Ministrul Energiei: Sistemul energetic a depășit primul moment delicat al sezonului rece Recomandat

 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că sistemul energetic național și-a demonstrat capacitatea de a depăși primul moment delicat al sezonului rece. Să ai rafale de vânt de peste 100 km/h în Dobrogea și să nu ai nicio problemă în sistemului energetic, e lucru mare, a spus ministrul.

Declarațiile au fost făcute după furtuna din weekend din Dobrogea.

„Final de săptămână și primul test pentru Comandamentul energetic de iarnă. E ușor să trecem cu vederea unele lucruri, dar să ai rafale de vânt de peste 100 km/h în Dobrogea și să nu ai nicio problema la nivelul sistemului energetic național e lucru mare. Unitatea 1 de la Cernavodă s-a deconectat automat ieri, iar azi deja e resincronizată și produce aproape de parametrii normali (1334 MW nuclear la 22:29). Vântul puternic a oprit și centralele eoliene — știu, pare paradoxal”, a transmis ministrul Energiei.

Sistemul a avut un deficit, dar și-a demonstrat fiabilitatea, a fost concluzia ministrului.

„Cert este că am avut un deficit de peste 1700 MW în sistem după deconectarea unității 1 și a centralelor eoliene (față de cât era prognozat). Echilibrarea sistemului energetic național a fost realizată prin hidrocentralele existente — aportul hidro a depășit 43% din mixul de producție ieri seară, cu peste 10% față de cifrele uzuale. Ce bine era dacă aveam Tarnița-Lăpuștești! Sistemul energetic național, prin experții implicați și infrastructura existentă, și-a demonstrat ieri capacitatea de a depăși primul moment delicat al acestui sezon rece. Și nu a fost deloc simplu. Le mulțumesc tuturor celor care și-au făcut datoria. Și da, vom avea și Tarnița-Lăpuștești, am repornit proiectul și sunt convins că într-un an de zile îl putem pune pe șine. Pentru următoarele generații, nu pentru următoarele alegeri”, a precizat Sebastian Burduja.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.