Tehnologia ARNm va contribui la realizarea și a vaccinului pentru cancer Recomandat

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier le-a acordat, luna aceasta, soților Uğur Şahin şi Özlem Türeci (foto), Ordinul de Merit, una dintre cele mai înalte onoruri ale ţării, în cadrul unei ceremonii la care a participat cancelarul Angela Merkel. Cei doi antreprenori au pus bazele startup-ului BioNTech ce a dus la crearea celebrului vaccin Pfizer. Acum, tehnologia ARNm va fi folosită și în crearea altor vaccinuri, pentru alte boli.

Când firma BioNTech a decis să investigheze posibilitatea de a face un vaccin pentru virusul misterios şi extrem de contagios numit Covid, folosind ARNm, în câteva săptămâni, oamenii de ştiinţă au dezvoltat un vaccin experimental în parteneriat cu gigantul farmaceutic american Pfizer. Astfel, 10 luni mai târziu, vaccinul a trecut studiile clinice şi obstacolele de reglementare şi a început să fie folosit în întreaga lume. Acelaşi principiu poate fi aplicat în combaterea altor boli legate de sistemul imunitar, cum ar fi gripa, malaria şi cancerul.

Comunitatea biotehnologiei studiază ARNm de două decenii. Platforma medicală funcţionează pe baza unor instrucţiuni pentru transformarea proteinelor antigenice găsite pe suprafaţa unui virus în celulele corpului. Antigenul va fi apoi copiat şi produs în mai multe celule pentru a crea sistemul imunitar împotriva acelui virus specific, potrivit Observer.

Pentru cancer, ARNm este investigat ca o modalitate de a furniza celulelor codurile proteice dintr-o tumoră specifică, care ar putea fi personalizate pentru a se potrivi cu mutaţiile cancerului unei persoane. Celulele produc apoi aceste proteine şi antrenează sistemul imunitar pentru a proteja organismul de cancer.

 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.