×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 807

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul prin care a luat act de demisia lui Sorin Cîmpeanu, iar luni va fi protocolul de predare – primire a ministerului, anunţă ministerul cercetării, într-o notă transmisă jurnaliştilor. Tot luni, preşedintele Iohannis deschide anul universitar la Universitatea de Arhitectură, în Bucureşti. Este prima ieşire anunţată a şefului statului după demisia lui Cîmpeanu. Preşedintele a semnat decretul prin care a luat act de demisia lui Sorin Cîmpeanu după ce acesta a plagiat într-un curs universitar din care şi-a însuşit mare parte din conţinut şi a semnat şi decretul de numire a lui Sebastian Burduja, interimar până când preşedintele va accepta propunerea coaliţiei.

Elevii români au obţinut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz şi o menţiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunţă Societatea pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică (SEPI), care pregăteşte olimpicii români pentru competiţii la informatică, într-o postare pe Facebook. "Rămânem singura ţara care obţine medalie de Aur la fiecare ediţie desfăşurată", anunţă profesorii antrenori ai copiilor. Peste 170 de concurenţi din 132 de ţări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din Bucureşti, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanţii sunt născuţi după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfăşurat din 19 septembrie şi urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfăşurată tot online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 şi pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.

Poziţia pe care o au oamenii pe piaţa muncii şi mediul de lucru afectează semnificativ transmisia Covid-19 în Bucureşti, potrivit unui studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din Bucureşti, dat publicităţii recent în revista Nature. Cercetarea, care se bazează pe date din primul an al pandemiei (august – octombrie 2020), arată că persoanele mai în vârstă aflate în câmpul muncii, mai ales în sectorul privat, s-au testat pozitiv într-o măsură considerabil mai mare decât persoanele angajate în sistemul public. Raportul, intitulat “Occupations and their impact on the spreading of COVID-19 in urban communities”, este realizat de cinci reprezentanţi ai Facultăţii de Sociologie a Universităţii din Bucureşti, în colaborare cu un cercetător din Germania şi unul din Slovenia. Studiul a fost publicat pe 18 august în revista Nature.

Mâine, 17 august, “pe masa Guvernului ar trebui să fie un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea profesorilor, care să aducă mai aproape salariile de nivelul din legea 153/ 2017, spune, într-un interviu pentru EduPedu.ro, Simion Hăncescu, liderul FSLI. “Creşterile salariale ar fi între 50-80 de lei pentru profesori de la 1 august, dacă se aprobă proiectul de ordonanţă de Guvern”, mai declară acesta. La rândul său, preşedintele sindicatului FSE “Spiru Haret”, Marius Nistor, spune: “Dacă nu avem certitudinea că se vor acorda sumele necesare, este posibilă o boicotare a începutul de an şcolar”.
La această oră sunt discuţii în coaliţie, potrivit G4Media, unde se discută şi un proiect de ordonanţă de urgenţă, redactat de ministerul muncii privind creşteri salariale ale cadrelor didactice. “Majorările ar fi de 4% şi ar mai fi nevoie de încă 8% până când s-ar atinge nivelul integral al salariului prevăzut în legea 153/2017”, spune Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Discuţiile pe aplicarea legii salarizării au fost blocate din ianuarie, când premierul califica salarizarea angajaţilor din Educaţie ca fiind „la un nivel inacceptabil” şi spunea că „se impun a fi luate, cât mai rapid, măsuri”. Atunci, la întâlnirea cu sindicatele, Guvernul a decis să înfiinţeze „un grup de lucru format din reprezentanţi ai Guvernului şi federaţiilor sindicale reprezentative care va fi coordonat de ministrul Educaţiei. De atunci însă nu au mai fost făcute declaraţii pe acest subiect. Marius Nistor spune într-o declaraţie pentru EduPedu.ro că “am rămas la nivelul acelei declaraţii a premierului, după protestul din mai nu a fost nici un fel de reacţie”.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi va derula în perioada următoare o serie de cursuri de blogger, vlogger şi influencer. Cursurile se adresează tuturor celor care au absolvit cel puţin liceul, sunt pasionaţi de comunicarea în mediul online şi îşi doresc să afle cât mai multe despre aceste noi meserii. Aceste module reprezintă o premieră în mediul universitar românesc şi sunt organizate prin Departamentul de formare continuă şi transfer tehnologic.
Cursanţii vor avea posibilitatea de a învăţa chiar de la bloggeri, vloggeri şi influenceri cu vizibilitate în mediul online. Este vorba despre Gina BRADEA – blogger culinar; Gabriel COVEŞEANU – Cove – actor, prezentator de televiziune, influencer; Radu ALEXANDRU (Pitici Gratis) – blogger, vlogger; Dan-Cătălin PREDESCU – jurnalist, blogger şi influencer gălăţean. Acestora li se vor adăuga şi profesori de la Facultatea de Litere a Universităţii „Dunarea de Jos” din Galaţi.
„Organizarea acestor cursuri este un prim pas în adaptarea conţinuturilor noastre educaţionale la noile cerinţe de pe piaţa muncii, aflată într-o continuă schimbare. Pentru noi este foarte important să le oferim cursanţilor conţinut relevant care să îi ajute să înceapă o carieră în acest domeniu. Vom avea atât informaţiile teoretice, cât mai ales informaţii practice. Acesta este motivul pentru care am apelat la formatori care au deja experienţă în acest domeniu şi sunt în măsura să ofere informaţii aplicate”, a declarat Prof. univ. dr. Simona ANTOFI, decanul Facultăţii de Litere. Taxa aferentă acestor programe de studii este de 300 de lei, corespunzătoare celor 20 de ore prevăzute în planurile de învăţământ.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a participat sâmbătă, 21 mai 2022, la Orăşelul European, eveniment organizat în cadrul Zilei Europei, la Edineţ, în nordul Republicii Moldova. Instituţia de învăţământ superior din Galaţi a fost reprezentată de prof. univ. dr. ing. Silvius Stanciu, Prorectorul UDJG şi de membri ai Biroului Cooperare Internaţională, Studenţi Străini şi Extensiuni Universitare. Aceştia au prezentat Universitatea la cel mai înalt nivel: doamnei Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, Excelenţei Sale, Janis Mažeiks, Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Excelenţei Sale, Petrişor Dumitrescu, Consulul general al României la Bălţi, Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineţ.
Standul României de la Edineţ a fost amenajat prin grija Consulatului General al României la Bălţi, cu sprijinul Ambasadei României la Chişinău, Biroului consular de la Ungheni şi Misiunii Sociale „Diaconia”. Ţara noastră s-a promovat cu ajutorul unor materiale de prezentare şi printr-o serie de ateliere interactive. „Ne-am bucurat că am participat, într-o companie selectă, la promovarea României în cadrul evenimentului dedicat Zilei Europei, de la Edineţ. Am oferit materiale promoţionale doamnei Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova şi am făcut cunoscută oferta educaţională a celei mai importante universităţi din Sud-Estul României”, a declarat prof. univ. dr. ing. Silvius Stanciu, Prorectorul UDJG. Orăşelul European a avut loc pe 21 mai în Piaţa principală din Edineţ şi a fost urmat de un concert susţinut de artişti locali acompaniaţi de Moldovan National Youth Orchestra.

Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, în colaborare cu SC Cromatec Plus SRL Bucureşti şi Românaşul Cooperativa Agricolă Urzica Dolj, împreună cu partenerii Clusterul Inovativ „Pentru Sănătate Dunărea de Jos” din Galaţi, SC IPA SA Bucureşti, Enterprise Europe Network (EEN) şi Asociaţia S.M.U.R.D. Galaţi organizează workshopul intitulat „Inovaţia & Educaţia antreprenorială, o şansă pentru dezvoltarea sectorului agro-alimentar în România”, în data de 11 mai 2022, începând cu ora 9.00, la Sala Senatului din Str. Domnească nr. 47.
Workshopul este organizat în cadrul proiectului finanţat din Programul Naţional de Dezvoltare Regională, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din România AFIR, proiect intitulat „Sistem complex de valorificare a subproduselor pomicole pentru obţinerea de pudre bioactive - Biopowder", lider de proiect Cromatec Plus SRL Bucureşti. Principalele teme de discuţii vor fi: Inovaţia în dezvoltarea sectorului agro-alimentar; Marketingul digital, cale de dezvoltare a sectorului agro-alimentar; Rolul organizaţiilor studenţeşti în educaţia antreprenorială.
Evenimentul are ca scop cunoaşterea oportunităţilor de valorificare a materiilor prime de origine vegetală şi a subproduselor, a posibilităţilor de sprijin a startup-urilor şi comunităţii antreprenoriale, a actorilor din lanţul agroalimentar în vederea creării de parteneriate între mediul economic şi mediul academic".
Sponsorii evenimentului sunt: SC Organic Garden SRL Covasna (#Culmea Fructelor din Roade alese), #Conacul Goruni Iaşi, #Cofetăria Blanche by Monica, #Patiseria Bun by Monica, #Crama Bratu Galaţi).

