lucrări de consolidare. Am găsit această posibilitate de finanțare, pe fonduri transfrontaliere, unde împreună cu colegii noștri din Republica Moldova vom aplica pentru un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro (valoarea maximă a proiectelor care pot fi depuse pe această axă de finanțare – n.r.), din care Galațiul va solicita 1,2 milioane de euro pentru lucrările de la Piroboridava”, a declarat președintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Situl antic de la Poiana, pe care s-a aflat cetatea dacică Piroboridava, este una dintre cele mai prețioase moșteniri din vremea geto-dacilor aflate în patrimoniul istoric al județului Galați.

Situl arheologic este înscris pe lista Monumentelor Istorice din România, aici fiind identificate cinci niveluri de locuire ce se întind pe o durată de mai bine de un mileniu - din Epoca Bronzului până în secolul al III-lea d.Hr.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.