Promisiuni pentru combaterea inflaţiei şi în rândul celor care învaţă Recomandat

12 sorin 12 sorin

Reprezentanţii studenţilor au cerut încă de anul trecut o sumă similară, care să echivaleze măcar cu inflaţia din ultimul an. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit marţi, la Antena 3, despre o rezoluţie a Consiliului Rectorilor, care s-a întrunit săptămâna trecută, prin care se solicită ca alocaţia studenţilor să crească la 250 de lei. „Am avut o rezoluţie al Consiliului Rectorilor din România prin care se susţine creşterea fondului de burse pentru studenţii români. În momentul de faţă există o alocaţie lunară de 201 de lei pe lună per student, solicitarea este ca această alocaţie să crească de la 201, la 250 lei pe lună pe student”, a spus Cîmpeanu.
Amintim că în decembrie 2021, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a cerut creşterea subvenţiei pentru bursele studenţilor, de la 201 lei, cât este acum, la 242 de lei pe lună/student bugetat. Ultima dată când a mai fost actualizată această subvenţie a fost acum 5 ani. Practic, la valoarea actuală, ar însemna că un student poate mânca de doar 12 lei pe zi, a atras atenţia ANOSR.
Liderii studenţilor au cerut atunci Guvernului României să aprobe o Hotărâre de Guvern prin care subvenţia pentru burse creşte de la 1 ianuarie 2022 de la 201 lei/student bugetat/lună la 242 lei/student bugetat/lună. Bursele nu au fost, însă, mărite.
„ANOSR a calculat coşul minim lunar al studentului pentru anul 2020, iar costul acestuia se află la aproximativ 1.172 de lei/lună. Astfel, cheltuielile de bază ale unui student sunt de aproape 2,2 ori mai mari decât cuantumul minim al bursei sociale, dovadă că acest mecanism de sprijin nu reuşeşte să respecte nici măcar prevederile legale – acoperirea costurilor minime de cazare şi masă. Ca urmare a demersurilor ANOSR, Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior a stabilit creşterea cuantumului minim al bursei de la 580 lei/lună la 700 lei/lună”, se arată într-un comunicat ANOSR.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.