Monument funerar ridicat în Covasna, în amintirea unui erou de origine secui Recomandat

E.Sava_Popovici Duminică, 28 Iulie 2024 0

Gábor Áron a murit eroic la 2 iulie 1849, în a doua bătălie de la Kökös/Chichiş, și a fost înmormântat două zile mai târziu, în cimitirul reformat din Eresztevény/Eresteghin. În 1892, în cinstea eroului secui a fost ridicat un monument realizat după planurile lui Győző Gyárfás, arhitect și inginer șef regal.

Conform planurilor originale, „în vârful coloanei urma să fie aplicată mai târziu o decorațiune sub formă de emblemă: un tun complet realizat, cu roți”. Această decorațiune nu a fost finalizată niciodată, drept urmare, cu ocazia comemorării a 175 de ani de la moartea lui Gábor Áron, Clubul Rotary din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, Fundația Hármas, Primăria Comunei Moacşa, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna și Consiliul Județean Covasna, împreună cu alți parteneri locali vor finaliza monumentul funerar al faimosului turnător de tunuri, conform planurilor originale.

Ceremonia de dezvelire a monumentului funerar renovat al maiorului de artilerie Gábor Áron și evenimentul comemorativ a avut loc, la începutul acestei luni, în Eresztevény, comuna Moacşa

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.