Roşia Montană-viitorul localităţii constă în turism Recomandat

Viceprimarul comunei Roşia Montană, Vasile Morariu, consideră compania minieră răspunzătoare de blocarea Roşiei Montane în ultimii 20 de ani. El a declarat că viitorul localităţii constă în turism, o primă urgenţă fiind întocmirea Planului Urbanistic General (PUG), pentru a se putea dezvolta infrastructura, de la introducerea apei potabile şi modernizarea drumurilor la construirea de pensiuni. El a explicat că, fiind sit UNESCO, primăria nu poate face singură PUG, ci împreună cu Consiliul Judeţean şi Guvernul.

Peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris în 27 iulie 2021 în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind recunoscută astfel valoarea universală excepţională a acestuia, fundamentată de patru dintre cele şase criterii culturale stabilite prin Convenţia Patrimoniului Mondial.

În subteranul Roşiei Montane se găsesc peste 150 kilometri de galerii, în adâncul celor patru masive muntoase. Aici a fost documentat cel mai vast sistem de exploatare minieră auriferă de epocă romană cunoscut până în prezent (7 kilometri), d

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.