Florin Cîțu: Revenirea la școală să se facă după testarea non-invazivă a elevilor Recomandat

Prim-ministrul Florin Cîțu a făcut primele declarații legate disputa dintre ministrul Sănătății și cel al Educației. Acesta a anunțat că își dorește ca revenirea la școala a elevilor să se facă după testarea non-invazivă a acestora.

„Eu sunt cel care a propus revenirea la școală după ce se face acest test. Testele non-invazive erau propunerea mea, am făcut această propunere după ce am consultat specialiștii care mi-au spus foarte clar că nu există o diferență. Dar e adevărat că în România ele nu sunt în metodologia INSP, dar trebuie ca INSP să le includă în procedură pentru că ele sunt folosite peste tot în lume”, a declarat Florin Cîțu.

Declarația premierului vine în contextul în care  ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și secretarul de stat Andreea Moldovan, au declarat într-o conferință de presă că testele pe bază de salivă, non-invazive „nu reprezintă un filtru atât e bun” și că „nu sunt suficient de bune”, acestea nefiind incluse în metodologia de testare din România, a Institutului Național de Sănătate Publică.

„Practic, e un test care, deocamdată, nu e în metodologia de lucru a INSP, după care ne pliem toți. Când aceste teste vor fi de o calitate superioară, corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testarea mai plăcută. Deocamdată, aceste teste nu sunt agreate de metodologie, pentru că nu sunt suficient de bune”, a spus Andreea Moldovan. 

Răspunul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, nu a întârziat să apară. Acesta a spus că ministerul său va propune să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea școlilor.

„Dacă Ministerul Sănătății care, repet, are deplină competență să se pronunțe, spune că (n. red. testele) sunt neconcludente, atunci noi la Ministerul Educației luăm act de acest lucru și eliminăm această condiție, care este strict o condiție sanitară, nu ține de educație. Pentru educație este important să reluăm activitate în școli cu prezență fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

(sursa foto: Inquam Photos/ George Călin)

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Ultima modificare Vineri, 16 Aprilie 2021 19:20

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.