Pandemia şi efectele ei asupra abandonului şcolar Recomandat

4 abandon 4 abandon

Abandonul şcolar, pierderea locului de muncă, nevoia de a munci fără remuneraţie, precum şi violenţa domestica sunt probleme care, în pandemia Covid-19, au afectat mai mult femeile decât bărbaţii, potrivit unui studiu global pe tema impactului pandemiei asupra egalităţii de gen, publicat săptămâna aceasta în The Lancet. Studiul, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Washington (Seattle), indică un regres pentru eforturile de asigurare a egalităţii de gen în domeniile economic şi social, mai ales în ţările mai puţin dezvoltate.
Analiza cercetătorilor de la universitatea americană pleacă de la premisa că genul devine un factor semnificativ pentru efectele sociale, economice şi de sănătate ale pandemiei. Autorii au folosit, pentru a identifica efectele indirecte ale Covid asupra societăţii, seturi de date acumulate în 2020-2021, la nivel internaţional. Astfel, studiul ajunge la concluzia că probabilitatea abandonării studiilor, din alte motive decât închiderea şcolilor, a fost în perioada pandemiei mai mare în rândul femeilor şi fetelor decât în cel al bărbaţilor şi băieţilor. Cele mai mari diferenţe de gen, la acest indicator, au fost înregistrate în Europa Centrală, Europa de Est, Asia Centrală şi sudul Asiei.
În acelaşi timp, în perioada martie 2020-septembrie 2021, pe eşantioanele folosite în bazele de date analizate, era mai probabil ca femeile să declare pierderea sau nesiguranţa locului de munca, în comparaţie cu bărbaţii. La nivel global, în septembrie 2021 aproximativ un sfert (26%) din femeile incluse în studiile agregate şi care aveau o slujbă la începutul pandemiei îşi pierduseră locul de muncă.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.