România are strategie în domeniul tehnologiilor cuantice Recomandat

Guvernul României a adoptat, la propunerea MCID, Strategia națională în domeniul tehnologiilor cuantice, valabilă pentru următorii 5 ani. Încă de la finalul anului trecut, am introdus tehnologiile cuantice ca program strategic de cercetare în Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027 (PNCDI4), anunță ministrul Cercetării, Bogdan Ivan.

Computerele cuantice pot realiza în doar câteva secunde un calcul pentru care un computer clasic ar trebui să proceseze informații timp de 10.000 de ani. Principalul avantaj al României este resursa umană extrem de bine pregătită în zona de științe exacte, în special fizică și în IT, care reprezintă fundamentul tehnologiilor cuantice, susține Ivan.
Strategia pentru QuantumComputing a fost așadar pasul următor, necesar, după Strategia națională pentru inteligență artificială, adoptată în luna iulie.

Suntem acum pregătiți pentru oportunitățile pe care tehnologiile de ultimă generație le pot genera în agricultură, medicină, protecția mediului, IT&C și securitate cibernetică. Împreună cu cercetători geniali, cu mediul academic, cu antreprenori și experți din mediul privat, vom pune bazele unui ecosistem cuantic, vom crea infrastructuri de comunicații cuantice și centre de cercetare specializate care vor duce România la următorul nivel, a precizat ministrul Bogdan Ivan.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.