Educaţia multilingvă, prilej de sărbătoare internaţională Recomandat

21 limba 21 limba

Ziua Internaţională a Limbii Materne este o sărbătoare marcată anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică şi culturală, precum şi multilingvismul, potrivit Agerpres. Tema Zilei Internaţionale a Limbii Materne din acest an este, conform UNESCO, “Folosirea tehnologiei pentru învăţarea multilingvă: Provocări şi oportunităţi” şi pune în discuţie rolul potenţial al tehnologiei în progresul educaţiei multilingve şi în sprijinul dezvoltării învăţământului de calitate pentru toţi.
Potrivit britishcouncil.org, există aproximativ 6.500 de limbi în lume, dar o limbă „moare” la fiecare două săptămâni. Ziua Internaţională a Limbii Materne este o zi în care sunt celebrate şi protejate toate limbile din lume.
Conform UNESCO, diversitatea lingvistică este în pericol pe măsură ce din ce în ce mai multe limbi şi dialecte dispar. La nivel global, 40% din locuitorii planetei nu au acces la educaţie într-o limbă pe care o vorbesc şi o înţeleg. Societăţile multiculturale există prin limbile vorbite în cadrul lor, care păstrează şi transmit tradiţiile şi cultura oamenilor într-un mod sustenabil. Anunţată de UNESCO în 1999, la iniţiativa Bangladeshului, Ziua Internaţionala a Limbii Materne (#InternationalMotherLanguage) sărbătoreşte diversitatea culturală şi comemorează studenţii “martiri ai limbii” din Bangladesh.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.