Testul de competenţe lingvistice pentru admiterea în clasa a V-a la clasele cu predare într-o limbă străină intensiv/ bilingv va fi organizat şi elaborat de câte o comisie judeţeană, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Până acum, testarea competenţei lingvistice pentru admiterea la clasa a V-a la clasele cu predare într-o limbă străină intensiv/bilingv era organizată de unitatea de învăţământ. Ordinul emis va fi aplicat din acest an şcolar, examenul fiind susţinut până la finalul semestrului al II-lea sau după încheierea anului şcolar. Pentru examenul de admitere în clasa a V-a la clasele cu predare într-o limbă străină intensiv sau bilingv se va înfiinţa o comisie la nivelul inspectoratului şcolar care să evalueze testarea de competenţe lingvistice. Comisia este alcătuită din preşedinte, secretar şi 2-8 membri. Preşedintele comisiei este inspectorul şcolar de limbi moderne, secretarul comisiei este un cadru didactic metodist cu specialitatea limba modernă, care va fi studiată în regim intensiv, iar membrii comisiei sunt profesorii cu specialitatea limba modernă, care va fi studiată în regim intensiv, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a fost invitată să-şi prezinte oferta educaţionala în cadrul unei întâlniri de lucru a conducerii Inspectoratului Şcolar Ialomiţa cu directorii şi directorii adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Ialomiţa. Delegaţia universităţii, condusă de domnul Prorector Silvius Stanciu, a avut ca principal scop generarea unei vizibilităţi mai bune a instituţiei, crearea unei imagini pozitive în rândul publicului din judeţul Ialomiţa şi promovarea ofertei de conversie profesională.
„Suntem cea mai importantă universitate din sud-estul României, cu servicii educaţionale de prestigiu şi o cercetare performantă, clasată constant în Top 10 instituţii academice naţionale. Oferta educaţională cuprinde programe de licenţă, masterat şi doctorat competitive şi atractive, absolvenţii noştri dezvoltă cariere de succes la angajatori din ţară şi din străinătate. Campusul studenţesc oferă cele mai bune condiţii de cazare şi masă, iar Municipiul Galaţi devine din ce în ce mai atractiv din puncte de vedere artistic, cultural şi al petrecerii timpului liber de către tineri. Sunt ferm convins că putem colabora pentru a oferi împreuna o şansă tinerilor să rămână în România şi să aducă plus valoare în cât mai multe domenii de activitate. Am fost primiţi la ISJ Ialomiţa ca parteneri şi prieteni, avem obiective educaţionale comune şi putem dezvolta o colaborare de fructuoasă pentru instituţiile noastre ”, a precizat prof. univ. dr. ing. Silvius Stanciu în cadrul întâlnirii. „Parteneriat pentru performanţa educaţională” este un proiect dezvoltat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi cu unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Buzău, Constanţa, Vaslui, Ialomiţa şi Călăraşi.

Activităţi remediale interactive la Matematică, în judeţul Iaşi, după testarea standardizată iniţială din toamnă. Inspectoratul şcolar lansează un campionat pe echipe, pentru elevi şi profesori, care împleteşte jocul cu ştiinţa exactă: “Este foarte clar că, făcând lucrurile la fel, nu vom putea obţine rezultate mai bune” - Ştefan Lefter.
Pentru a-i atrage pe elevi de matematică şi pentru a-i ajuta să progreseze, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi lansează un concurs interactiv, sub formă de proiect-pilot, deocamdată, în şcolile gimnaziale din judeţ cu elevi de nivel mediu şi cu cerinţe de educaţie remedială, potrivit unui anunţ al ISJ Iaşi pe Facebook.
Astfel, “CampioMate” este un concurs de matematică pe echipe care îşi propune să ajute mai ales elevii cu lacune să se apropie de matematică şi să o înveţe prin jocuri online. Acţiunea ISJ vine în contextul în care în septembrie – octombrie 2021, la începutul anului şcolar, instituţia a organizat în tot judeţul Iaşi testări standardizate pentru a observa pierderile de învăţare generate de pandemie, în rândul elevilor, şi pentru a veni cu soluţii pentru remediere.
EduPedu.ro a scris pe larg, la acea vreme, despre raportul din urma testărilor standardizate. Acesta indică, „pentru toate disciplinele de studiu, menţinerea unui decalaj semnificativ între rezultatele obţinute de elevii din mediul urban faţă de elevii din mediul rural”.
Este foarte clar că, făcând lucrurile la fel, nu vom putea obţine rezultate mai bune. Aşadar, este de datoria noastră, a comunităţii profesorilor de matematică, să schimbăm paradigmele şi să identificăm soluţii pentru a le readuce copiilor dragul de matematică şi, astfel, să-i ajutăm să se dezvolte, scriu cei de la ISJ în postare.
În acest an lansăm etapa pilot a programului, pentru clasele a V-a şi a VIII-a şi pe diviziile de nivel mediu şi remedial, urmând ca anul următor să extindem programul la toate clasele de gimnaziu şi toate diviziile, prezintă ISJ Iaşi.

Pagina 1 din 3