Integrarea în Spațiul Schengen, pe ordinea de zi a reuniunii de joi a JAI Recomandat

Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne se reunește joi. Este un moment important pentru România care speră să facă pași înainte în ceea ce privește integrarea europeană.

Europarlamentarul român Victor Negrescu a solicitat încă de la începutul săptămânii ca României să i se ofere o perspectivă concretă privind aderarea cu frontierele terestre până la sfârşitul anului în cadrul Consiliului JAI de săptămâna aceasta. Solicitarea a fost făcută în Parlamentul European, în timpul unei dezbateri privind reintroducerea controalelor la frontierele Schengen de către anumite state membre.

„În cadrul Consiliului vor fi prezentate rezultatele aderării României pe cale aeriană şi maritimă la zona de liberă circulaţie. Rezultate bune. De asemenea, rezultatele pozitive ale implementării proiectelor-pilot finanţate de Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor României. Astăzi, ţara noastră este un exemplu de bună practică ca urmare a implementării acestor proiecte pilot. De aceea, există argumente pentru a avea acest vot pozitiv pentru ţara noastră. S-ar putea realiza un astfel de vot de încredere la nivel tehnic, cum s-a întâmplat şi anul trecut”, a declarat Victor Negrescu la finalul reuniunii.

Eurodeputatul recunoaște că în cadrul întâlnirii de joi nu se va lua nicio decizie oficială.

„Aşadar, pe 10 octombrie nu o să se întâmple nimic concret, nu va fi un vot, dar se poate oferi această perspectivă şi putem să ştim exact poziţia fiecărui stat membru. Eu sunt încrezător că se poate obţine acest obiectiv până la finalul anului. Evident, nu ţine doar de România, pentru că este un efort comun în a convinge şi partenerii din Austria, de ne asigura că alte state nu-şi schimbă poziţia. A se vedea anumite reacţii din Olanda sau chiar din Franţa cu privire la subiectul extinderii zonei de liberă circulaţie”, a precizat Negrescu.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.