Una din șapte școli gălățene are probleme cu avizele de funcționare Recomandat

Din cele 434 de unități de învățământ din rețeaua de învățământ din județul Galați doar un număr de 371 unități (dintre care 137 din mediul urban, 234 din mediul rural) au aviz sanitar de funcționare, potrivit informării făcute azi de către reprezentanții Inspectoratului Județean Școlar, în cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural Galați.

Din analiza datelor transmise de către unitățile de învățământ, rezultă că un număr de 51 unități (dintre care 17 din mediul urban, 34 din mediul rural) sunt fără aviz sanitar de funcționare. În același timp, un număr de 12 unități (dintre care 8 din mediul urban, 4 din mediul rural) sunt parțial autorizat.

Totodată, se constată că toate cele 21 de unități de învățământ particular cu personalitate juridică au aviz sanitar de funcționare.

Starea fizică a clădirilor şcolilor diferă de la caz la caz, în funcţie de vechime, de lucrările de întreţinere, reparaţii, consolidare, reabilitare; principalele cauze pentru care unele şcoli nu au autorizație sanitară sunt legate de nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare impuse pentru funcţionare (lipsa surselor de apă potabilă în şcoală, starea necorespunzătoare a grupurilor sanitare, mobilier foarte vechi, împrejmuiri necorespunzătoare, lipsa circuitelor funcționale, cubaj și iluminat natural insuficient, funcționarea unor grădinițe la parterul unor blocuri, unități de învățământ aflate în proces de reabilitare etc.). Pentru remedierea situațiilor, în vederea obținerii autorizațiilor sanitare, sunt necesare acțiuni care presupun investiții mari la nivelul comunităților în care funcționează unitatea școlară. Din analiza datelor transmise de către unitățile de învățământ, se remarcă efortul unităților de învățământ și al autorităților locale pentru a se realiza igienizarea și reparațiile necesare în spațiile școlare, cât și înaintarea documentației necesare pentru obținerea autorizațiilor sanitare de funcționare pentru spațiile de învățământ, pentru desfășurarea în condiții optime a procesului instructiv – educativ în anul școlar 2021–2022, se mai arată în expunerea ISJ Galați.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.