Revoltă în Cultură: sindicaliștii susțin că Guvernul vrea desfiinţarea culturii la nivel naţional Recomandat

Angajații din instituțiile de cultură sunt în conflict cu Guvernul Ciolacu. Ei se declară nemulțumiți de proiectul privind reducerea cheltuielilor bugetare. Sindicaliștii din domeniu spun că măsurile anunțate vor afecta activitățile în teatre, biblioteci și muzee sau chiar vor duce la desfiinţarea culturii la nivel naţional.

Instituțiile de cultură vor fi obligate să funcţioneze cu un număr insuficient de angajaţi deoarece nu se mai pot face angajări și, astfel, frecvenţa evenimentelor culturale se va diminua. De asemenea, comasarea instituţiilor cu mai puţin de 50 de angajaţi va duce la desfiinţarea culturii la nivel naţional, spune Federaţia Sindicatelor din Instituţii de Cultură. Organizația i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu prin care atrage atenţia asupra unor pericole care pândesc instituţiile de cultură prin adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. 

„Având în vedere situaţia de incertitudine, creată în instituţiile de cultură, odată cu OUG 34/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative apărută sub formă de proiect la 2.08.2023, având în vedere dreptul, garantat constituţional, la cultură, vă supunem atenţiei pericolele sesizate de semnatari (preşedinţi de organizaţii sindicale membre ale Federaţiei Sindicatelor din Instituţii de Cultură) care reclamă îngrijorarea faţă de imposibilitatea desfăşurării activităţii specifice în Instituţiile publice de cultură (spectacole şi concerte, teatre, biblioteci, muzee, etc.) începând cu toamna anului 2023”, scrie în document.

Sindicaliștii mai vorbesc despre sporul de condiţii vătămătoare sau periculoase, despre alocaţia de hrană și despre bugetele acordate instituțiilor de cultură.

Federaţia Sindicatelor din Instituţii de Cultură mai susține că, prin comasarea instituţiilor de cultură cu mai puţin de 50 de angajaţi, cultura la nivel naţional este în mare pericol.

„Comasarea instituţiilor de cultură va afecta identitatea artistică, actul cultural, diversitatea multiculturală naţională, schimbul de experienţă artistică, păstrarea, gestionarea şi valorificarea memoriei documentare şi patrimoniului cultural naţional al ţării, în schimb va uşura controlul politicului asupra culturii prin intermediul managerilor impuşi prin concursuri «aranjate» şi manipularea fondurilor către clientela politică”, au precizat sindicaliștii.

Aceștia îi cer premierului Ciolacu să renunțe la măsurile menționate.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.