Cel mai important proiect de infrastructură mare: ”Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Alba” Recomandat

În anul 2017, a fost aprobată finanţarea de către Uniunea Europeană a Proiectului Major: ”Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Alba, 2014-2020”, iar contractul de finanțare a fost semnat în luna august a aceluiaşi an.

Din valoarea totală de 114.079.588 euro, contribuția nerambursabilă UE a fost de 75,79%, la care s-a adăugat cea a Guvernului României, de 11,59%, o cofinanţare a beneficiarului - S.C. APA CTTA S.A. Alba Iulia, de 10,83%, diferenţa de 1,79% fiind cofinanţarea Consiliului Judeţean Alba.

Cu termen de finalizare 31 decembrie 2023, proiectul cuprinde trei contracte de servicii, unul de furnizare vehicule operaționale şi nouă contracte de lucrări, prin care se vor realiza investiții în infrastructura de apă și apă uzată, mai exact reabilitarea aducţiunilor Galda-Teiuş-Aiud-Ocna Mureş şi Galda-Blaj, extinderea şi reabilitarea aducţiunilor Cîmpeni-Abrud şi Cîmpeni-Baia de Arieş, extinderea şi reabilitarea rețelelor de apă și apă uzată în aglomerarea Alba Iulia, localitatea Pâclișa, în aglomerarea Ighiu, localitatea Țelna şi în aglomerările Abrud și Baia de Arieș, precum şi execuția de lucrări pentru extinderea sistemelor de apă în Arieșeni.

De asemenea, este prevăzută extinderea rețelelor de apă și apă uzată în aglomerările Aiud – Lopadea Nouă, Unirea – Războieni şi Blaj – Sâncel şi extindere sau, după caz, reabilitare sistemului de alimentare cu apă în Cistei şi Bucerdea Grânoasă- Crăciunelu de Jos.

Proiectul prevede şi construirea de stații de epurare apă uzată în Abrud şi Baia de Arieș şi reabilitarea stațiilor de tratare apă potabilă Zlatna și Mihoiești. Ca finalitate:

- în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, vor beneficia peste 100.000 de locuitori din aria de deservire a 4 sisteme zonale de alimentare cu apa: Alba, Zlatna, Apuseni şi Arieşeni,

- iar pentru canalizare-epurare circa 23.000 locuitori din 7 aglomerări: Alba Iulia, Ighiu, Aiud-Lopadea Noua, Blaj, Sâncel, Abrud, Baia de Arieş, Unirea şi Războieni.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.