Legea privind circulația românilor în străinătate a fost modificată. Situația juridică a însoțitorilor va fi verificată la frontieră Recomandat

Senatorul PSD Claudiu Mureșan a anunțat că proiectul său cu privire la regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate a fost adoptat și de Camera Deputaților, iar acum merge la președintele României pentru promulgare.

Proiectul îi vizează pe însoțitorii copiilor care merg în străinătate.

„Sunt sigur că am în lista de urmăritori părinți ai căror copii fac sport de performanță și participă la competiții internaționale sau studiază la licee din străinătate. Mai sunt părinți care doar își trimit copiii în excursii în afara țării, în scopuri educaționale sau la schi în Austria. Pentru toți, procesul actual de călătorie peste hotare implică unele dificultăți, cum ar fi prezentarea la graniță, de către însoțitor, a certificatului de cazier judiciar în format fizic, pe hârtie, emis cu cel mult 6 luni înainte. Este o procedură birocratică inutilă, dar pentru care am găsit soluția optimă și eficientă”, a anunțat senatorul social-democrat.

El a explicat modul în care se schimbă legea și verificarea la frontieră a însoțitorilor.

„Poliția de Frontieră Română va avea acces permanent la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar (ROCRIS) pentru a verifica situația juridică a însoțitorilor în momentul prezentării la punctul de frontieră. Un pas către normalitate, un pas de an 2023. Această lege nu doar că elimină birocrația inutilă și eficientizează procesul de verificare, ci are un impact semnificativ asupra creșterii siguranței minorilor care trec frontierele. Mai precis, certificatul de cazier judiciar emis cu cel mult 6 luni înainte de călătorie, nu garantează că însoțitorul nu a comis infracțiuni în perioada de timp de la emiterea acestuia, până la momentul trecerii frontierei”, a explicat Mureșan.
Prin noua lege va fi redus riscul traficului de minori și asigurate condițiile pentru călătorii mai sigure, a precizat senatorul PSD.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.