Ziua Mondială a Teatrului 2021 = Ziua Supraviețuirii Artiștilor Independenți Recomandat

În timp ce, rupt de realitate, de Ziua mondială a Teatrului, Ministerul Culturii le-a urat La Mulți Ani artiștilor din toată țara, trimiși acasă de restricțiile guvernamentale luate sub umbrela pandemiei, lucrătorii independenți din cultură au protestat public în mai multe orașe.

Reuniți în Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură - ATIC, artiștii români au anunțat că această zi, în 2021, este una tristă pentru ei.

”Luna martie marchează un an de când viețile noastre profesionale au fost suspendate. În acest an au avut loc nenumărate discuții, consultări, am scris petiții, am formulat cereri concrete, am strigat mesaje de ajutor către autorități. Răspunsurile nu acoperă problemele concrete și diverse cu care se confruntă sectorul independent.
Tot în acest an, fiecare dintre noi a pierdut ceva. Proiecte. Bani. Spații. Colegi. Unii ne-am luat joburi temporare ca să ne putem plăti chiriile. Alții ne-am mutat la părinți. Unii am renunțat. Alții ne-am propus să rezistăm până la final.
Pentru toate lucrurile pe care le-am pierdut în acest an și pentru a semnala public faptul că artiștii/artistele și lucrătorii/lucrătoarele independenți/independente sunt permanent într-o luptă de supraviețuire în care zi de zi asistăm la o dispariție sau la o pierdere, revendicăm ziua ca fiind Ziua Supraviețuirii Artiștilor Independenți.”

Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită pe 27 martie, începând din 1962, la iniţiativa Institutului Internaţional de Teatru. Anual, instituţia non-guvernamentală, fondată în 1948 la iniţiativa UNESCO, invită o personalitate sau mai multe care să transmită un mesaj ce va fi citit în toate instituţiile partenere din cele peste o sută de ţări.

Printre cei care au scris mesaje dedicate Zilei Teatrului de-a lungul anilor s-au aflat şi românii Eugene Ionesco (1976) şi Radu Beligan (1977), primele fiind transmise de Jean Cocteau (1962) şi Arthur Miller (1963).

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.