Ministrul Justiției: până la 1 septembrie, în România au fost emise 8.629 de ordine de protecție provizorii Recomandat

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, anunță că în România se înregistrează 160 de cazuri de violență domestică pe zi. Este o statistică tristă pe care trebuie să o oprim, spune ministrul.
Declarațiile au fost făcute după ce senatorii au adoptat extinderea ordinului de protecție, pentru victimele violenței de orice fel. Statistica arată că în România au fost emise 8.629 de ordine de protecție provizorii și 7.814 de ordine de protecție în primele opt luni ale anului.

Prin proiectul adoptat de parlamentarii din camera superioară se extinde mecanismul ordinului de protecție la toate formele de violență fizică, dar și psihică, precum hărțuirea online, apelurile telefonice multiple și urmărirea. De asemenea, nu mai este nevoie ca agresorul să fie membru de familie.

În ceea ce-i privește pe agresori, aceștia sunt vizați de mai multe pedepse precum evacuarea temporară din locuința comună, obligarea la păstrarea unei distanțe minime față de victime, obligarea de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere și interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic. În plus, instanţa poate dispune obligarea agresorului să urmeze consiliere psihologică, psihoterapie şi poate recomanda internarea voluntară sau, după caz, poate solicita internarea nevoluntară. În cazul în care agresorul este consumator de substanţe psihoactive, instanţa poate dispune, cu acordul acestuia, integrarea acestuia într-un program de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri. Nu în cele din urmă, agresorul va plăti cheltuielile de judecată.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.