Unul dintre sistemele PATRIOT ale României va fi donat Ucrainei Recomandat

România va trimite în Ucraina un sistem PATRIOT. Decizia a fost luată joi, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Tot acolo, președintele Klaus Iohannis i-a anunțat pe participanți că își retrage candidatura la șefia NATO.

Membrii CSAT au decis joi să doneze Ucrainei un sistem PATRIOT de apărare aeriană. Donația se face cu condiția continuării negocierii cu aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT. Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, a comunicat Administrația Prezidențială.

Instituția a mai anunțat că președintele Klaus Iohannis își retrage candidatura la șefia NATO și că România îl va susține pe olandezul Mark Rutte
„Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez, a transmis Administrația.
Totodată, în ședința CSAT de joi, președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al organizației, a adăugat Administrația Prezidențială.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.