6 din 10 şcoli din mediul rural nu au o bibliotecă, în condiţiile în care România este pe primele locuri în Europa la analfabetismul funcţional, cu 44% dintre tinerii în vârsta de 15 ani care nu înţeleg textele citite, arată o sinteză a World Vision România, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro, cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii.
Amintim că ministrul Educaţiei a anunţat săptămâna trecută că a decis ca toţi elevii şi profesorii să citească la orele 11 şi 14 fix, de Ziua Naţională a Lecturii.
Potrivit comunicatului, copiii şi tinerii din mediul rural spun însă că situaţia este mai gravă decât o vedem pe hârtie. Practic, dintre cele 1877 de biblioteci comunale din România, mult mai puţine sunt, de fapt, funcţionale, majoritatea cărţilor fiind foarte vechi, iar clădirile nu sunt reabilitate. Atunci când au totuşi acces la anumite cărţi solicitate în programa şcolară, numărul acestora este extrem de limitat, de multe ori fiind doar un exemplar dintr-o anumită carte.
”Vă dau un exemplu simplu. La Limba Română am primit ca sarcină să citim Baltagul. La bibliotecă – suntem dintre norocoşii care au o bibliotecă în şcoală – este un singur exemplar. Cum să procedăm noi pentru a putea să citim această operă obligatorie?”, spune Ştefan, elev din Dolj.
O elevă din Vaslui a mărturisit că „bibiloteca comunală nu funcţionează, pentru că nu a mai fost reabilitată de zeci de ani, de când erau părinţii noştri copii. Pereţii stau să cadă, cărţile sunt foarte vechi, trebuie reabilitat totul pentru că este un pericol foarte mare pentru copii dacă ar merge acolo”.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.
Error: No articles to display