Lucrări de cadastru în 2.250 de unități administrativ-teritoriale Recomandat

Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI) anunță că desfãșoarã lucrãri de înregistrare sistematicã a proprietãților în sistemul integrat de cadastru și carte funciarã, gratuit pentru cetãțeni, în 2.250 de unitãți administrativ-teritoriale (UAT), din totalul de 3.181. Pentru 522 dintre acestea finanțarea este asiguratã din fonduri europene, în timp ce lucrãrile din celelalte UAT-uri sunt finanțate din veniturile proprii ale ANCPI.

ANCPI, instituție publicã în subordinea Ministerului Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice și Administrației (MDLPA), a finalizat lucrãrile de înregistrare sistematicã a imobilelor la nivelul întregii localitãți în 251 UAT-uri, precum și în 26.556 de sectoare cadastrale. Dintre acestea, 126 de comune au fost cadastrate din fonduri europene, prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietãților în zonele rurale din România”.

Astfel, pânã la data de 05 iunie 2024, prin programele derulate, ANCPI a deschis peste 7,1 milioane de noi cãrți funciare, gratuit pentru cetãțeni.
Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor Agenþiei de Plãþi ºi Intervenþie pentru Agriculturã (APIA), au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciarã 7,70 de milioane de hectare (81%).

Programul Național de Cadastru și Carte Funciarã (PNCCF) are drept scop înregistrarea, gratuitã pentru cetãțeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clãdiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciarã. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primãriilor.
Pânã în decembrie 2023, ANCPI a fost beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietãților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritarã 11 din POR 2014-2020. Proiectul a completat obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrãrilor de înregistrare sistematicã pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totalã a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintã fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeanã și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Realizarea lucrãrilor de înregistrare sistematicã a proprietãților cu fonduri europene va continua, deoarece proiectul a fost etapizat, potrivit Legii nr. 338/2023. Astfel, finanțarea cu fonduri europene a lucrãrilor de cadastru sistematic este inclusã în Programul Creștere Inteligentã, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027.
Mai multe informații referitoare la stadiul lucrãrilor de înregistrare sistematicã sunt disponibile pe pagina web a ANCPI.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.