Ministerul Culturii anunță că prin Direcția Județeană pentru Cultură Prahova și Institutul Național al Patrimoniului (INP), continuă monitorizarea și intervențiile în zona Sinaia, în urma fenomenelor meteorologice extreme care au afectat patrimoniul cultural din localitate și împrejurimi. Până la finalul săptămânii trecute, s-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește măsurile de punere în siguranță și restabilirea funcționalității unor obiective de interes cultural. Pe parcursul evaluării din teren s-a colaborat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, respectiv detașamentul ISU Sinaia.
Tot săptămâna trecută, o echipă a Institutului Național al Patrimoniului a efectuat o vizită extinsă pe teren, analizând situația mai multor obiective de patrimoniu din Sinaia: Casa Enescu, Castelul Peleș, parcul castelului, gara Sinaia, Vila Take Ionescu, Mănăstirea Sinaia, Hotel Furnica, Cimitirul Eroilor, parcul Cazinoului, precum și alte clădiri istorice care, în prezent fără funcțiune, sunt vulnerabile și pot prezenta riscuri semnificative și necesită evaluări mai aprofundate.
La Casa memorială „George Enescu” - vila Luminiș, intervenția la acoperiș a fost finalizată. Țiglele sparte au fost înlocuite, iar zona afectată a fost complet reparată. Totodată, cu sprijinul autorităților locale, al Jandarmeriei și al altor forțe implicate, au fost îndepărtați brazii căzuți în curte, iar accesul a fost reabilitat integral.
O inițiativă apreciată a venit din partea arhitectului Alexandru Bondrea, din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Prahova, care a propus implicarea unei echipe de alpiniști utilitari din Comarnic, aceștia manifestându-și disponibilitatea de a interveni. De asemenea, autoritățile din Azuga și Jandarmeria și-au oferit activ sprijinul în desfășurarea operațiunilor de degajare și asistență logistică.
În cazul Gării Sinaia, autoritățile au reușit o punere în siguranță parțială. Cu toate acestea, încăperea care adăpostește aparatura de control al traficului feroviar rămâne expusă, fiind protejată doar temporar. Salonul Regal nu a fost inspectat la interior, însă, acest obiectiv nu prezenta degradări vizibile și, potrivit șefei de gară, se va efectua o inspecție detaliată în perioada imediat următoare. Clădirea principală a gării prezintă, de asemenea, degradări la nivelul învelitorii ce necesită intervenții rapide de punere în siguranță.
În Parcul Cazinoului, acțiunile de degajare a aleilor și trotuarelor continuă. S-au identificat trunchiuri de arbori doborâți, iar echipele de intervenție acționează pentru eliberarea completă a spațiului public. Monumentul de for public prezent în acest parc nu a fost afectat. În zona Foișorului, au fost doborâți câțiva copaci în pădurea din spatele serelor, fără a provoca daune. Situații similare au fost semnalate și la Castelul Pelișor, unde au fost doborâți câțiva arbori, însă fără alte consecințe asupra clădirii.
În paralel, la Muzeul Național Peleș se implementează un nou sistem modern de acces pentru vizitatori. Începând de luni, în incinta muzeului se montează turnicheții de acces, iar de miercuri, vizitarea se va face printr-un sistem integrat, care include bilete online, puncte de plată de tip self-pay și control automatizat. Accesul în muzeu va fi asigurat de personalul instituției, în colaborare cu Jandarmeria și cu firma care implementează noul sistem de ticketing.
Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Prahova și Institutul Național al Patrimoniului rămân în contact permanent cu autoritățile locale și instituțiile responsabile și vor reveni cu informații suplimentare pe măsură ce acțiunile din teren progresează.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.
Error: No articles to display