Sorin Cîmpeanu: Doar 18% din școli au cabinet medical. Doar acolo se pot face testele rapide antigen Recomandat

Ministrul Educției Sorin Cîmpeanu a declarat marți, în legătură cu problema testării în școli, că în acest moment doar 18% din școli au cabinete medicale, iar testele rapide antigen pot fi folosite doar de personal medical. 

„Nu e o falsă problemă. Putem să cerem chiar pe 4 mai deschiderea tuturor școlilor cu prezența fizică. Dacă ministerul Sănătății are suficient personal medical pentru testare, înseamnă că putem deschide toate școlile cu prezență fizică”, a declarat ministrul Educației.

Acesta a ținut să sbulinieze că testele non-invazive nu sunt acceptate de specialiști, în timp ce testarea cu teste rapide antigen este respinsă de unii părinți. Ministrul a insistat că această testare nu poate fi făcută decât în cabinetele medicale din școli.

„Testele noninvazive ne spun specialiștii că nu sunt bune. Atunci, ne rămân acele teste antigen rapide care sunt considerate de unii părinți invazive. Se recoltează de personal medical calificat și aici e problema. Este deficitară prezența acestui personal în școli. Condițiile de testare, dacă părintele și-a dat acordul și dacă e cabinet școlar medical. Dacă nu e cabinet medical cu personal calificat, în acele situații trebuie anunțat DSP. Părinții sunt anunțați și ar trebui să contacteze medicul de familie. Însă, doar 18% din școli au cabinete medicale școlare. În aceste cabinete medicul vine prin rotație. Nu există o disponibilitate continuă. Unde nu sunt cabinete medicale nici nu are rost să fie păstrate testele că nu are cine să le facă. Aceste școli intră doar în sarcina DSP”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a explicat că testarea ar trebui să se facă doar în cazul elevilor cu simptome specifice sau a celor care au avut contact cu un caz pozitiv.

„Testarea trebuie să fie focusată pe acei elevi care prezintă simptome sau pe contacții acelor elevi. Nicidecum testarea tuturor. Este important să generalizăm pe cât posibil această testare pentru că fiecare pas, alături de vaccinare crește siguranța în școli”, a mai declarat Cîmpeanu.

(sursa foto: hotnews.ro)

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Ultima modificare Vineri, 16 Aprilie 2021 19:20

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.