Peste 80 la sută dintre elevii de gimnaziu au luat Evaluarea Națională, mai mulți decât anul trecut. În schimb, doar 6 la sută dintre candidați au reușit să scrie perfect românește.
”Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a ști ce avem de făcut. Mai exact, verbele «a vrea» sau «a fi» sau substantivul «stradă», adjectivul «mândru» sau acordul pronumelui cu substantivul au dat de furcă elevilor. Iar 14% nu știu să scrie corect niciunul dintre cuvintele date la forma cerută”, a constatat ministrul Educației Sorin Câmpeanu.
Evaluarea rezultatelor mai arată că doar 37% dintre elevi știu să identifice o propoziție principală și una atributivă, în condițiile în care aceasta este competența aferentă clasei a VIII-a.
Datele raportului indică și că 8% dintre elevi nu pot identifica o informație prezentată explicit în primul enunț al unui text dat. Iar 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie și de punctuație.
Totodată, evaluatorii nu sunt capabili să dea aceeași notă atunci când folosesc o grilă pentru corectare. Iar elevii care învață la țară au de trei ori mai multe medii sub 5 decât cei care merg la școli de la oraș.
„Din păcate, se confirmă slaba calitate a educaţiei în mediul rural. Rămâne principala problemă”, spune ministrul Sorin Câmpeanu.
Oficialul spune că 60% dintre elevii care au participat la Evaluarea Națională sunt din mediul urban iar 40% din mediul rural.