Modificări privind termenul de aplicare a sistemului de monitorizare Recomandat

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a declarat că în acest an, în România au fost montate 472 de brățări electronice. Tot în România 9.168 de persoane sunt în control judiciar, iar 1.288 în arest la domiciliu.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care Guvernul a aprobat modificarea legislației din perspectiva monitorizării electronice a persoanelor. Guvernul a devansat termenele de aplicare a termenelor pentru 18 județe, unde aceste brățări urmează să fie funcționale din 1 octombrie.

„Am propus și Guvernul a adoptat devansarea termenelor, respectiv pentru cele 18 județe care erau planificate în calendar la 1 ianuarie 2025, aceste brățări vor fi aplicate și sistemul va funcționa începând cu 1 octombrie 2024. De asemenea, am devansat termenul de aplicare a sistemului de monitorizare în ceea ce privește controlul judiciar, controlul judiciar pe cauțiune și arestul la domiciliu, de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024”, a spus secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu.

Până la data de 1 octombrie 2024 în cele 23 de județe și București, unde funcționează deja proiectul pilot se va testa sistemul pentru a avea o aplicare totală la 1 octombrie 2024.
Proiectul stabilește și extinderea în viitor, după 1 ianuarie 2026 a sistemului pentru monitorizarea persoanelor care fac obiectul eliberării condiționate.
„În prima etapă au fost operaționalizate sistemele în București, județele Iași, Maramureș și Vrancea, de la 1 ianuarie 2024 am extins în alte 20 de județe, iar de la începutul anului și până în prezent au fost montate 472 de asemenea brățări. Astăzi avem active 208. Până în prezent, 25 de persoane și-au îndepărtat brățara, iar 24 de persoane au fost reținute. La acest moment avem în supraveghere 9.168 de persoane în control judiciar, din care 24 de persoane în control judiciar pe cauțiune. Totodată, fac precizarea că azi avem 1.288 de persoane în arest la domiciliu”, a adăugat Bogdan Despescu.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.