Ansamblul Bisericii Reformate din LUTIȚA este reabilitată cu fonduri europene Recomandat

Parohia Reformată Lutița, județul Harghita implementează Proiectul cu titlul „Reabilitarea Ansamblului Bisericii Reformate din LUTIȚA (Biserica reformată și Zid de incintă cu turn de poartă)”, finanțat prin Programul Operațional Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul IV. Coeziunea socială și teritorială, Componenta C11.Turism și cultură, Investiția I1 - Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Programul România atractivă, Măsura Modernizarea /reabilitarea siturilor turistice.

Ansamblul Bisericii Reformate din LUTIȚA, este un monument de patrimoniu cu origini medievale, situat în Transilvania. Acest proiect ambițios își propune să aducă la lumină și să conserve valoarea istorică și culturală semnificativă a ansamblului, care include biserica reformată și zidul de incintă cu turnul de poartă.

Valoarea totală a proiectului: 13.998.567,51 RON

Data finalizării proiectului este în octombrie 2025

Scopul principal al proiectului este restaurarea și punerea în valoare a ansamblului bisericii, cu accent pe lucrări de reabilitare și restaurare atât în interiorul, cât și în exteriorul bisericii, lucrări de consolidare structurală, tratamente pentru crăpături și fisuri, precum și îmbunătățirea instalațiilor electrice. De asemenea, proiectul include realizarea unui sistem subteran pentru colectarea și evacuarea apelor pluviale.

Prin implementarea acestui proiect, se urmărește nu doar conservarea și restaurarea unui monument istoric de valoare națională, dar și creșterea atractivității culturale și turistice a regiunii. Aceasta reprezintă o oportunitate unică de a reda vieții un patrimoniu cultural de neînlocuit și de a contribui la dezvoltarea durabilă a comunității locale.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.